Doctor Faustus

Doctor Faustus

Preț de Listă: 348,00 MDL

Preț: 278,40 MDL

Economisești: 69,60 MDL (20%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 299 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Povestea vietii lui Adrian Leverkuhn - biografia fictiva a unui compozitor care isi vinde sufletul diavolului - reprezinta pentru Thomas Mann un bun prilej de a cuprinde laolalta toate etapele de dezvoltare ale vechii legende a lui Faust si a le pune in legatura cu problematica amenintatoare a vremurilor noastre, a „recaderii catastrofale a spiritului supra si hiperdezvoltat intr-un primitivism arhaic“. Cadrul temporal include perioada dintre 1884-1945, asadar propria epoca a autorului.

Acesta insusi numea Doctor Faustus „o carte a vietii de o sinceritate aproape zdrobitoare, un straniu fel de autobiografie transferata, o opera care m-a costat mai mult si m-a macinat mai profund decat oricare alta anterioara“.

In ciuda unui narator aparent detasat si obiectiv, participarea afectiva puternica a autorului in naratiune se simte in fiecare capitol.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

 

Recenzie


 

Doctor Faustus este povestea ascensiunii şi decăderii muzicianului Adrian Leverkuhn, văzută prin ochii prietenului său, Serenus Zeitbloom. Thoman Mann preia mitul lui Faust, sugerând că măreţia artistică a lui Leverkuhn se datorează unei înţelegeri cu diavolul. Povestea acestui pact şi a consecinţelor sale se împleteşte cu examinarea motivaţiilor şi modului în care Germania s-a aliat cu forţele răului, îmbrăţişând fascismul lui Hitler.

Doctor Faustus atacă ideile multor filozofi şi gânditori europeni, elaborând o viziune proprie, unică. Remarcabile sunt meditaţiile lui Mann despre evoluţia teoriei muzicale în secolele XIX şi XX, inclusiv apariţia sistemului dodecafonic al compozitorului Arnold Schônberg, sursă parţială de inspiraţie pentru personajul Leverkuhn. Evidentă este şi preocuparea lui Mann faţă de precaritatea condiţiei de artist şi creator. Leverkuhn trece prin perioade de dureri chinuitoare, întrerupte de scurte momente de manifestare a geniului său uimitor. Unele din cele mai frumoase pasaje sunt cele ce explorează relaţia dintre boală şi creativitate.

Principala realizare a romanului este sinteza pătrunzătoare a unor idei complexe despre artă, istorie şi politică, la care se adaugă meditaţiile profunde privind relaţia dintre artist şi societate. Descrierea sfârşitului lui Leverkuhn evocă disperarea şi izolarea resimţită de Mann însuşi, contemplând viitorul Germaniei din poziţia privilegiată de exilat în California.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 912
Editura: Rao
Apariția: Iulie 2013
ISBN: 9786066094511
Dimensiuni: 12 x 18,5 cm
Greutatea: 0.9850

Pareri