Doc. Microroman. Ediție Revăzută

Doc. Microroman. Ediție Revăzută
42,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Este un microroman de zbucium lăuntric, ce descrie lumea conştientizată de un adolescent. Sunt descrise mediul unei familii chişinăuiene, relaţiile dintre liceeni, autorul reuşind să schiţeze cele mai variate portrete şi scene de viaţă.

Microromanul Doc interesează multă lume, îndeosebi tinerii, E un microroman de zbucium lăuntric, ce descrie pe exterior şi interior lumea conştientizată de un adolescent, iar gradul de consistenţă ne tronează şi în acelaşi timp ne divide dramatic.

Într-o atare atmosferă, autorul lasă să pătrundă aportul psihologiei specifice temei date, cu accente de o teribilă structură realistă: „Am cincisprezece ani, lumea îmi spune Doc şi, trebuie să recunosc, nu-s acoperit încă de slavă".

Tematic, conţinutul Doc-ului este extrem de divers: de la radiografierea mediului unei familii chîşinăuiene, din secolul al XX-lea, până la descrierea relaţiilor amicale, dar şi mai puţin amicale, ale liceenilor. Sunt cercetate: copilăria, afecţiunea faţă de cei scumpi şi dragi inimii, sincera prietenie, aglomerările urbane, mediile itinerante, subtil psihologizante ori cele funcţionăreşti didactice.

Cu certitudine, scriitorul Nicolae Esinencu a reuşit să ne convingă că este un deosebit vânzător/promotor de adevăr prin însuşirea de a prinde cât mai de jos, de pe pământ, trecerea zbuciumată a unei vârste, prin facultatea de a purta cel mai încărcat bagaj - încercările vieţii! - pe sârma cea mai subţire şi mai rezistentă a realităţii, fapt în care trebuie să admiri în acelaşi timp siguranţa cu instinct a piciorului şi capacitatea Omului de a nu se încovoia sub povara încercărilor lumeşti/fireşti pe ca re o d uce în spate... -- Vitalie Răileanu

 

Despre Autor

Nicolae Esinencu s-a născut în 1940, în satul Chiţcani, raionul Teleneşti. Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova şi al Uniunii Scriitorilor din România. Printre cele mai de seamă creaţii ale lui Esinencu este şi scenariul pentru filmul „Turnul de lemn”, premiat la Festivalul Filmului Naţional de la Costineşti, România

Semnează piesele: „Grand prix”, „Tabachera”, „Fumoarul”, „Oameni de paie” și scenariile de film „Tunul de lemn”, „Vâltoarea” și „Doi saci cu moldoveni”.

De asemenea, a editat și cărți pentru copii: „Harbuzul lui Fănel” (1972), „Bună dimineața” (1977) ș.a. În 1999-2004, Esinencu își adună opera în „Scrieri alese” (șase volume).

Este deținător al Ordinului „Gloria Muncii”, al „Ordinului Republicii”, laureat al Premiului de Stat al R. Moldova, Om Emerit în Artă din R. Moldova. Ani la rând a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 128
Editura: Lumina
Apariția: 2012
ISBN: 978-9975-65-262-9
Dimensiuni: 13,5 x 20,7 cm
Greutatea: 0.3100

Pareri