Doamna Dalloway (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Mai multe poze

Doamna Dalloway (Top 10+) [Carte de Buzunar]
136,00 MDL (27,34 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

In traducere noua, de Antoaneta Ralian.

„Daca romanele de pina la Virginia Woolf urmareau ample desfasurari si teluri pe masura, peripluri eroice de-a lungul unor tinuturi nemarginite, odata cu Doamna Dalloway, Virginia Woolf ne demonstreaza ca nemarginitul poate fi gasit si in cotidian; ca o viata plina de lucruri intimplatoare si petreceri reprezinta un subiect la fel de viabil ca orice alt destin; iar daca gestul unui personaj dintr-un roman pare lipsit de importanta inseamna ca nu a fost atent observat.

Romanul ca forma de arta nu avea sa mai fie niciodata la fel. In acelasi timp, Doamna Dalloway are in el unele dintre cele mai frumoase, mai complexe, mai incisive si mai neasteptate fraze scrise vreodata in engleza si este una dintre cele mai emotionante si mai revolutionare lucrari de arta ale secolului XX.”-- Michael Cunningham, autorul romanului Orele

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

Acţiunea romanului Doamna Dalloway, unul dintre textele definitorii ale Londrei moderniste, se desfăşoară pe parcursul unei singure zile, urmărind mişcările întrepătrunse, din jurul Regent's Park, ale celor doi protagonişti. Clarissa Dalloway este o femeie de lume, soţia lui Richard Dalloway, membru al Partidului Conservator şi al Parlamentului, iar Septimus Warren Smith, un veteran al Marelui Război, traumatizat de bombardamente.

Trecerea timpului, punctată de bătăile giganticului, fali-cului ceas Big Ben, ne conduce, în final, spre un dublu apogeu: succesul ilustrei petreceri a doamnei Dalloway şi sinuciderea lui Septimus Warren Smith, incapabil să trăiască în oraşul postbelic.

Mare parte din efectul romanului se datorează irecon-ciliabilităţii celor două jumătăţi, reflectată în chiar spaţiul oraşului. Oamenii îşi văd de viaţă, pregătindu-se pentru sinucidere sau petrecere, romanul sugerând imposibilitatea construirii unei punţi de legătură între ei. Septimus şi Clarissa sunt despărţiţi prin clasă, sex şi geografie, dar, în acelaşi timp, textul, ce trece de la o conştiinţă la cealaltă, evocă un soi de legătură intimă, subterană, între cei doi, confirmată de reacţia Clarissei la aflarea veştii morţii lui Septimus.

Un spaţiu poetic, care nu corespunde timpului măsurat de Big Ben, impregnează oraşul, o aluzie la o nouă viziune despre relaţiile dintre bărbaţi şi femei, dintre persoane. Doamna Dalloway este un roman al contradicţiilor - dintre bărbaţi şi femei, bogaţi şi săraci, sine şi alţii, viaţă şi moarte. în pofida acestor contradicţii, slaba posibilitate a unei relaţii romantice între Septimus şi Clarissa ne prefigurează o reconciliere pe care o aşteptăm şi astăzi.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Virginia Woolf (1882-1941), romanciera si eseista engleza, este unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai modernismului literar. Intre cele doua razboaie mondiale, Virginia Woolf s-a numarat printre membrii Bloomsbury Group, remarcindu-se pe scena literara londoneza.

Printre scrierile sale cele mai cunoscute se numara romanele Doamna Dalloway (1925), Spre far (1927), Orlando (1928) si Valurile (1931), alaturi de eseul O camera separata (1929).

Detaliile Produsului

Titlu Original: Mrs. Dalloway
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 240
Editura: Polirom
Apariția: Noiembrie 2013
ISBN: 978-973-46-2694-6
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.2000

Pareri