Doamna Dalloway [Carte Electronică]

Doamna Dalloway [Carte Electronică]

Preț de Listă: 76,99 MDL (19,25 RON)

Preț: 38,50 MDL (9,63 RON)

Economisești: 38,49 MDL (9,62 RON) (49%)

Downloadează Gratuit un Fragment (Ediția Print)
Ediție Print (PDF)

Preț de Listă: 76,99 MDL (19,25 RON)

Preț: 38,50 MDL (9,63 RON)

Economisești: 38,49 MDL (9,62 RON) (49%)

Achită online cu LiberCard în 3 rate cu 0%!

Descriere

Romanul (intitulat iniţial Orele) urmăreşte întâmplările în care sunt implicate câteva personaje, de-a lungul unei zile de iunie, în Londra. Asemenea lui Stephen Dedalus, personajul alter-ego al lui James Joyce, în drumul său prin inima oraşului, Clarissa Dalloway înregistrează diverse senzaţii vizuale, auditive, olfactive, impresii ce reconstituie universul strălucitor al zilei de vară.

Măruntele întâmplări ale vieţii cotidiene camuflează de fapt drame personale, iar sub aparentul aer inofensiv şi sărbătoresc al zilei se întrezăreşte adevărata faţă a vieţii, cu tristeţea şi dezamăgirile sale.

În vreme ce Septimus Warren Smith (un „dublu“ al doamnei Dalloway, după afirmaţiile autoarei) se cufundă în deznădejde şi, pradă unei depresii provocate de moartea unui camarad de luptă, se sinucide, Peter Walsh, iubitul din tinereţe al Clarissei, se întoarce din India, tulburând pregătirile uneia dintre faimoasele serate ale acesteia şi declanşându-i o serie de dileme morale.

Pe parcursul zilei, destinele personajelor se întretaie în mod surprinzător, aparent fără continuitate sau legătură, dând la iveală trăiri şi mici revelaţii neaşteptate: Richard Dalloway descoperă că motivul fericirii sale zilnice este iubirea încă vie pentru soţia sa, care, la rândul ei, îşi clarifică sentimente mai vechi pentru prietena sa din tinereţe, Sally Seton, şi fostul iubit, Peter Walsh.

Naraţiunea fragmentară, urmând tehnica fluxului conştiinţei, face din Doamna Dalloway unul dintre cele mai importante romane moderne, consacrând totodată stilul inconfundabil al Virginiei Woolf.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzii

,,Nu stiu din ce motiv lectura romanului m-a dus cu gandul la apocalipsa. Toate personajele imi pareau ca-si traiesc ultima zi pe pamant si-si fac o recapitulare cat se poate de severa si totusi subiectiva a vietii duse pana acum. Toti par ca incearca sa faca ceva pe ultima suta de metri pentru a se prezenta la judecata de apoi cu consiinta impacata si sa poata sa spuna: DA , am facut pe acest pamant lucruri ce au contat. Parcurgand cartea cu aceasta ideea imprimata in suflet am perceput serata ca un soi de anticamera  a apocalipsei in care Clarissa si ceilalti sed intr-un fel de purgatoriu asteptand rand pe rand sa fie chemati la judecata.

Recunosc ca este un roman dificil de parcurs  dar uluirea care te curpinde atunci cand incepi sa intelegi de ce-urile este una pe care , eu unul, nu am mai simtit-o niciodata. Cineva mi-a spus ca nu ar dori ca Doamna Dalloway sa fie subiectul unei editii a clubului de lectura de la St. O. Iosif pentru ca este mult prea cunoscuta si toata lumea a citito. M-as bucura sa fie asa, m-as bucura ca atat de multi oameni sa fi gustat din lectura unei carti absolut fermecatoare.” -- http://blog.libris.ro/2012/08/13/doamna-dalloway/

Acţiunea romanului Doamna Dalloway, unul dintre textele definitorii ale Londrei moderniste, se desfăşoară pe parcursul unei singure zile, urmărind mişcările întrepătrunse, din jurul Regent's Park, ale celor doi protagonişti. Clarissa Dalloway este o femeie de lume, soţia lui Richard Dalloway, membru al Partidului Conservator şi al Parlamentului, iar Septimus Warren Smith, un veteran al Marelui Război, traumatizat de bombardamente. Trecerea timpului, punctată de bătăile giganticului, fali-cului ceas Big Ben, ne conduce, în final, spre un dublu apogeu: succesul ilustrei petreceri a doamnei Dalloway şi sinuciderea lui Septimus Warren Smith, incapabil să trăiască în oraşul postbelic.

Mare parte din efectul romanului se datorează irecon-ciliabilităţii celor două jumătăţi, reflectată în chiar spaţiul oraşului. Oamenii îşi văd de viaţă, pregătindu-se pentru sinucidere sau petrecere, romanul sugerând imposibilitatea construirii unei punţi de legătură între ei. Septimus şi Clarissa sunt despărţiţi prin clasă, sex şi geografie, dar, în acelaşi timp, textul, ce trece de la o conştiinţă la cealaltă, evocă un soi de legătură intimă, subterană, între cei doi, confirmată de reacţia Clarissei la aflarea veştii morţii lui Septimus.

Un spaţiu poetic, care nu corespunde timpului măsurat de Big Ben, impregnează oraşul, o aluzie la o nouă viziune despre relaţiile dintre bărbaţi şi femei, dintre persoane. Doamna Dalloway este un roman al contradicţiilor - dintre bărbaţi şi femei, bogaţi şi săraci, sine şi alţii, viaţă şi moarte. în pofida acestor contradicţii, slaba posibilitate a unei relaţii romantice între Septimus şi Clarissa ne prefigurează o reconciliere pe care o aşteptăm şi astăzi.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
BRAND: Humanitas
Apariția: 2012
ISBN: 978-973-689-514-2
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: