Doamna Bovary

Doamna Bovary
172,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

„Critica literară tot repetă despre Emma […] că avem de-a face cu o nefericită, demnă de milă.

În realitate însă, soarta ei e mai umană şi mai de râvnit decât aceea a pântecelor muncite ale femeilor din Yonville […], care par să trăiască doar pentru a îndeplini anumite roluri domestice şi care cred, la fel ca soacra Emmei, că femeile nu trebuie să citească romane, spre a nu deveni nişte visătoare. Chiar dacă moare tânără şi sfârşitul îi e cumplit, Emma are cel puţin curajul să se accepte aşa cum este şi trăieşte experienţe profunde, pe care virtuoasele burgheze din Yonville nici măcar nu le-ar putea bănui în existenţa lor banală.” – Mario Vargas Llosa, Orgia perpetuă: Flaubert şi Madame Bovary

„Doamna Bovary este asemenea gărilor din vremea ei: graţioasă, chiar florală, însă făurită din fier.” – John Updike

„În Doamna Bovary nu e nimic adevărat. E o poveste inventată pe de-a-ntregul; nu am pus în ea nimic din sentimentele mele sau din existenţa mea. Iluzia (dacă există vreuna) vine, dimpotrivă, din impersonalitatea operei. Este unul din principiile mele, fără de care nu poţi scrie. Artistul trebuie să fie în opera lui ca Dumnezeu în creaţie, invizibil şi atotputernic; să-l simţi peste tot, dar să nu-l vezi.”

”Doamna Bovary este o revelaţie; la 150 de ani de la Dublicare, păstrează prospeţimea unui roman în curs de apariţie. Cititorii obişnuiţi cu divagaţiile, digresiunile şi intrigile romanelor veacului al XlX-lea vor fi şocaţi să cescopere o operă a aceleiaşi epoci care are digresiuni şi o intrigă captivantă, dar înveleşte totul într-un stil narativ atât de desăvârşit, încât pare fragil şi robust totodată. Flaubert redă povestea adulterului ca un element banal şi ipsit de eroism al lipsitei de eroism lumi a micii burghezii Drovinciale în care trăieşte.

Dar tot el o face frumoasă, sordidă, melancolică şi veselă, se amuză de emoţiile duse oână la psihoză şi de încurcăturile sentimentale pe care clişeele nu le pot ascunde, şi nici cuprinde. Emma Bovary, о frumuseţe încorsetată într-o căsnicie plictisitoare, tânjeşte după imensele şi minunatele emoţii pe care le găseşte în romanele de dragoste pe care le devorează. Viaţa, soţul, imaginaţia nu sunt de ajuns: îşi ia un amant, apoi altul, dar nici ei nu îi satisfac apetitul. Face cumpărături, folosind obiectele materiale ca mijloc de împlinire; când nici acestea nu îi mai umplu golul din suflet, se sinucide, plină de datorii şi în culmea disperării.

Flaubert nu o ia pe Emma în derâdere, şi nici nu sentimentalizează, moralizează sau descrie bucuria şi disperarea sa ca eroice. Naratorul impersonal şi prozaic, un monstru de precizie şi detaşare, şi totuşi o persoană drăgăstoasă, aproape fermecătoare, îşi bate joc de tot, de la distanţă, şi redă totul cu duioşie şi meticulozitate. Rezultatul este un context complex - nu numai pentru Emma, ci şi pentru roman, pentru scriitură. Dacă acorzi atâta atenţie scrupuloasă unuf lucru înseamnă că merită. Iar Doamna Bovary merită. PMcM

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

 

Despre Autor

Gustave Flaubert s-a nascut la 12 decembrie 1821, la Rouen. Sanatatea subreda, dar si sensibilitatea sa aparte l-au facut sa renunte la o cariera juridica pentru a se consacre vocatiei artistice. Laborios, rafinat, estet, Flaubert va deveni unul dintre cei mai mari romancieri francezi din secolul al XIX-lea si una dintre valorile necontestate ale literaturii universale.

Scrierile sale (romane, nuvele sau povestiri), apeland alternativ cand la o formula realista (Doamna Bovary, Educatia sentimentala), cand la una romantica (Salammbô, Ispitirea Sfantului Anton), cand la una mixta (Trei povestiri), l-au impus drept unul dintre intemeietorii romanului modern, parinte al naturalismului si teoretician al specificului esteticului.

S-a stins din viata la Croisset, la 8 mai 1880.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 365
Editura: Litera
Apariția: Martie 2014
ISBN: 978-606-33-0738-6
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.4200

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: