Divina Comedie

Divina Comedie
99,00 MDL (24,75 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din italiană de George Coșbuc.

Divina comedie un triumf şi, de aceea, ar trebui să fie şi instanţa supremă în poezia religioasă occidentală. Ea este, desigur, exemplul ideal al unui poem foarte personal, care-i convinge pe cititori că au întîlnit adevărul ultim.”-- Harold Bloom

Dante a inceput sa scrie Divina comedie catre anul 1307 sau inainte de exil. El si-a intitulat capodopera Commedia. Atributul de divina i-a fost acordat poemei de catre marele prozator italian Giovanni Boccaccio, primul lector public al operei dantesti, ca un omagiu datorat extraordinarei, supranaturalei ei frumuseti artistice.

Divina Comedie are drept centru al lumii istorice si al celei fantastice aflate in simbioza de arta, pe autor insusi, ea fiind o splendida autobiografie psihologica, cel mai sincer poem din cate au fost scrise vreodata, sinteza intregii vieti anterioare a lui Dante. In vastul ei creuzet se topesc amintirile si evenimentele prezente, durerile si iluziile, iubirea si ura, inalta cunoastere a lumii, experienta umana, intreaga viata a poporului pe care Dante l-a cunoscut mai bine ca oricine altul, in indelungata lui ratacire in Italia.

Divina Comedie este impartita in trei cantice: Infernul, Purgatoriul si Paradisul iar fiecare cantica este impartita in treizeci si trei de canturi. Purgatoriul este o alta ipostaza a personalitatii umane care se indreapta spre zorile iradiate ale Renasterii. 

Prezenta omului Dante, viu in lumea stelelor, a dus la reprezentarea umana a divinitatii.
 

Despre Autor


 

Dante s-a nascut in 1265, el spunand ca s-a nascut sub semnul gemenilor, fapt care ii plaseaza ziua de nastere in iunie. A fost membru al celebrei familii Alighieri din Florenta, loiala guelfilor, o alianta politica ce sustinea Papalitatea, in opozitie cu ghibelinii, care-l sustineau pe imparatul Sfantului Imperiu Roman. Dante a scris Divina Comedie in dialectul sau regional.

Creand un poem cu structura epica si scop filosofic, si-a dat seama ca limba italiana este cea mai potrivita pentru aceasta forma de exprimare inalta. Dintre celelalte opere ale sale amintim De vulgari eloquentia (Despre elocventa vulgului), o lucrare despre literatura populara si La Vita Nuova (Viata noua), povestea iubirii sale pentru Beatrice Portinari, care a devenit simbolul salvarii sale in Divina Comedie, carte ce cuprinde poezii de dragoste in dialect toscan.
A decedat in 1321.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 544
Editura: Cartier
Apariția: Ianuarie 2016
ISBN: 978-9975-86-057-4
Dimensiuni: 13 x 19,5 cm
Greutatea: 0.6900

Pareri