Dincolo de Nisipuri (BPT, Vol. 117)

Dincolo de Nisipuri (BPT, Vol. 117)
69,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Descrierea Cărții

Într-o după-amiază din vara secetosului an 1946, un ţăran dintr-un sat de câmpie buzoian, pe nume Susteru, iese din casă, mânat de pofta unei ţigări. Îşi răsuceşte o ţigară din frunze uscate de iederă şi porneşte pe uliţa prăfuită spre Buzău. Se întâlneşte cu dascălul, care îi cere o ţigară împrumut, dar căruia îi răspunde că nu este bună, că te ustura la limbă. Se uită îndelung la şanţurile goale, uscate, şi la albia crăpata, plină de mal a raului. Pe o movilă, el zăreşte (sau i se pare că zăreşte) un călăreţ care goneşte către sat şi care îi strigă (sau i se pare lui) că vine gârla, căci a plouat la munte.

Susteru o ia la fugă spre sat, împiedicându-se şi ridicându-se rapid, nerăbdător să dea de ştire oamenilor că albia se va umple de apă. În curând, malul raului se umple de săteni, bărbaţi, femei şi copii, tineri şi bătrâni, care îşi reiau viaţa de acolo de unde li se oprise o dată cu instalarea secetei: bărbaţii îşi suflecă pantalonii ca să nu li se ude, femeile îi ţin deoparte pe copii, ca să nu-i ia apă, un bătrân pescar pune cârlige pentru peşti, iar o fată se piaptănă pe îndelete, răsfirându-şi cosița.

Oamenii aşteaptă până la apusul soarelui sosirea apei, după care îi cer socoteala lui Susteru. Acestuia îi vine ideea că morarii din deal au oprit apă şi că aceştia trebuie determinaţi, eventual cu forţa, să-i dea drumul. Alături de vreo douăzeci de bărbaţi, el porneşte, călare, la deal spre prima moară, unde găsesc iazul gol.

Despre Autor

Fănuș Neagu (n. 5 aprilie 1932, Grădiștea-de-Sus, județul Brăila; d. 24 mai 2011, București) a fost un povestitor, memorialist, nuvelist, romancier și dramaturg român. În anul 1954 debutează cu povestirea „Dușman cu lumea”. În anul 1960 publică „Somn de la amiază”, iar în 1962 „Dincolo de nisipuri”. În perioada decembrie 1993 - 1996 a fost director al Teatrului Național din București. În data de 21 decembrie 2001 devine membru titular al Academiei Române.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Dincolo de nisipuri
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 256
Editura: Curtea Veche
Apariția: 2011
ISBN: 978-606-588-165-5
Dimensiuni: 12 x 21 cm
Greutatea: 0.3260

Pareri