Din Psihologia Poporului Român

Din Psihologia Poporului Român
140,00 MDL (32,86 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Zilele acestea a ieșit de la tipar lucrarea „Din psihologia poporului român“, a profesorului Dumitru Drăghicescu de la Universitatea din București. Cartea a fost reeditată de Editura Vicovia din Bacău, în ediție anastatică după originalul primei ediții, scoasă în 1907 la „Libraria Leon Alcaly“.

Cartea, o împletire de istorie, psihologie și filosofia culturii, analizează modul în care marile evenimente din viața poporului (războaiele, migratorii, secolele de supunere față de turci, unguri, austrieci sau ruși) au influențat resorturile intime generale ale poporului român. „Din psihologia poporului român” este și astăzi actuală întrucât multe din aspectele ilustrate de autor se regăsesc în atitudinile și comportamentul nostru.

Editorul a publicat cartea încercând să readucă în atenția cititorilor frumoasa limbă română, de la începutul secolului 20, fără neologismele în exces de astăzi, dar și pentru că în cartea lui Dumitru Drăghicescu există o descriere profundă a aspectelor pozitive și negative, a motivațiilor lăuntrice care-l determină pe român să fie așa cum este.

Recenzii

”Adevărul este că trecutul nostru, atât de agitat şi nefericit, n a pus în joc şi n-a dezvoltat decât însuşirile sufleteşti nefavorabile, slabe - defectele, adăugând pe lângă lipsurile noastre morale de la obârşie şi alte defecte noi. Calităţile pozitive, bogăţiile mentalităţii noastre au fost oprite în Ioc din dezvoltarea lor, au aşteptat şi aşteaptă încă împrejurări prielnice să iasă la iveală. în

ultimii 50 de ani, aceste împrejurări prielnice au început să răspundă aşteptărilor. Mentalitatea noastră, în acest moment, intră într-o epocă de creaţie şi de desăvârşire. Toate semnele vremii ne fac să presupunem, că ne găsim la o cotitură a istoriei, care ne lasă înaintea ochilor o perspectivă mai fericită decât cea care se închide îndărătul nostru.

Viitorul pare destinat a şterge petele de pe portretul nostru sufletesc, a îmbunătăţi şi umple lipsurile. Acest viitor va avea de acum să pună în joc calităţile şi comorile firii noastre, spre a le oferi prilej ca să se dezvolte şi să se desăvârşească în opere cu caracter propriu şi de valoare universală. Se va putea vedea, în această carte, că într-adevăr mentalitatea noastră este universală prin obârşia ei, că aproape nu se află popor în Europa, care să nu fi îmbogăţit comoara sufletului nostru cu zestre mentală din mentalitatea lui.” -- Dumitru Draghicescu

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 572
Editura: Vicovia
Apariția: 2013
ISBN: 978-606-8541-22-8
Dimensiuni: 11,2 x 16,4 cm
Greutatea: 0.3800

Pareri