Din Calidor. O Copilărie Basarabeană. Ediția a VI-a

Din Calidor. O Copilărie Basarabeană. Ediția a VI-a
60,00 MDL (14,05 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

În romanul “Din Calidor”, subintitulat “O copilărie basarabeană” autorul reînvie Basarabia, satul Mana şi locuitorii lui, personaje memorabile: Moş Iacob, primar şi butnar, Mătuşa Domnica, popa Dodon, vecinul Maxim ş.a. El descrie o viaţă paradisiatică – precum a tuturor copilăriilor – care este brutal întreruptă odată cu începerea războiului doi mondial.

Din calidorul casei din Mana, calidor al memoriei, al nostalgiei şi al iubirii, Paul Goma ne oferă o povestire inspirată, plină de emoţie, de fantezie, de duioşie.

„Stau în calidorul casei din Mana. Privesc spre locul dintre poarta mare şi portiţă, acum neted ca în palmă, şlefuit, lustruit, dichisit - ca o curte de şcoală ce este. Ştiu (acum) că acolo a fost ruina pe care tata nici bojdeucă nu voia să o numească; ştiu, acum, că acea ruină, reparată cum dăduse Dumnezeu (presupun că grija de căpătâi a lui fusese acoperişul - de aceea se şi spune: „a avea un acoperiş") este locul în care s-a născut fratele meu, Petrică; şi în care a murit.

Şi ştiu - cum să nu ştiu? - că acolo am fost, nu conceput (nu ştiu de ce, dar cuvântul concepere îmi provoacă imaginea rezultatului ciocnirii a două capete), ci zămislit; şi, după nouă luni - eram de faţă - tot pe-acolo m-am născut. Îmi place această formă implicativă: m-am născut. Ştiu - doar eram acolo: dacă nu voiam, nu ieşeam la lumină. Atunci.

Din acum, de aici, privesc din calidor. Îmi spun că aş vrea şi eu să-mi pot spune: „Uite: aici m-am născut"- şi să arăt ceva aflat încă în picioare: un ciot de zid, un ciob de horn, dezafumat de timp şi micşorat şi nu doar pământul: neted, şters bine-bine.

Nu doar pământul, cu un gest rotunjit de nehotărâre şi care ar voi să zică: „Pe-aici, pe undeva..."

Dacă acum, după jumătate de veac, nu va mai fi existând nici casa-şcoală cea făcută de tata cu mânurile lui - n-are importanţă: ea continuă să fie (ca podul-nou, cel de pe-râu-în-jos-unul-mai-trainic-şi-mai-frumos), în amintirile mele directe, în amintirile alimentate de amintirile părinţilor, de fotografii - de aer..." -- Paul Goma

Despre Autor

Paul Goma (n. 2 octombrie 1935 în satul Mana, comuna Vatici, județul Orhei, România) este un scriitor și militant anticomunist român, stabilit la Paris (Franța). Poate cel mai cunoscut disident din timpul României comuniste supranumit Soljenițîn-ul României și unul dintre cei mai cunoscuți scriitori postbelici, Paul Goma s-a născut în Basarabia ca al doilea fiu al unei familii de învățători români. Odată cu cedarea Basarabiei fostei U.R.S.S., în urma Pactului Molotov-Ribbentrop, familia Goma s-a refugiat în România.

În 1977, Goma a reușit să trimită la postul de radio occidental Radio Europa Liberă o scrisoare deschisă în care cerea guvernului României respectarea drepturilor omului in România. Scrisoarea a fost difuzată de postul de radio. În consecință, a fost permanent urmărit, apoi arestat și bătut de Securitate. Însă, fiind bine cunoscut în Occident și repertoriat de organizația neguvernamentală împotriva încălcării drepturilor omului, Amnesty International, Goma nu mai putea fi judecat și condamnat fără a stârni proteste în străinătate.

La 20 noiembrie 1977 lui Goma, soției și copilul, le-a fost retrasă cetățenia română și au fost expulzați în Franța. Ajunși la Paris, au cerut azil politic. Aici Goma și-a continuat lupta împotriva regimului comunist de la București și a conducătorului lui, Nicolae Ceaușescu. A sprijinit înființarea, în 1979, a Sindicatului Liber al Oamenilor Muncii din România (SLOMR), comparabil cu sindicatul polonez liber Solidarność. Ca reacție la activitatea sa anticomunistă, a fost ținta unui atac cu colet-capcană și a unei tentative de asasinat puse la cale de regimul de la București.

La începutul anului 2013, Uniunea Scriitorilor din Moldova l-a înaintat pe Paul Goma la Premiul Nobel pentru Literatură.-- Wikipedia

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 128
Editura: Lumina
Apariția: 2012
ISBN: 978-9975-65-309-1
Dimensiuni: 13,5 x 20,7 cm
Greutatea: 0.4800

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: