Din Bezna Temniţei… Scrisori din Gulag

Din Bezna Temniţei… Scrisori din Gulag
20,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Descrierea Cărții

Tocmai în această perioadă, după mărturisirile poetului, el era deosebit de prodigios, dar şi deosebit de neliniştit, după cum se vede şi din scrisorile inserate în volumul de faţă. Odată cu moartea lui Iosif Stalin a început procesul de reabilitare şi întoarcere la baştină a milioanelor de oameni condamnaţi fără nici o vină. Bineînţeles, firea receptivă a poetului se zbătea aidoma canarului „prins între chenarele cuştii de aur“, cum va scrie el însuşi în povestirea Sanitarul Nemurire.

Menţionăm că lista scrisorilor datate cu anii ’55-’56 este departe de a fi completă din motive lesne de înţeles — unele s-au pierdut pentru totdeauna, altele s-au rătăcit prin portofoliile unor publicaţii periodice.
Compartimentul „Addenda“ cuprinde o parte din scrisorile-răspuns ale prozatorului Dominte Timonu, colaborator la Viaţa Basarabiei şi vechi prieten cu Nicolai Costenco.

Dialogul epistolar dintre aceşti doi condeieri basarabeni cu o soartă atît de diferită poate fi de un real folos pentru istoricii literari care se ocupă de studierea unui segment de viaţă încă puţin cunoscut din biografia scriitorului. Scrisorile lui D. Timonu reprezintă „momentul provocator“ care îl incită pe poet să-şi expună părerile într-o serie de probleme acute pentru acel timp.

Titlul cărţii – Din bezna temniţei... – a fost preluat dintr-o poezie scrisă în 1956, pe cînd poetul se afla în Gulag (vezi Libertăţi, Editura ARC, Chişinău, 2003, p. 39).

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 88
Editura: Arc
Apariția: 2011
ISBN: 9975-61-338-1
Dimensiuni: 16,5 x 24 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri