Dicţionarul Scriitorilor Români din Basarabia 1812-2010

Dicţionarul Scriitorilor Români din Basarabia 1812-2010
150,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Dicţionarul Scriitorilor Români din Basarabia, ce apare sub egida Muzeului Literaturii Române „M. Kogălniceanu", pune la dispoziţia publicului larg de cititori o informaţie literară şi factologică cât mai bogată despre scriitorii români ce-au activat de la 1812 până în zilele noastre între Prut şi Nistru, dar nu numai. Sunt cuprinse aproximativ 500 de nume - poeţi, prozatori, dramaturgi, critici, istorici literari, folclorişti şi traducători.

Criteriile de selectare, de care ne-am condus, diferă în funcţie de specificul epocilor literare. Din secolul al XIX-lea au fost incluşi autorii care au lucrări tipărite sau în manuscris. Ca excepţie a fost încadrat aici şi loan Cantacuzino (1757-1828), primul poet român care debutează în 1796, la Dubăsari sau Movilău, cu volumul de versuri Poezii noo.

Cuprinderea aproape a tuturor scriitorilor din perioada respectivă a fost posibilă, deoarece, cum se ştie, după 1812, în virtutea mai multor factori, Basarabia a dat puţine personalităţi culturii şi literaturii române, unul dintre factori fiind interzicerea în regiune a limbii române în procesul de instruire.

Din perioada interbelică au fost introduşi şi scriitori care, deşi născuţi în dreapta Prutului, au activat cu succes mai mulţi ani în Basarabia, contribuind la prosperarea culturii româneşti pe aceste meleaguri. Căci, parafrazând o spusă a lui Perpessicius despre Octav Sargeţiu, toţi aceştia sunt nişte fii adoptivi ai Basarabiei. în Dicţionar... şi-au găsit loc de asemenea autorii transnistreni, ei făcând parte din acelaşi proces literar românesc.

La elaborarea Dicţionarului... s-a tins spre o maximă obiectivitate, de aceea s-a evitat emiterea unor opinii personale referitor la creaţia scriitorilor, rezumându-se în esenţă la ideile de reyistenţă vehiculate de critica literară.

O notă originală a prezentei ediţii o formează referinţele bibliografice din patrimoniul muzeal. -- Valeriu Nazar

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Dicţionarul Scriitorilor Români din Basarabia 1812-2010
Titlu în Traducere: N/A
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 600
Editura: Prut Internațional
Apariția: 2010
ISBN: 978-9975-69-563-3
Dimensiuni: 15,2 x 20,6 cm
Greutatea: 0.7940

Pareri