Dicționar Explicativ al Llimbii Române

Dicționar Explicativ al Llimbii Române
83,00 MDL (20,75 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Descrierea Dicționarului

Românii basarabeni, care au suportat de-a lungul timpului mai întâi regimul ţarist, apoi cel sovietic şi care au fost izolaţi de albia firească a limbii române şi de spiritualitatea românească, astăzi sunt marcaţi de o profundă criză de identitate, ce se manifestă în primul rând prin necunoaşterea suficientă a propriei istorii şi a limbii materne. Fenomenul a afectat societatea atât pe verticală, cât şi pe orizontală, astfel încât doar un mic număr de vorbitori stăpâneşte bogăţia lexicală a limbii materne, iar marea majoritate foloseşte doar o parte neînsemnată a vocabularului.

Dacă în mod normal limba se învaţă, în fond, de la cei din jur, în cazul societăţii basarabene această posibilitate este redusă la minimum, pentru că printre "cei din jur" doar foarte rar poţi auzi un intelectual care vorbeşte limba română în toată plinătatea ei.

Însănătoşirea acestei situaţii ar trebui începută cu însuşirea limbii, în primul rând, de către tineretul studios. Aşadar, elevul sau studentul basarabean, care, în urma unei conjuncturi a istoriei, s-a pomenit a fi cetăţean al unui stat nou - Republica Moldova - în care limba populaţiei băştinaşe nici măcar nu este numită corect (în Constituţie ea continuă să poarte denumirea stalinistă - limba moldovenească), are o singură soluţie: să înveţe limba din lecturi, din emisiunile televizate şi radiofonice, din limbajul cultivat în scenele teatrelor şi numaidecât din... dicţionare. Instrument indispensabil pe masa elevului, a studentului şi a fiecărui intelectual în general, dicţionarul ar trebui să fie practic, accesibil şi ... la un preţ rezonabil.

Această stare de lucruri a constituit motivul elaborării prezentei lucrări, având ca punct de plecare Dicţionarul explicativ al limbii române, alcătuit sub egida Institutului de Lingvistică Iorgu Iordan al Academici Române, Bucureşti, 1998 şi Marele dicţionar de neologisme de Florin Marcu, Bucureşti, 2002. - Autorul

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 480
Editura: Epigraf
Apariția: 2009
ISBN: 978-9975-947-73-2
Dimensiuni: 14 x 20,5 cm
Greutatea: 0.5360

Pareri