Dezastrul de la Cernobîl. Mărturii ale supravieţuitorilor

Dezastrul de la Cernobîl. Mărturii ale supravieţuitorilor
168,00 MDL (33,77 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Când fraţii Arkadi şi Boris Strugaţki publicau în 1972 celebrul lor roman SF Picnic la marginea drumului, nu şi-ar fi putut imagina, nici în cele mai negre vise, că Zona descrisă în roman va deveni realitate paisprezece ani mai târziu, în ţara lor, URSS. Conform ideologiei oficiale, Zona nu avea cum să apară în patria sovietelor. Doar URSS construia cele mai sigure reactoare nucleare din lume care „ar fi putut fi instalate chiar în Piaţa Roşie, atât de fiabile erau". Nu a fost aşa.

Pe 26 aprilie 1986, lumea avea să intre în epoca Cernohil. Explozia reactorului numărul patru va deveni cel mai mare dezastru nuclear civil din istoria omenirii. Zona este o realitate în toată monstruozitatea ei. La fel ca în cartea SF a fraţilor Strugaţki, Zona este un infern pe pământ, guvernat de propriile legi.

Aici lumini dansează deasupra câmpului, praful ridicat de vânt are culori ciudate, se nasc copii cu mutaţii genetice, populaţia a fost evacuată, regiunea, interzisă şi păzită de patrule miilitare, dar oameni stranii şi-au făcut din Zonă locul în care trăiesc.

 

Recenzii


 

"Explozia reactorului numarul 4 va deveni cel mai mare dezastru nuclear civil din istoria omenirii. Zona este o realitate in toata monstruozitatea ei. La fel ca in cartea SF a fratilor Strugatki, Picnic la marginea drumului, Zona este un infern pe pamant, guvernat de propriile legi. Aici danseaza lumini deasupra campului, praful ridicat de vant are culori ciudate, se nasc copii cu mutatii genetice, populatia a fost evacuata, regiunea, interzisa si pazita de patrule militare, dar oameni stranii si-au facut din Zona locul in care traiesc. Ei sunt Calauzele reale in Zona reactorului de la Cernobil.” -- Ion M. Ionță

"O istorie orala miscatoare a catastrofei din 1986 de la reactorul nuclear de la Cernobil, in care curajul fatalist si stoic este dublat de un umor incredibil de negru. Jurnalista rusa Svetlana Aleksievici a inregistrat o serie de marturii pe care le-a prezentat sub forma unor , in stil romanesc, care zugravesc imaginea vie a atmosferei generale de nemultumire de la sfarsitul perioadei comuniste, in care liderilor de partid agresivi, propagandei paranoice si mobilizarilor haotice li se opun sarcasmul deprimant, gandurile amare si abuzul de votca. Rezultatul este o radiografie de neuitat a sufletului rus.” -- Publishers Weekly

 

 Despre Autor

 

Svetlana Aleksandrovna Aleksievici s-a născut la Stanislav, în data de 31 mai 1948. Este scriitoare şi jurnalistă din Bielorusia, disidentă susţinută de PEN Club şi de Fundaţia Soros.

A primit numeroase premii pentru Dezastrul de la Cernobîl, carte apărută în 1997, interzisă şi azi în Bielorusia, dar şi pentru alte lucrări ale sale. A publicat şi alte cărţi care s-au bucurat de apreciere, fiind traduse în mai multe limbi străine. Dintre acestea menţionăm: U voinî nejenskoe liso (Războiul nu are chip de femeie), 1985; Sinkovîe malciki (Copii de zinc), 1989; Zacearovannîie smertiu (Fermecaţi de moarte), 1994; Poslenie svideteli.

Solo dlia detskogo golosa (Ultimii martori. Solo pentru o voce de copil), 2004; Vremia second hand (Timpuri second-hand), 2013 etc.

Svetlana Aleksievici a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură 2015 pentru „scrierile  ei polifonice, unmonument închinat suferinței și curajului în vremurile noastreˮ, conform comunicatului dat publicității de Comitetul Nobel de la Stockholm.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 336
Editura: Corint
Apariția: Noiembrie 2014
ISBN: 978-606-8723-01-3
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3200

Pareri