Despre noi şi despre alţii

Despre noi şi despre alţii
64,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Recenzie

”Cartea se dovedeşte, în ansamblu, o nouă mărturie asupra unui destin de excepţie. Eroul de excepţie al Memoriilor se prelungeşte, şi în unele răspunsuri din Despre noi şi despre alţii, mărturisindu-şi, fără intenţii narcisiace, statura morală pe care se obstinează să o păstreze în vremuri dintre cele mai tulburi – din această perspectivă, scriitorul corijează, pe bună dreptate, o parte a întrebării lui Aurel Sasu: „A fost pacea vieţii dvoastră o izbândă?”: „Care pace? Mai mult o vâltoare!”.

Dar, mai mult decât orice pasaje confesive sau testimoniale, în acest volum dialogal al Î.P.S. Bartolomeu Anania atrage atenţia mărturia (în sensul teologic al termenului) asupra necesităţii stringente de a-ţi măsura viaţa după ceasornicul mare, al alterităţii radicale, care este Dumnezeu cel viu. Încă din primele pagini, scriitorul teolog anunţă importanţa acestui principiu ontologic: „A fi tu însuţi nu înseamnă, neapărat, a fi singur. Dimpotrivă, persoana se afirmă prin alteritate.

Dumnezeu l-a creat pe om pentru ca omul să devină omenire. Dumnezeu însuşi e unic, dar treimic”. În fond, am putea spune că şi restul cuvintelor mitropolitului sunt circumscrise acestei mize de adâncime şi aici, în acest text cu suflet, în care palpită energii taumaturgice şi se revelează raporturi strânse între pământ şi cer, între cuvinte şi Logos. Folosind chiar termenii autorului, aş spune că în întregime opera Despre noi şi despre alţii dovedeşte că, într-adevăr, „cuvintele au suflet, iar cu ele ar trebui să ne purtăm aşa cum se poartă îngerii cu Maica Domnului”….” - Emanuela Ilie, Bucovina literară

Despre Autori

Valeriu Anania (Î.P.S. Bartolomeu Anania) este arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, precum şi mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Născut în 1921, în comuna Glăvile, jud. Vâlcea, absolvă Seminarul Teologic Central din Bucureşti. Se înscrie la Facultatea de Medicină şi la Conservator în Cluj, de unde este exmatriculat de noile autorităţi comuniste. Ulterior, îşi ia licenţa în teologie la Academia Andreiană din Sibiu. Se călugăreşte în 1942, conduce greva studenţească din Cluj (1946) şi este condamnat politic de autorităţile comuniste (1958-1964). Între 1966 şi 1976 îndeplineşte diferite funcţii în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din America. în 1990, face parte din Grupul de Reflecţie pentru înnoirea Bisericii. Arhiepiscop al Clujului din 1993, devine mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului în 2006.

Aurel Sasu, n. 1943. Profesor universitar, critic literar, scriitor. Absolvent al Facultăţii de Litere a Universităţii din Cluj (1968). Doctor în filologie (1976). Bursier Fulbright la University of Washington, Seattle (1981-1982) şi la Library of Congress, Washington, DC (1990-1991). Cercetător la Institutul „Sextil Puşcariu" din Cluj, Secţia de istorie literară (din 1968), profesor asociat la Facultatea de Litere (1999-2001), profesor titular la Universitatea „Avram Iancu" (2001-2006; decan, 2002-2004) şi profesor titular la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj (din 2007).

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Despre noi şi despre alţii
Titlu în Traducere: N/A
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 128
Editura: Curtea Veche
Apariția: 2009
ISBN: 978-973-669-799-9
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.1140

Pareri