Despre Geopolitică

Despre Geopolitică
86,00 MDL (19,28 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Din Cuprins: O reabilitare postumă: Karl Haushofer • Antarctica în proiectele geopolitice germane din anii 1895–1945: mituri și adevăr • Avântul și declinul geopoliticii japoneze • Basarabia în gândirea geopolitică rusă și cea sovietică din anii 1905–1945 • Perspectivele geostrategice ale Republicii Moldova • Republica Moldova în anul 2030: eseu de geopolitică viitorologică • Transnistria și Osetia de Sud: diferențe, asemănări și consecințe • Geopolitica regiunii Mării Negre: o miză pentru Rusia și Uniunea Europeană

Recenzii

”Textele adunate aici nu reprezintă compilații ale unor studii deja existente, ci sunt marcate de viziunea proprie a autorului. Deși acesta tratează subiecte foarte variate, accentul logic al studiilor înmănuncheate în volumul de față este pus pe geopolitca regiunii Marii Negre și pe analiza relațiilor dintre statele din această zonă...” - Dr. Wilfried Heller

”Volumul este extrem de interesant, şi chiar foarte util, dacă ar fi citit de cîţi mai mulţi cetăţeni ai RM. Volumul ar putea lămuri în mare parte care sunt cauzele greutăţilor de astăzi ale RM, şi ar putea totodată să lumineze şi orienteze populaţia RM despre care ar trebui să fie viitorul şi orientarea politicii noastre externe, şi chiar interne.” - Victor Ciobanu, licențiat în Relații Internaționale, magistru în Studii Europene, www.vciobanu.blogspot.com

”Uimitoare această capacitate a lui Oleg Serebrian de a separa analistul şi istoricul îndrăgostit de geopolitică, ca ştiinţă, de omul politic. Din punct de vedere geopolitic, Oleg Serebrian are toate avantajele posibile ca istoric. Toate dezavantajele Republicii Moldova devin avantaje pentru el.

Născut într-un spaţiu chinuit de o neputinţă aproape fatală de a se ridica la rangul de pion pe marginea tablei de şah, Serebrian, prin cunoaşterea foarte bună a realităţilor din spaţiul ex-sovietic, prin cunoştinţele acumulate în şcolile franceze şi germane de geopolitică, mai nou şi din cea niponă, este jucătorul la ambele mâini al tablei de şah din spaţiul Mării Negre. Deosebit de optimist, mi s-a părut în Republica Moldova în anul 2030: eseu de geopolitică viitorologică.

„Nu putem deci să nu sugerăm în finalul acestui mic studiu un viitor mai puţin pesimist pentru Republica Moldova. Care ar fi acest scenariu? O Europă federală. Noi sperăm să vedem în anul 2030 o Europă unită, în care s-ar redeştepta identităţile regionale, o Europă a Bavariei şi Transilvaniei, a Castiliei şi Tesaliei, a Scoţiei şi Galiţiei. O Europă în care ungurii şi românii n-ar mai discuta despre identitatea Transilvaniei; or, ea este şi românească, şi maghiară, este o regiune a Europei. (...) Este singura cale pentru ca poporul meu, de la Tisa, la vest şi până la Bug, la est, să trăiască în unitate şi pace alături de alte naţiuni."

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Despre Autor

Oleg Serebrian (n. 1969) a studiat istoria şi dreptul la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă"din Chişinău şi relaţiile internaţionale la Institutul European de înalte Studii Internaţionale din Nisa. A urmat apoi studii de specializare la Universitatea Edinburgh şi la Şcoala Naţională de Administraţie din Paris. În 1998 şi-a susţinut doctoratul în ştiinţe politice, începând cu 1998 a fost profesor invitat la diverse centre universitare din SUA şi Europa.

Este autor al volumelor Geopolitica spaţiului pontic (1998), Politosfera (2001), Politică şi geopolitică (2004), Dicţionar de geopolitică (2006).

licențiat în Relații Internaționale, magistru în Studii Europene

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Editura: Cartier
Apariția: 2009
ISBN: 978-9975-79-558-6
Dimensiuni: 13 x 19,5 cm
Greutatea: 0.2500

Pareri