Despărțirile Noastre [Carte Electronică]

Despărțirile Noastre [Carte Electronică]

Preț de Listă: 62,99 MDL (15,75 RON)

Preț: 31,50 MDL (7,88 RON)

Economisești: 31,49 MDL (7,87 RON) (49%)

Downloadează Gratuit un Fragment
Ediția Print (PDF)

Preț de Listă: 62,99 MDL (15,75 RON)

Preț: 31,50 MDL (7,88 RON)

Economisești: 31,49 MDL (7,87 RON) (49%)

Achită online cu LiberCard în 3 rate cu 0%!

Descriere

Alice, fată de familie bună, profesoară de germană, şi Fritz, redactor la Larousse, se iubesc, dar îşi petrec viaţa despărţindu-se. Motivele: neprevăzutul mişcărilor amoroase, părinţii şi socrii, colegii, munca, prietenii din copilărie, părul şi dinţii, o cravată, gelozia şi, desigur, Schopenhauer.

Ca Romeo şi Julieta, cei doi nu par făcuţi pentru fericire: se iubesc, se ceartă, se despart, se pierd din vedere, se regăsesc, prinşi în vârtejul vieţii. Cum putem iubi „pe viaţă şi pe moarte" atunci când ne despărţim pentru un da sau un nu? Oare dragostea, cea adevărată, nu rimează doar cu „o dată pentru totdeauna“?

Recenzii

„Autorul a inventat tot ce era mai greu de inventat: un stil seducător pe care-l recunoşti imediat: autoironie, inteligenţă şi erudiţie.“ (Le Figaro littéraire)

”Deși e o carte subțirică și ușurică, m-am decis să scriu despre ea pentru că are ceva umor și fraze inteligente. Cam aceste două ingrediente mă fac să valorizez sau nu o carte.

Despre umor, însuși autorul afirmă: „Înainte de orice, încerc să-i fac pe ceilalţi să râdă”, ceea ce e un lucru înțelept. Pentru exemplificare am două scene:
1. Protagoniștii se cearta. Ea avea un elev la meditație de limba germană, el vine acasă cam nervos. Încep să se certe, iar elevul le spune ca măcar să se certe în germană. Ceea ce și fac. Replica de final a elevului este:
„Ar trebui să vă căsătoriți. Sunteți exact ca părinții mei”. Am uitat să mentionez de ce-mi place umorul autorului: e ușor sarcastic.
2. Scena în care mamele protagoniștilor povestesc, văzându-se pentru prima dată. Cele două sunt foarte diferite: o conservatoare și o hippie. Iar vocea subiectivă a autorului subliniază că era ca „un dialog suprarealist între un sârbo-croat mut și un texan surd”.

Recomand s-o citiți. Și mai apoi s-o dăruiți.” -- Ana-Maria Udrea, blogul www.anamaria2udrea.wordpress.com

,,Cu toate acestea, devine tot mai clar, pe măsură ce parcurgi romanul,  prin seria de coincidenţe şi întâmplări care se succedă, faptul că soarta îi vrea pe  Fritz şi pe Alice împreună. Indiferent cât de departe ar fugi unii de alţii, în ce relaţii de cuplu sau chiar căsnicii s-ar refugia, Alice şi Fritz se vor tot întâlni, pentru a se regăsi la fel de entuziaşti şi de îndrăgostiţi. Şi dacă totuşi par a fi predestinaţi, de ce nu-şi află protagoniştii împlinirea? Poate pentru că, aşa cum ştim deja dintr-un alt roman al lui Foenkinos oamenilor le e frică de fericire.

În caz de fericire, nu prea ştim ce să facem şi ne temem că ceva care a venit pe nepusă masă şi ne-a luat prin surprindere, cucerindu-ne, poate la fel de uşor şi de năpraznic să dispară, lăsându-ne neconsolaţi. Aşa cum transpare din ultimele pagini ale romanului autorului francez, pare să fie  mai uşor să anticipezi şi  să te bucuri de fericirea altora, decât de a ta,  mai ales când acei alţii îţi sunt apropiaţi. Deşi are un aer telenovelistic şi ar putea fi, în acelaşi timp, sursă pentru o lamentaţie înduioşătoare legată de condiţia umană, romanul lui Foenkinos nu stoarce lacrimi şi nici nu încruntă frunţi…. îşi permite doar să răpească (multe!) zâmbete pline de (sub)înţelesuri.” -- http://blog.libris.ro/2011/06/13/despartirile-noastre/

Despre Autor

David Foenkinos - „Sunt incapabil să mă inspir din realitatea propriei vieţi, nu fac defel autoficţiune", mărturiseşte DAVID FOENKINOS într-un interviu. Născut în 1974, la Paris, a urmat Literele la Sorbona şi a făcut parte dintr-o formaţie de jazz. Cum a început să scrie? Adolescent timid şi romantic, şi-a conturat stilul în scrisorile de dragoste. Apoi, pe măsură ce învăţa să cânte la chitară, exersa şi arpegiile literare. N-a dorit să debuteze decât la Gallimard, unde şi-a trimis în plic manuscrisul primului roman, Inversion de l'idiotie.

De l'influence de deux Polonais. După o aşteptare destul de lungă, romanul a fost acceptat şi astfel, în 2002, a început cariera de succes a scriitorului. A publicat la Gallimard, Flammarion şi Grasset, a obţinut mai multe premii literare şi este tradus în numeroase ţări. A scris, de asemenea, scenarii de film şi adaptări pentru teatru. Şi, pentru că-i plac benzile desenate, a compus şi un text de gen, prima parte dintr-o trilogie intitulată Pourquoi tant d'amour? David Foenkinos a fost la Bucureşti şi s-a întâlnit cu cititorii cărţii Potenţialul erotic al soţiei mele, un succes al colecţiei „Cartea de pe noptieră". „Înainte de orice, încerc să-i fac pe ceilalţi să râdă", spune tânărul scriitor. Cititorii romanelor sale vor pu tea să verifice dacă izbuteşte.

Scrieri: Inversion de l'idiotie. De l'influence de deux Polonais (2002), Entre les oreilles (2002), Le potentiel érotique de ma femme (2004; Potenţialul erotic al soţiei mele, Humanitas, 2005), En cas de bonheur (2005; În caz de fericire, Humanitas, 2008), Les coeurs autonomes (2006), Qui se souvient de David Foenkinos? (2007).

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Nos séparations
Limba: Română
BRAND: Humanitas
Apariția: 2012
ISBN: 978-973-50-3909-7
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android
Pagini Ediție Print: 184

Pareri