Despăgubirea. Povestea unui Supraviețuitor

Mai multe poze

Despăgubirea. Povestea unui Supraviețuitor
145,00 MDL (36,25 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

„Romanul autobiografic al lui Peter Herzog mi se pare o completare de mare valoare a literaturii Holocaustului, atat din punct de vedere documentar, cat si uman. Atitudinea morala a supravietuitorului teribilei experiente este exceptionala, si cu ea simt nevoia sa inchei. De vreme ce insusi SS-istul Lehmann este cel care il ajuta pe Peter (impreuna cu alti detinuti) sa evadeze si, astfel, sa scape de hecatomba care se va abate asupra lagarului de la Dachau in ultimile luni ale razboiului inseamna ca nu este totul pierdut.

Umanitatea mai are o sansa: aceea de a cunoaste adevarul, de a face dreptate (pedepsindu-i pe vinovati) si de a impiedica raul sa se mai repete. Nu rasplata materiala, despagubirea - care, de altfel, ii este birocratic refuzata de statul german in care emigreaza dupa razboi -, este cea care sterge, cat de cat, amintirea suferintelor, ci marturia pe care o depune acum. Pentru ca oamenii, evrei si neevrei deopotriva,s a invete din lectiile dure ale trecutului, iar un rau istoric de unicitatea Holocaustului sa nu se mai repete.“ -- Ion Iliescu

Despre Autor

Peter Herzog s-a născut la 8 noiembrie 1930 în Târgu Mureș, oraș în care a urmat școala primară și Liceul „Al. Papiu Ilarian“. A susținut examenul de bacalaureat la Liceul „Titu Maiorescu“ din București. După bacalaureat a activat în Uniunea Asociațiilor de Elevi din România și a lucrat ca redactor la Radio și la Televiziunea Română, în Capitală.

În 1960 a fost „demascat“ ca reacționar și a fost dat afară de la TVR. A urmat un an greu, de șomaj. În 1961 a emigrat în Israel, unde a rămas câteva luni, apoi a emigrat mai departe, în Republica Federală Germania, unde a lucrat în industria prefabricatelor din beton și în cea a construcției de locuințe.

După unificarea Germaniei, s-a stabilit la Leipzig, unde a fost, timp de optsprezece ani, manager al mai multor firme de construcții. S-a pensionat la vârsta de șaptezeci și opt de ani. Trăiește în landul Brandenburg, în sudul Potsdamului.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 320
Editura: Litera
Apariția: Aprilie 2014
ISBN: 978-606-686-606-4
Dimensiuni: 12 x 19 cm
Greutatea: 0.3500

Pareri