Descrierea Basarabiei: Teritoriul dintre Prut și Nistru în evoluție istorică

Descrierea Basarabiei: Teritoriul dintre Prut și Nistru în evoluție istorică
247,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Trebuie reabilitată părerea lui Cantemir după care dinastia munteană a Basarabilor și-a luat numele de la basarabenii de la est de Prut, și nu invers, cum s-a susţinut cu tărie și fără nici un temei de la Hasdeu încoace.

Variate informaţii din o serie de surse medievale, mai întîi de toate, din unele cronici polone, dar și anumite hărţi europene din secolele XVI-XVIII, sugerează ideea că, din veacul al XII-lea și pînă la sfîrșitul celui de-al XIV-lea, teritoriul dintre Prut și Nistru s-a numit Basarabia, iar trăitorii în acest spaţiu se numeau basarabeni. - Autorul

Cuprins: Observații generale cu privire la semnificația geografică și istorică a numelui Basarabia (cu referință la spațiul pruto-nistrean) • Chilia, cheia problemei privind stăpânirea asupra sudului Basarabiei la sfârșitul secolului XIV-lea și începutul secolului al XV-lea • În căutarea originii numelui Basarabia • Configurația și statutul teritoriului pruto-nistrean din primele secole ale mileniului II până la sfârșitul secolului XX.

Recenzie

Pe la 1502, sultanul otoman Baiazid al II-lea s-a întâlnit cu hanul tătarilor din Zavoljie. îl îndemnă să se aşeze cu hoardele sale în câmpiile Chiliei şi Cetăţii Albe. Astfel va putea deveni stăpân pe toată Moldova. „Dacă vei avea în mâini Moldova, adăugă el, atunci drumul ne va fi deschis în toate părţile lumii".

Istoriografia românească vorbeşte despre faptul că Ţara Românească a stăpânit Chilia cu începere de la 1387 până la 1426. Cucerirea Chiliei de către unguri în 1447 sau 1448 este privită ca o revenire a cetăţii la Ţara Românească, care, ca vasal al Ungariei, a stăpânit Chilia până la cucerirea ei de către Ştefan cel Mare la 1465.

Ion Ţurcanu pune sub semnul întrebării stăpânirea Chiliei de către muntenii lui Mircea cel Bătrân. Este prima provocare a istoricului Ţurcanu.

A doua mare provocare este „ideea unei Basarabii anterioare apariţiei statului moldovenesc, una care cuprindea întregul interflu-viu pruto-nîstrean". Istoricul încearcă să intre în „mileniul necunoscut" al istoriografiei româneşti. E vorba de acel mileniu care parcă a ascuns în neant istoria acestor pământuri. Noi trecem direct de la Decebal sau dominaţia romană la Bogdan întemeietorul, în cel mai bun caz, dacă nu chiar la Alexandru cel Bun sau Mircea cel Bătrân.

Moldova... este un rest ...al Cumaniei", spun unii istorici. Unicul lucru cert e originea cumană a Basarabilor. în rest sunt provocări, discuţii, polemici. Fireşti pentru o societate matură. Foarte periculoase pentru o istorie ideologizată.

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile

Despre Autor

Ion Țurcanu este un cunoscut militant al mișcării de eliberare naţională din RSS Moldovenească de la sfîrșitul anilor 80 – începutul anilor 90, popularizator al unora dintre cele mai complicate și mai dramatice pagini din istoria românilor și a Basarabiei, iniţiator al reorientării cercetărilor istorice din Republica Moldova pe principii exclusiv știinţifice, membru al primului Parlament al Republicii Moldova.

Din 1972 și pînă în prezent a activat la Academia de Știinţe a Moldovei, la fostul Institut pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău, la Universitatea de Stat a Moldovei și la alte instituţii de învăţămînt superior din Republica Moldova, precum și în cadrul unor instituţii academice și culturale din România.

Este autorul unui număr mare de studii istorice și filozofice, articole și scrieri mai ample pe teme pedagogice, literare, culturale, lucrări de popularizare a cunoștinţelor din domeniile istorie, filozofie, pedagogie, relaţii politice interne și internaţionale.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 488
Editura: Cartier
Apariția: 2011
ISBN: 978-9975-79-704-7
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.6200

Pareri