De la Junimea la Noica: Studii de Cultură Românească

De la Junimea la Noica: Studii de Cultură Românească
240,00 MDL (60,00 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Premiul revistei Observator cultural, editia 2012
 
Cele douasprezece studii reunite in acest volum acopera o perioada istorica de aproximativ 150 de ani, de la mijlocul secolului al XIX-lea si pina astazi. Marta Petreu abordeaza probleme spinoase ale istoriei si ale istoriei ideilor – de pilda, problema evreiasca, asa cum a fost vazuta in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, pe vremea cind P.P. Carp soma guvernele Romaniei sa inceteze razboiul pe care il purtau impotriva populatiei evreiesti din tara.
 
De asemenea, se ocupa de felul cum a fost vazut Nae Ionescu de catre contemporanii lui, de ideile si atitudinile generatiei ’27, de complicatele relatii ale lui Eliade cu legionarii si de modul simbolic in care s-a despartit de ei, pentru a-si incepe visata „viata noua”, de atitudinea lui Noica fata de Securitate sau de magnificenta religioasa care l-a facut pe Cioran sa scrie ca datoria unui popor este sa puna in lumina macar unul dintre atributele lui Dumnezeu.
 
Bazata pe analiza minutioasa a surselor de prima mina si pe contextualizarea romaneasca si europeana a fiecarui subiect, De la Junimea la Noica este rezultatul unei viziuni filosofice si morale unitare: una care ne invata ca trebuie sa ne asumam in mod lucid intregul trecut, pentru ca numai astfel mai este cu putinta viitorul.
 

„Secolul al XX-lea a produs si a trait doua mari tragedii, Gulagul si Holocaustul… Poate ca va veni o vreme cind, asumindu-ne evreii nostri ca ai nostri, vom vorbi despre ei, despre cei pieriti in Holocaust – nu in nume personal, ci in nume colectiv –, ca despre o ireparabila pierdere: asa cum vorbim despre mortii nostri de la Canal.” (Marta Petreu)


Cuprins:

„Evreofili” si „evreofagi”. Sapte autori despre chestiunea evreiasca • De la lupta de rasa la lupta de clasa. C. Radulescu-Motru • Portretul „invatatorului” ca diavol • Generatia ’27 intre Holocaust si Gulag • Eliade, Sebastian, Ionescu, Cioran, „copii din flori” ai Romaniei interbelice • Cioran si Eliade in vizorul legionarilor din exil

 
 
Recenzii
 

”Lansat de curind intr-o eleganta serie de autor gazduita de Polirom, volumul De la Junimea la Noica (2011) coboara pina catre jumatatea secolului al XIX-lea, radiografiind conceptia junimistilor despre „chestiunea evreiasca”, descrie magistral trista metamorfoza politica ilustrata de C. Radulescu-Motru, deconstruieste veridic cliseul conform caruia generatia ’27 fusese „bolnava” exclusiv de legionarism (comunismul, ca extremism de import, smintind destui criterionisti), in fine, coreleaza speculativ comportamentul iresponsabil al lui Noica fata de Securitate cu interpretarile hegeliene ale filozofului exilat la Paltinis.

Celelalte studii contin problematici conexe, nuantind tabloul intelectualilor smintiti de fantasme politic-ideologice: de pilda, surprinderea influentei irationalului Blaga asupra „rationalistului idealist” D.D. Rosca, dezvaluirea hartuirii de catre legionarii din exil a lui Cioran si Eliade, decriptarea „codului ascuns” al Noptilor de Sinziene, incursiunea in psihologia „necredinciosului religios” din Lacrimi si sfinti, comentarea ideilor politice ale lui Gherasim Luca din perioada romaneasca.” -- Claudiu TURCUS, 9 decembrie 2011, in Observator cultural, nr. 604

”Desi volumul De la Junimea la Noica. Studii de cultura romaneasca (Editura Polirom, 2011) strabate peste jumatate de secol de istorie, delta afluentilor o reprezinta tot Romania interbelica si reprezentantii „tinerei generatii” revolutionare. 
Volumul Martei Petreu nu este doar o seaca si documentata istorie a ideilor, ci o carte insufletita ce indeamna, cu subtilitate, la neuitare si la un alt fel de atitudine fata de destinul nostru ca natiune.” -- Gabriela GHERGHISOR, februarie 2012, in Luceafarul, nr. 2

 
Despre Autor
 
Marta Petreu este scriitor si profesor. A debutat editorial in 1981, cu volumul de poeme Aduceti verbele. Alte volume de poeme: Dimineata tinerelor doamne (1983); Loc psihic (1991); Poeme nerusinate (1993); Cartea miniei (1997); Apocalipsa dupa Marta (1999); Falanga (2001); Scara lui Iacob (2006).
O culegere lirica, Poemes sans vergogne, i-a aparut in 2005 in Franta.
 
Este autoarea mai multor volume de eseuri si studii despre filosofia si cultura romaneasca: Teze neterminate (1991); Jocurile manierismului logic (1995); Un trecut deocheat sau „Schimbarea la fata a Romaniei” (1999; ed. a II-a, 2004; carte aparuta in SUA in 2005, cu titlul An Infamous Past: E.M. Cioran and the Rise of Fascism in Romania); Ionescu in tara tatalui (2001; ed. a II-a, 2002; carte aparuta in Serbia in 2011, cu titlul Jonesko u očevoj zemlji); Filosofia lui Caragiale (2003); Filosofii paralele (2005); Despre bolile filosofilor. Cioran (2008; ed. a II-a, 2010; carte publicata intii in Serbia, cu titlul O bolestima filozofa. Cioran).
 
La Editura Polirom au mai aparut: Diavolul si ucenicul sau: Nae Ionescu – Mihail Sebastian (2009; ed. a II-a, 2010), Acasa, pe Cimpia Armaghedonului (2011), Apocalipsa dupa Marta (2011), Cioran sau un trecut deocheat (2011), De la Junimea la Noica. Studii de cultura romaneasca (2011), Filosofia lui Caragiale , O zi din viata mea fara durere (2012) si Ionescu in tara tatalui (2012).(2012)

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 512
Editura: Polirom
Apariția: Noiembrie 2011
ISBN: 978-973-46-2138-5
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.4500

Pareri