De la Arhetip la Anarhetip

De la Arhetip la Anarhetip
152,00 MDL (38,00 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Descrierea Cărții

Foloseste, in acest sens, un material de documentare vast, pornind de la scrierile vechi ale vremii si pina la harti ce inchipuiau antipozii, indivizi cu o constitutie mai degraba inspaimintatoare si care populau spatiul de dincolo de portile lumii cunoscute.Un alt grupaj de studii analizeaza diferenta dintre suflet si spirit in opera lui Thomas Mann, furia eroica la Giordano Bruno si perspectiva antimagica din teatrul lui Calderon de la Barca.

In ultima parte a lucrarii, sint analizate doua concepte noi – arhetipul si anarhetipul –, complementare celui de arhetip.

Cuprins: Competentele si limitele comparatismului • Mapamondurile fantastice ale Antichitatii, Evului Mediu si epocii premoderne • Geografia simbolica. Principiile nonempirice care stau la baza imaginarului cartografic • Rasele monstruoase ale Evului Mediu • Giordano Bruno. Mistica unitiva a „furiilor eroice” • Calderon de la Barca. Confruntarea dintre ocultismul Renasterii si Contrareforma • Thomas Mann. Ruptura faustica dintre suflet si spirit • Arhetip, anarhetip, eschatip

 Recenzii

”Capitolele dedicate imaginarului cartografic premodern sint nu doar fermecatoare si pline de substanta, dar si scrise cu o admirabila competenta, intelegere si adecvare care le fac din plin recomandabile oricui studiaza imaginarul medieval sau renascentist, si in general celui care doreste sa inteleaga cum a functionat imaginarul colectiv european.” - Andrei Cornea, mai 2006, Idei in dialog

”Dincolo de calitatile hermeneutice ale lui Corin Braga, de capacitatea sa de a gestiona mai multe limbaje analitice si de evidenta revigorare a teoriilor comparatismului la noi, impresionant ramine optimismul conceptual de care dispune. Daca «anarhetipul» va ramine sau nu mai mult decit un termen inventat de un teoretician local este mai putin important decit faptul ca aparitia acestui termen alunga teama de formula «totul a fost spus».

Corin Braga este unul dintre acei oameni de litere, unul dintre membrii Republicii Ideilor care crede ca nu totul s-a spus si ca mai putem (inca) sa vorbim despre lucrurile nespuse cu «anarhica» nonsalanta. Si, chiar la finalul volumului, cind credeam ca nu mai exista nimic in afara de arhetip si anarhetip, Corin Braga ne anunta aparitia unui al treilea termen – eschatipul, configuratie invers simetrica anarhetipului. Anarhia conceptelor continua! Eviva la anarhization!” - Doru Pop, decembrie 2006, Apostrof

Despre Autor

Corin Braga este decanul Facultatii de Litere si directorul Centrului de Cercetare a Imaginarului de la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. Director al Caietelor Echinox. Doctor in litere si filosofie. Membru al Asociatiei de Literatura Generala si Comparata din Romania, al Uniunii Scriitorilor din Romania, al Asociatiei Scriitorilor din Cluj-Napoca, al PEN Club Romania, membru fondator al Fundatiei Culturale Echinox.

A publicat volumele: Nichita Stanescu. Orizontul imaginar (1993, 2003); Lucian Blaga. Geneza lumilor imaginare (1998); 10 studii de arhetipologie (1999, 2007); Le Paradis interdit au Moyen Age. La quête manquée de l’Éden oriental (2004); La quête manquée de l’Avalon occidentale. Le Paradis interdit au Moyen Age – 2 (2006); Du paradis perdu à l’antiutopie aux XVI-XVIII e siècles (2010); Les antiutopies classiques (2012).
A publicat, de asemenea, romanele Claustrofobul (1992, 2011) si Hidra (1996, 2011) din ciclul Noctambulii, precum si Oniria. Jurnal de vise (1985-1995) (1999, 2010).

De acelasi autor, la Editura Polirom au aparut: De la arhetip la anarhetip (2006); Concepte si metode in cercetarea imaginarului. Dezbaterile Phantasma (coord., 2007); Psihobiografii (2011).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 320
Editura: Polirom
Apariția: 2006
ISBN: 973-46-0181-4
Dimensiuni: 14,5 x 22,5 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri