De câți Prieteni ai Nevoie?

De câți Prieteni ai Nevoie?
153,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • IÌ‚n Chișinău: 24 de ore
  • IÌ‚n Moldova: 2-3 zile

Grăbește-te, produs cu stoc limitat!

    • 3 persoane au cumpărat acest produs.

Descriere

De ce femeile văd mai multe culori decât bărbaÈ›ii? De ce speciile monogame, precum păsările È™i mamiferele, au creierul mai mare decât celelalte? De ce râdem? De ce ar trebui să fim suspicioÈ™i când cineva are peste 150 de prieteni pe Facebook?

Suntem produsul istoriei evoluÈ›ioniste, iar această istorie dă culoare vieÈ›ii noastre cotidiene – de la motivul pentru care ne sărutăm până la cât de religioÈ™i suntem. În De câÈ›i prieteni ai nevoie? Robin Dunbar ne arată, cu ajutorul experimentelor efectuate de cercetători, cum trecutul îndepărtat ne influenÈ›ează comportamentul actual. Autorul explică fenomene precum Numărul lui Dunbar (150), È™tiinÈ›a din spatele rubricii de matrimoniale È™i de ce toÈ›i bebeluÈ™ii se nasc prematur. Inteligentă È™i provocatoare, cartea abordează studiul evolutiv al comportamentului uman, punând accentul pe complexitatea relaÈ›iilor sociale.

"O extraordinară lucrare de popularizare a științei." -- Guardian

Recenzii

Convingerea autorului că psihologia derivă din teoria evoluÅ£ionistă transformă volumul „De câÅ£i prieteni ai nevoie?” într-o autentică aventură a instinctelor. Fiecare gest e intim legat de supravieÅ£uire ÅŸi astfel, toate explicaÅ£iile psihologice pe care le credeam întemeiate sar în aer, făcând loc unor motive subtile, dar supuse unui scop rudimentar: perpetuarea speciei umane. Profesor de antropologie la Oxford, Robin Dunbar este un om de ÅŸtiinţă carismatic, prezent la conferinÅ£ele Nobel ÅŸi la ÅŸedinÅ£ele TED, mereu cu zâmbetul pe buze, gata oricând să decodeze un truc evoluÅ£ionist. Acest volum de articole accesibile publicului larg reprezintă un melanj dezordonat de explicaÅ£ii felurite.

De la mirajul Facebook, Dunbar ajunge la ochii bebeluÅŸilor, de la „opiul popoarelor” (celebra opinie a lui Marx despre religie), Dunbar discută despre ritualurile de seducÅ£ie dintre sexe. Întreaga existenţă cotidiană e descifrată ÅŸi dezasamblată chiar în faÅ£a ochilor noÅŸtri. Åži ce vedem? O reÅ£ea subtilă de motivaÅ£ii primare, o Å£esătură rafinată pe care sunt brodate genele noastre.

Unii inventează roboÅ£i, alÅ£ii propun aparate ingenioase, iar antropologii de talia lui Dunbar intră insidios în capul mulÅ£imilor pentru a explica de ce alegem să trăim într-un mod sau altul. După ani de studii, după analiza structurilor militare, a ierarhiilor sociale din triburile retrase, a organigramei în companiile mici ÅŸi mari, Robin Dunbar a ajuns la o concluzie: o fiinţă umană nu poate fizic ÅŸi psihic să întreÅ£ină relaÅ£ii de prietenie cu mai mult de 150 de persoane.

Acesta e numărul de aur, numărul lui Dunbar, care defineÅŸte cât de larg e grupul de amici al fiecăruia. Individul e în mijlocul cercului, centrul în jurul căruia roiesc 5 prieteni-cheie, un grup foarte intim, unde ideile sunt comunicate într-o atmosferă caldă, cu un sentiment reconfortant al apropierii ÅŸi înÅ£elegerii. Apoi, urmează cei 10 colegi foarte buni, cele 15 cunoÅŸtinÅ£e pe care te bazezi la o petrecere ÅŸi aÅŸa mai departe, până la cei 150 de oameni pe care îi cunoÅŸti mai mult sau mai puÅ£in, cu care te vezi pe stradă ÅŸi schimbi câteva vorbe. Astfel, teoria lui Dunbar dezamorsează mirajul Facebook: poÅ£i avea nominal 1000 de prieteni, dar dacă nu eÅŸti un cyborg fanatic, limitele tale omeneÅŸti se vor revolta după 150 de strângeri de mână.  

Plusuri: Limbaj accesibil, exemple din viaÅ£a cotidiană, explicaÅ£ii surprinzătoare, subiecte atractive, dovezi ÅŸtiinÅ£ifice;  

Minusuri: Articole răsfirate, fără coloană vertebrală, fără coerenţă internă între ele;

Recomandari: Pentru cei care cred că există ÅŸtiinţă ÅŸi după Darwin (culmea! O ÅŸtiinţă influenÅ£ată puternic de lucrările sale!), pentru cei care sunt curioÅŸi din fire, pentru cei care nu înÅ£eleg tot timpul de ce acÅ£ionează aÅŸa ÅŸi nu altminteri.

-- Cristina Stancu, Bookblog.ro

Despre Autor

Robin Dunbar este un antropolog È™i psiholog britanic. Profesor în psihologia evolutivă la Universitatea din Oxford. Este bine cunoscut pentru formularea numărului lui Dunbar, care este aproximativ 150, o măsură a limitei cognitive a numărului de persoane cu care orice persoană poate să menÈ›ină relaÈ›ii stabile. - Wikipedia

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: How Many Friends Does One Person Need?
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 256
BRAND: Litera
Apariția: 27.03.2012
ISBN: 978-606-600-629-3
Dimensiuni: 14 x 20 cm
Greutatea: 0.2920

Pareri