De câți Prieteni ai Nevoie?

De câți Prieteni ai Nevoie?
153,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore
  • În Moldova: 2-3 zile

Grăbește-te, produs cu stoc limitat!

    • 3 persoane au cumpărat acest produs.

Descriere

De ce femeile văd mai multe culori decât bărbații? De ce speciile monogame, precum păsările și mamiferele, au creierul mai mare decât celelalte? De ce râdem? De ce ar trebui să fim suspicioși când cineva are peste 150 de prieteni pe Facebook?

Suntem produsul istoriei evoluționiste, iar această istorie dă culoare vieții noastre cotidiene – de la motivul pentru care ne sărutăm până la cât de religioși suntem. În De câți prieteni ai nevoie? Robin Dunbar ne arată, cu ajutorul experimentelor efectuate de cercetători, cum trecutul îndepărtat ne influențează comportamentul actual. Autorul explică fenomene precum Numărul lui Dunbar (150), știința din spatele rubricii de matrimoniale și de ce toți bebelușii se nasc prematur. Inteligentă și provocatoare, cartea abordează studiul evolutiv al comportamentului uman, punând accentul pe complexitatea relațiilor sociale.

"O extraordinară lucrare de popularizare a științei." -- Guardian

Recenzii

Convingerea autorului că psihologia derivă din teoria evoluţionistă transformă volumul „De câţi prieteni ai nevoie?” într-o autentică aventură a instinctelor. Fiecare gest e intim legat de supravieţuire şi astfel, toate explicaţiile psihologice pe care le credeam întemeiate sar în aer, făcând loc unor motive subtile, dar supuse unui scop rudimentar: perpetuarea speciei umane. Profesor de antropologie la Oxford, Robin Dunbar este un om de ştiinţă carismatic, prezent la conferinţele Nobel şi la şedinţele TED, mereu cu zâmbetul pe buze, gata oricând să decodeze un truc evoluţionist. Acest volum de articole accesibile publicului larg reprezintă un melanj dezordonat de explicaţii felurite.

De la mirajul Facebook, Dunbar ajunge la ochii bebeluşilor, de la „opiul popoarelor” (celebra opinie a lui Marx despre religie), Dunbar discută despre ritualurile de seducţie dintre sexe. Întreaga existenţă cotidiană e descifrată şi dezasamblată chiar în faţa ochilor noştri. Şi ce vedem? O reţea subtilă de motivaţii primare, o ţesătură rafinată pe care sunt brodate genele noastre.

Unii inventează roboţi, alţii propun aparate ingenioase, iar antropologii de talia lui Dunbar intră insidios în capul mulţimilor pentru a explica de ce alegem să trăim într-un mod sau altul. După ani de studii, după analiza structurilor militare, a ierarhiilor sociale din triburile retrase, a organigramei în companiile mici şi mari, Robin Dunbar a ajuns la o concluzie: o fiinţă umană nu poate fizic şi psihic să întreţină relaţii de prietenie cu mai mult de 150 de persoane.

Acesta e numărul de aur, numărul lui Dunbar, care defineşte cât de larg e grupul de amici al fiecăruia. Individul e în mijlocul cercului, centrul în jurul căruia roiesc 5 prieteni-cheie, un grup foarte intim, unde ideile sunt comunicate într-o atmosferă caldă, cu un sentiment reconfortant al apropierii şi înţelegerii. Apoi, urmează cei 10 colegi foarte buni, cele 15 cunoştinţe pe care te bazezi la o petrecere şi aşa mai departe, până la cei 150 de oameni pe care îi cunoşti mai mult sau mai puţin, cu care te vezi pe stradă şi schimbi câteva vorbe. Astfel, teoria lui Dunbar dezamorsează mirajul Facebook: poţi avea nominal 1000 de prieteni, dar dacă nu eşti un cyborg fanatic, limitele tale omeneşti se vor revolta după 150 de strângeri de mână.  

Plusuri: Limbaj accesibil, exemple din viaţa cotidiană, explicaţii surprinzătoare, subiecte atractive, dovezi ştiinţifice;  

Minusuri: Articole răsfirate, fără coloană vertebrală, fără coerenţă internă între ele;

Recomandari: Pentru cei care cred că există ştiinţă şi după Darwin (culmea! O ştiinţă influenţată puternic de lucrările sale!), pentru cei care sunt curioşi din fire, pentru cei care nu înţeleg tot timpul de ce acţionează aşa şi nu altminteri.

-- Cristina Stancu, Bookblog.ro

Despre Autor

Robin Dunbar este un antropolog și psiholog britanic. Profesor în psihologia evolutivă la Universitatea din Oxford. Este bine cunoscut pentru formularea numărului lui Dunbar, care este aproximativ 150, o măsură a limitei cognitive a numărului de persoane cu care orice persoană poate să mențină relații stabile. - Wikipedia

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: How Many Friends Does One Person Need?
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 256
BRAND: Litera
Apariția: 27.03.2012
ISBN: 978-606-600-629-3
Dimensiuni: 14 x 20 cm
Greutatea: 0.2920

Pareri