Darul unei Zile

Mai multe poze

Darul unei Zile
119,00 MDL (23,92 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba franceza si note de Ada Tanasa.
 
• Anna Gavalda a devenit un adevarat fenomen literar in Franta, unde se vorbeste deja de o „gavaldomanie”, potrivit criticilor de la Le Figaro • Pina in prezent, cartile ei au fost traduse in peste 40 de limbi • Doua carti ecranizate: Impreuna a fost transformata intr-un film de succes de regizorul Claude Berri, cu Audrey Tautou si Guillaume Canet in rolurile principale; O iubeam este in curs de ecranizare.
 
Darul unei zile (2009) ne invita sa lasam deoparte grijile cotidiene si sa patrundem din nou in atmo­sfera magica a copilariei si adolescentei, pe urmele unui cvartet neastimparat, alcatuit din patru frati intre care dainuie inca o legatura strinsa, tesuta din firele unor amintiri de neuitat. Uitind de pro­bleme si responsabilitati, Garance, Simon si Lola fug de la o nunta in familie ce se anunta deosebit de plicticoasa pentru a‑l vizita pe Vincent, fratele cel mic, care lucreaza ca ghid sezonier la un castel pierdut intr‑un satuc din provincia Touraine.
 
Departe de lume, cei patru adulti redevin pentru o zi copiii de altadata, duelindu‑se in intepaturi ironice, jucindu‑si feste si depanind amintiri despre nazdravaniile pe care le‑au facut, cartile pe care le‑au citit sau muzica pe care au ascultat‑o.
 
„In 2001, cind abia terminasem O iubeam, France Loisirs mi-a comandat un text – un cadou pentru clientii lor fideli... Am scris atunci povestea acestei escapade in natura: o zi vesela, tandra, zgomotoasa a unor frati care isi iau astfel adio de la vremurile minunate ale copilariei. De atunci, la fiecare intilnire cu cititorii am fost intrebata cind anume se va reedita aceasta carte.
 
A trecut timpul, promisiunile pe care le facusem s-au pierdut si ele, dar iata ca intr-o zi am imprumutat exemplarul unei vecine, am recitit povestea aceea de demult si m-am amuzat teribil. Uitasem de toate nazdravaniile acelea, uitasem totul. Am rescris asadar textul, asa cum ai restaura un tablou: am reconstituit cadrul, am conturat personajele, am improspatat culorile, am reinviat jocurile de umbre si lumini.”-- Anna Gavalda
 
„O carte vesela si impertinenta, debordind de bucuria de a trai, care prelungeste ecourile copilariei si evoca irezistibilul gust al libertatii.”-- Marie Claire

Recenzii

”Nu am petrecut doar o zi cu aceasta carte. Povestirea e destul de scurta si nu am vrut sa se termine repede. Am tras de ea, m-am abtinut sa nu o dau gata in citeva ore si am reusit sa o intind pe 2-3 zile. Personajele sint cele care fac totul: pentru prima data am fost invidioasa ca sint singura la parinti. Niciodata nu mi-a parut rau ca nu mai am frati si niciodata nu am simtit ca as fi fost mai fericita intr-o familie mai mare. Dar citind despre legaturile dintre cei patru din carte am stat si m-am gindit la «cum ar fi fost daca…?».

Cei patru frati (Garance, Simion, Lola si Vincent) se intilnesc cu ocazia unei nunti care se anunta a fi conservatoare si plictisitoare. Nu mai sint copiii de altadata care se jucau toata ziua si care erau mereu impreuna. Acum sint oameni in toata firea, unii cu familie, altii care inca nu accepta postura de «om mare», iar pentru ca fiecare are viata lui, normal ca nu se vad pe cit de des le-ar placea. Nu rateaza nici un prilej de a se intilni, chiar daca asta inseamna sa fuga de la nunta Relatia dintre ei mi s-a parut minunata: nu se judeca unul pe celalalt, sint mereu gata sa sara in apararea unuia dintre ei, se inteleg fara cuvinte si sint atit de copii, chiar si la 30 si ceva de ani. In plus, la cit sint de simpatici, nu se poate sa nu te indragostesti pe rind de fiecare in parte si sa vrei sa te primeasca in grupuletul lor.

Mie imi ajunge sa stiu ca in cartea mea sint tot impreuna, tineri si nebuni, ca inca sint in stare sa-si bage picioarele in toate convetiile sociale si sa se simta bine, asa cum doar ei stiu. Si pentru asta le multumesc.” -- , 30 iunie 2010, pe http://books.rainbowchild.ro

”In orice caz, Darul unei zileasta va daruieste: tihna zimbitoare a unei zile de vacanta reusite. Povestea e simpla, de familie: nazbitioasa Garance (cea care si povesteste) e luata cu masina de fratele ei – docilul, «venusianul» Simon – pentru a merge la nunta cuiva din neam. Pe drum o pescuiesc si pe sora lor, Laura cea independenta si plina de imaginatie. Ajunsi insa la locul ceremoniei, lasa balta orice protocol si o pornesc tustrei dupa cel de-al patrulea frate – Vincent cel calm, amabil, lunatic, «martian», cool – care-o facea pe ghidul aristocrat la un castel din acel colt de Tourraine. Odata strinsi laolalta, lumea e, pentru o zi intreaga, a lor cu totul – adica tandra, galagioasa, pitoreasca, animata de dulci nostalgii si de o neincetata conspiratie a bunelor intentii.

Anna Gavalda se uita frumos la oameni, n-au cum sa nu va placa personajele ei viu colorate, croite aici pe tiparul «mototolilor sublimi», eminamente cumsecade. E literatura de consum, dar una bogata in vitamine si cu bucurii de-a dreptul organice.” -- Claudiu Constantinescu, 24-30 iunie 2010, in Dilema Veche

”Darul unei zile este tot un fel de «madlena», una dulce-amarui, ce provoaca mici intepaturi in cerul gurii, regasind gustul unic al zilelor copilariei, nebuniile fermecatoare ale adolescentei, acoperite de glazura groasa si insipida a cotidianului. Asa ca merita sa i se dedice spre lectura orele unei zile de vacanta, caci sigur invita pe fiecare cititor sa isi regaseasca propriul paradis pierdut sau numai uitat.” -- Elisabeta Lasconi, 11 iunie, in Ziarul de duminica

Despre Autor

Anna Gavalda s-a nascut pe 9 decembrie 1970 la Boulogne-Billancourt. In prezent, traieste la sud-est de Paris, in oraselul Melun din Seine-et-Marne. Marturiseste ca isi petrece in fiecare dimineata cite trei ore scriind „pentru adultii care trebuie sa fie treziti din somn“.

In 1998, a cistigat trei premii intii la trei mari concursuri de proza: Melun, Saint-Quentin si Issy-sur-les-Moulineaux. Un an mai tirziu, ii apare volumul de povestiri As vrea sa ma astepte si pe mine cineva, ajuns acum la a douasprezecea editie, vindut in Franta in sute de mii de exemplare, tradus in treizeci si sase de limbi si distins cu Le Grand Prix RTL-Lire 2000.

In februarie 2002 publica romanul O iubeam, urias succes de public (peste 250.000 de exemplare vindute in primele opt luni de la aparitie), iar in 2004, Impreuna, intrat imediat pe listele de bestselleruri din toata Europa. A mai publicat o carte pentru adolescenti, 35 de kilograme de speranta (2002).

La Editura Polirom au fost traduse: O iubeam (2003), Impreuna (2005) si As vrea sa ma astepte si pe mine cineva (2006) si Cea care alina (2008).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 632
Editura: Polirom
Apariția: Ianuarie 2010
ISBN: 978-973-46-1721-0
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.6500

Pareri