Nobel. Vol. 17. Darul lui Humboldt. Vol. 1

Nobel. Vol. 17. Darul lui Humboldt. Vol. 1
89,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

”Cand Juriul Nobel si-a anuntat decizia, iar presa m-a asaltat (inspaimantator fenomen!) intrebandu-ma cum ma simt in postura de castigator al Premiului Nobel, am spus: copilul din mine (caci, in ciuda aparentelor, exista in mine un copil) s-a bucurat, in timp ce adultul a ramas sceptic.

Seara asta ii apartine in intregime copilului. Duminica voi avea de spus mai multe lucruri serioase de la tribuna. Duminica e ziua cea mai potrivita pentru cugetari sumbre, insa aceasta seara de vineri si-o revendica, pe drept, copilul”. -- Saul Bellow, la decernarea Premiului Nobel, 1976

”Lectia lui Humboldt devine una abstract parabolica, mulandu-se pe ideea de arta autentica, absoluta, eliberata de constrangerile oricarei materialitati. Indiferent de optiunile sale estetice accidentele, Citrine (un fel de erou initiatic in roman), nu poate rata, pe termen lung, acest adevar ultim.” -- Codrin Liviu Cutitaru

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

 Recenzie

Câştigător al Premiului Pulitzer îr 1976, acest roman isze narat la persoana întâi. În esenţă, este portretul unui artist, Charlie Citrine, un scriitor de succes, determinat de moartea prietenului său, Humboldt, să reflecteze asupra puţinelor sale talente. Romanul oferă o relatare mai curând saisodică, decât secvenţială, a suferinţelor lui Citrine: el este nu numai sclavul unui gangster din Chicago, ci este şi distrus de un divorţ şi, în final, mai este părăsit şi de înanta sa.

Şi totuşi, datorită admiraţiei lui Citrine pentru Humboldt, romanul devine o lungă lamentaţie pentru oamenii aninaţi de sentimente, dar distruşi de crezul lăcomiei şi al măririi, alimentat de tetosteron, caracteristic pentru societatea americană. Pe măsură ce un Citrine tot mai deziluzionat începe să sondeze modul în care propriul caracter a fost nodelat de aceste forţe, romanul nu se sfieşte să identifice elementele decadente: un guru sexual, Kinsey, capitalismul corporatist, discursul filozofic falimentar din punct de vedere intelectual şi afirmarea feminismului, toate acestea constituind nişte tovarăşi de drum mai degrabă neverosimili.

Bellow a sperat că acest roman va fi „o oglindă a societăţii noastre urbane şi va expune gălăgia sa, incertitudinile, sentimentul de criză şi disperare, standardizarea plăcerilor sale". înarmat cu stilul său strălucit şi cu talentul pentru satira socială, Bellow şi-a atins acest ţel cu convingere şi inteligenţă.  

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 336
Editura: Art
Apariția: 2012
ISBN: 978-973-124-788-5
Dimensiuni: 12 x 20 cm
Greutatea: 0.5500

Pareri