Dama cu Camelii [eBook]

Dama cu Camelii [eBook]
0,00 MDL (0,00 RON)
    • 327 persoane au cumpărat acest produs.

Descriere

Tânărul Armand Duval se îndrăgosteşte de o curtezană celebră, Marguerite Gautier. Cameliile menţionate şi în titlul cărţii reprezintă invitaţia pe care femeia o lansează bărbaţilor de a petrece timp în compania ei.

Dacă la început sentimentele lui Armand îi sunt indiferente, în cele din urmă Marguerite, dama cu camelii, descoperă ce este cu adevărat dragostea. Când idila lor prinde contur, Armand convingând-o chiar să renunţe la viaţa de curtezană, tatăl băiatului reuşeşte să îi despartă... Marguerite revine la viaţa de curtezană, iar Armând învaţă să sufere fără speranţă.

Dama cu camelii este primul roman de succes al autorului Alexandre Dumas-fiul care, până la publicarea acestuia, a stat mai mult în umbra tatălui. Succesul se datorează poveştii care în ciuda schimbărilor de mentalitate, rămâne totuşi actuală prin subiectul abordat, acela al unei iubiri interzise.

Cartea s-a bucurat de multe ecranizări, în rolurile protagoniştilor fiind distribuiţi actori precum Greta Garbo şi Robert Taylor (în pelicula realizată în 1936) sau Linda Batista şl Alberto Molinari (într-un remake actual).


Recenzii


 

”Autorul, care a zguduit lumea literară când şi-a publicat, la numai 24 de ani, romanul, a trăit o poveste de dragoste cu o demimondenă care murise în 1847. Un an mai târziu apare La dame aux camélias. Iar eroina, scoasă din convenţiile sociale ale lumii franceze de la jumătatea secolului 19, rămâne pur şi simplu o femeie care are orgoliul de a iubi frumos." - Ioana Pârvulescu

”Romanul Dama cu camelii este expresia ideilor romantice, generoase ale lui Alexandre Dumas-fiul, dar in acelasi timp este o reprezentare realista a moravurilor burgheze, cu perspectiva indreptarii lor, atat prin puterea de regenerare a iubirii, prin consideratii profunde asupra sufletului omenesc, cat si prin indemnuri la compasiune, intelegere, spirit tolerant si masuri sociale pentru indepartarea coruptiei si a raului.

Dincolo de cateva elemente apartinand biografiei reale a modelului eroinei, cititorul descopera o scriere profunda si entuziasta, cu o structura romanesca bine definita. Autorul a trait intens emotiile si sentimentele pe care apoi le imprumuta personajului Armand Duval; astfel, aflam cum dragostea celor doi tineri se transforma in pasiune si cum in fiecare dintre ei se da o crancena lupta interioara...

Marguerite Gautier seamana, intr-o oarecare masura, cu eroina romanului Manon Lescaut, intruchipand ca si aceasta chipul femeii fatale, prin farmecul ei irezistibil. Si totusi, ea nu este numai o curtezana venala, dezvaluindu-se treptat ca o fiinta gingasa, cultivata, profund insingurata, constienta ca toti admiratorii sai nu o iubesc pe ea, ci cauta doar placerea egoista pe care le-o poate darui.” -- Liliana Anghel


Primele Pagini


 

Eu sunt de părere că nu poţi crea personaje decât dacă ai studiat îndelung oamenii, după cum nu poţi vorbi o altă limbă decât cu condiţia să o fi învăţat temeinic.

Nefiind încă la vârsta la care imaginezi, mă voi mulţumi doar să povestesc.

Îl rog, deci, pe cititor să fie convins că această povestire este adevărată, iar personajele, cu excepţia eroinei, sunt toate în viaţă.

De altminteri, se găsesc la Paris destui martori care au asistat la cea mai mare parte a faptelor adunate aici şi care ar putea să le confirme dacă mărturia mea nu este îndestulătoare. Printr-o împrejurare deosebită, numai eu puteam să le aştern pe hârtie, fiindcă am fost singurul confident al celor din urmă amănunte, fără de care ar fi fost cu neputinţă să se închege o povestire interesantă şi completă.

Iată cum am aflat aceste amănunte.

În ziua de 12 martie 1847 am văzut, pe rue Lafitte, un afiş mare, galben, care încunoştinţa pe trecători despre vânzarea la licitaţie a unor mobile şi a unor obiecte rare şi scumpe. Vânzarea avea loc în urma unui deces. Anunţul nu menţiona numele persoanei decedate; vânzarea urma să aibă loc în rue d'Antin nr. 9, în ziua de 16, între orele 12 şi 5 după amiaza.

Afişul mai spunea că atât apartamentul, cât şi mobilele puteau fi văzute în zilele de 13 şi 14.

Am fost totdeauna amator de curiozităţi. Mi-am spus că nu trebuie să scap această ocazie; chiar de n-ar fi să cumpăr nimic, cel puţin să văd despre ce este vorba.

A doua zi m-am dus în rue d'Antin nr. 9.

Era încă devreme, dar apartamentul roia de vizitatori şi chiar de vizitatoare, care, deşi îmbrăcate în catifele scumpe, învăluite în caşmiruri şi aşteptate la intrare de cupeurile lor elegante, priveau cu mirare, cu admiraţie chiar, la luxul ce se desfăşura sub ochii lor.

Ara înţeles mai târziu această admiraţie şi uimire; privind şi eu mai cu atenţie, mi-am dat cu uşurinţă seama că mă aflam în apartamentul unei femei întreţinute. Or, dacă există un lucru pe care doamnele din lumea bună doresc să-l privească — şi se aflau acolo destule doamne din lumea bună — este tocmai interiorul unor asemenea femei, ale căror echipaje le împroaşcă zilnic cu noroi pe ale lor, care au, ca şi ele şi alături de ele, loja rezervată la Operă sau la „Théâtre des Italiens", şi care îşi etalează, la Paris, neruşinata opulenţă a frumuseţii lor, a bijuteriilor şi a scandalurilor.

Aceea la care mă aflam nu mai era în viaţă: chiar femeile cele mai virtuoase puteau deci să pătrundă până în alcovul ei. Moartea purifica aerul acestei splendide cloace, şi, de altminteri, ele puteau invoca, la nevoie, scuza că nimeriseră la o licitaţie fără să ştie despre cine era vorba. Citiseră afişele, voiau să vadă lucrurile despre care era vorba în aceste afişe şi să-şi facă alegerea din vreme; nimic mai simplu; ceea ce nu le împiedica să adulmece, în mijlocul tuturor acestor minunăţii, urmele vieţii de curtezană, despre care, fără îndoială, li se spuseseră atâtea lucruri stranii.

 

Despre Autor


 

Alexandre Dumas - fiul (zis și Dumas-fils, "fiul") (n. 27 iulie, 1824, Paris - d. 27 noiembrie 1895, Marly-le-Roi) a fost un romancier și dramaturg francez, fiul lui Alexandre Dumas. Pe 27 iulie 1824 se naște la Paris Alexandre Dumas fiul. Părinții săi, romancierul Alexandre Dumas și modesta croitoreasă Chaterine-Laure Labay(1793-1868), îl declară "copil din flori", cu mamă și cu tatăl necunoscuți. Este crescut de mama sa până la vârsta de 7 ani.

Pe 17 martie 1831, Alexandre Dumas își recunoaște oficial fiul. O săptămână mai târziu, îl recunoaște oficial și mama. După o luptă aprigă între părinți, fiul este luat în îngrijire de tată. În anul 1844 o întâlnește pe Marie Duplessis, care îi devine amantă și care îl va inspira în crearea personajului Marguerite Gautier, eroina romanului "Dama cu camelii". În anul 1848 este publicat romanul "La Dame aux camélias", iar autorul devine celebru.


Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: La Dame aux camélias
Limba: Română
Apariția: 1848
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android, Kindle
Dimensiunea Fișierului: 0,66 MB
Pagini Ediție Print: 256
Compatibil cu Kindle: Da

Pareri

Părerile Clienților 2 item(s)

Cea mai bună carte
Am citit-o de 3 ori in decurs de 10 ani
Evaluarea
Parerea lui Gorgan Claudiu / (Plasată la data 22.07.2019)
Cea mai bună carte
Am citit-o de 3 ori in decurs de 10 ani
Evaluarea
Parerea lui Gorgan Claudiu / (Plasată la data 22.07.2019)

Bestseller.md îți mai recomandă: