Cutremur de Timp

Cutremur de Timp
123,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Ultimul roman al lui Kurt Vonnegut unul dintre cei mai valorosi scriitori americani, Cutremur de timp (1997) s-a aflat luni de zile pe lista de bestselleruri New York Times.

Cand un Cutremur de timp arunca intreaga omenire cu zece ani in urma, pamantenii se vad nevoiti sa-si retraiasca, fara a putea schimba nimic, ultimii ani din viata, incepand de la 17 februarie 1991. Ideea ii apartine batranului scriitor de science-fiction Kilgore Trout, alter ego al autorului, ale carui povestiri impanzesc naratiunea, venind in completarea evenimentelor.

Astfel aflam despre existenta buubuulingilor, extraterestri dotati cu o inteligenta stralucita, care, odata cu aparitia televiziunii, refuza sa-si mai foloseasca imaginatia si devin niste fapturi lipsite de sensibilitate; despre cele trei surori „B-36”, numite astfel dupa un bombardier de pe planeta Pamant, dintre care cea mai rea e om de stiinta; despre doctorul Schadenfreude, psihiatrul care le interzice pacientilor sa mai rosteasca pronumele „eu”, intentionand ca prin aceasta inedita terapie sa-i elibereze de propriul sine.

Urmarind epopeea tragicomica a vietii personajelor, autorul isi reaminteste intamplari din trecutul sau, impanand naratiunea cu mici povestioare moralizatoare, anecdote si comentarii pline de umor si autoironie.


Recenzii

Lucrurile mici fac marile cărţi.

Atunci când Hemingway a publicat în 1952 în revista Life Bătrânul şi marea, Vonnegut l-a întrebat pe un pescar profesionist cum i se pare. „Mi-a răspuns că eroul e un idiot." „Ar fi trebuit să taie cele mai bune hălci de carne şi să le aşeze la fundul bărcii, iar restul stârvului să-l lase rechinilor."

Vonnegut bănuieşte că rechinii, de fapt, erau criticii literari care îl atacau atunci pe Hemingway.

Vonnegut crede că unica misiune a artistului e să-i facă pe oameni „să aprecieze măcar un pic faptul că sunt în viaţă". întrebat dacă a reuşit vreun artist să ducă la bun sfârşit această misiune, el răspunde: „Au reuşit The Beatles".

Jazmanul Fats Waller, când era strălucitor în interpretări, spunea:

„ — împuşcaţi-mă cât sunt fericit!"

Fats Waller a murit la 39 de ani de pneumonie.

Jumătate la sută din familii se duc de râpă. Din cauza că suntem puţini. Şi familiile nu sunt numeroase. Freud spunea că nu ştie ce vor femeile. Vonnegut ştie. „Vor să aibă în jurul lor o mulţime de oameni cărora să le vorbească." Are şi unitate de măsură: oră băr-bat-femeie.

Vonnegut a avut cu prima soţie patru copii. Dar a fost nevoit să divorţeze şi să se recăsătorească.

Crede că dragostea carnală, dacă e sinceră, e cea mai bună idee pe care a vârât-o Satana în mărul Evei. „Totuşi, cea mai bună idee din mărul acela este să cânţi jazz."


-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Despre Autor

Kurt Vonnegut s-a născut la 11 noiembrie 1922 la Indianapolis, într-o familie cu rădăcini germane. Studiază chimia şi biologia la Cornell University şi Carnegie Institute. În 1942 se înrolează în armată.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 248
Editura: Humanitas
Apariția: 2009
ISBN: 978-973-689-287-5
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri