Curs Special de Fizica Dezastrelor

Curs Special de Fizica Dezastrelor
144,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Blue Van Meer ar putea fi o adolescentă americană obişnuită. Numai că, la cinci ani, îşi pierde mama într-un accident de maşină, iar tatăl ei, intelectual expansiv şi excentric, o plimbă dintr-un oraş universitar în altul, spre noi aventuri, mereu pe drum.

Au o relaţie foarte strânsă, inventează mereu discursuri noi, se lansează în citate savante, rescriu istoria literaturii şi a fizicii cuantice. Dar, într-o zi, Blue descoperă cadavrul lui Hannah Schneider, profesoara preferată. Ce poate face altceva decât să urmeze sfaturile tatălui şi să reconstituie povestea, cu rigoare, cu un strop de umor, şi, pe cât posibil, cu multe întâmplări?

Trecând de la teoria marxistă la poveşti despre Ava Gardner cu o uşurintă deconcertantă, povestea Marishei Pessl amestecă ironia, umorul, critica societăţii americane şi un gust impecabil în materie de literatură, film sau politică. Curs special de fizica dezastrelor este una dintre acele cărţi care se savurează cu plăcere, fără să dezamăgească.

Recenzii

„Romanul de debut cel mai inteligent şi mai erudit după Totul este iluminat al lui Jonathan Safran Foer... O poveste strălucitoare, scrisă într-o manieră nouă, inteligentă şi viu colorată…" -- The New York Times

„Inteligentă şi exuberantă, în parte roman al maturizării, în parte aventură şi călătorie, în parte cercetare idiosincratică a marilor cărţi, cu accente de comedie romantică şi crime neelucidate… ” -- Vogue

„Un debut zburdalnic şi inteligent… o extravaganţă asezonată cu aluzii literare şi de cultură pop, caracterizări ironice, intrigă erotică, crimă şi o energie narativă de neoprit.” -- Entertainment Weekly

”Blue, orfană de mamă, se mută cam de trei ori pe an dintr-un stat american în altul, datorită excentricităţilor tatălui său. Erudit profesor de ştiinţe politice, acesta dispreţuieşte stabilirea într-un loc oarecare, considerând că numai prin călătorie se poate câştiga o veritabilă cultură generală, fără de care vieţii umane nu i se poate oferi niciun sens. Până în ultimul an de liceu, Blue nu vede nimic deplasat în faptul că tatăl ei îi este şi singurul prieten, şi un părinte cu mână de fier, care îi organizează minuţios programul de studiu şi îi formează încet-încet convingerea că respectarea regulilor sale este garanţia unui destin măreţ.

Însă, ajunsă în orăşelul Stockton şi pregătindu-se pentru admiterea la Universitatea Harvard, Blue îşi găseşte pentru prima dată un grup de prieteni. Ca de obicei, descoperă din primele zile că aceştia (şi tot restul şcolii) îi sunt inferiori intelectual, dar începe să o chinuie bănuiala că rezultatele la examene nu sunt totul în viaţă. Cei cinci adolescenţi (Jade – experta în modă, Leulah – aeriana, Charles – fermecătorul, Nigel – ochelaristul pipernicit, Milton – durul) se întâlnesc în secret în casa profesoarei de film, Hannah Schneider.

Pe lângă asemănarea fizică, probabil intenţionată, cu Audrey Hepburn, aceasta rămâne pentru grupul lor o enigmă. Înconjurată de câini şi pisici, nu prea deşteaptă, tare aiurită, dar o maestră în arta culinară, Hannah evită comunicarea cu restul profesorilor şi nu oferă niciun fel de informaţie despre sine. Pe lângă asta, ea este cea care i-a selectat pe cei şase beneficiari ai cinelor sale extravagante, impunându-le subtil să devină amici.

Plusuri: Este o îmbinare inedită de comic, mici informaţii culturale şi thriller. Personajele sunt bine individualizate şi firul narativ se leagă ingenios. La sfârşit există o secţiune intitulată „Examen final”, unde se oferă diverse posibile interpretări ale cărţii.

Minusuri: Numărul puţin exagerat de citate şi parafraze, dar asta din punct de vedere strict estetic; ca mod de trezire a curiozităţii pentru literatura universală şi filosofie, funcţionează.

Recomandari: Celor în căutarea unui roman cu şi pentru adolescenţi cu mult peste medie; celor cărora le-au plăcut Totul este iluminat şi, în copilărie, ironia lui Mary Poppins.

--  Alexandra Gaujan, Bookblog.ro

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Special Topics in Calamity Physics
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 688
Editura: Litera
Apariția: Decembrie 2010
ISBN: 978-973-675-973-4
Dimensiuni: 15 x 21,5 cm
Greutatea: 0.4000

Pareri