Curs de Filosofie Morală

Mai multe poze

Curs de Filosofie Morală
180,00 MDL (36,18 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Text stabilit, adnotat si prefatat de Francoise Schwab.

Traducere de Adrian Serban.

Cursul de filosofie morala al lui Vladimir Jankelevitch a fost tinut la Universitatea Libera din Bruxelles in 1962-1963. El difera insa, prin factura sa, de remarcabilele lucrari pe care Jankelevitch le-a consacrat eticii ori chiar de cursurile sustinute la Universitatea Sorbonne. De aceasta data, Jankelevitch se dovedeste foarte didactic, recurge la o prezentare atent sistematizata si nu ezita sa faca numeroase re-ferinte precise la istoria filosofiei. Totusi, nu-si abandoneaza temele predilecte, precum raporturile intre morala si timp, intre morala datoriei si cautarea fericirii sau intre viata morala si cea religioasa.

De altfel, o consistenta sectiune din finalul volumului ilustreaza comparativ fiecare tema a cursului cu ample citate din alte opere ale autorului.

Caracterul aparte si interesul acestui curs, in care se intilnesc profe-sorul si filosoful moralei, constau tocmai in intersectarea acestor doua „linii” de gindire. Caci, asa cum spune autorul, „morala tinde sa invadeze intreaga existenta. Nu este nimic omenesc care sa nu fie moral”.

Cuprins: Reducerea eticii la estetica • Raporturile dintre viata morala si viata religioasa • Raporturile dintre etica si psihologie • Raporturile din-tre viata morala si datul psiho-biologic • Morala datoriei in care datul este considerat un obstacol • Realitatea morala conceputa prin raportare la viitor • Atitudini morale care se raporteaza la trecut

Despre Autor

Vladimir Jankelevitch (1903-1985) a studiat filosofia la Ecole Normale Superieure si si-a luat doctoratul cu o teza despre filosofia lui Schelling. A fost influentat de gindirea lui Bergson, caruia ii consacra o importanta monografie in 1931.

A fost, pe rind, profesor la Universitatile din Toulouse si Lille, la College Philosophique, apoi, din 1951, la Universitatea Sorbonne. Dintre lucrarile publicate amintim L’Ironie ou la Bonne Conscience (1936; reeditata cu titlul L’Ironie in 1979), L’Alternative (1938), Traite des vertus (1949), Philosophie premiere (1954), Le Pardon (1967; Iertarea, Editura Polirom, 1998), L’Irreversible et la nostalgie (1974).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 248
Editura: Polirom
Apariția: Martie 2011
ISBN: 978-973-46-0734-1
Dimensiuni: 14,5 x 22,5 cm
Greutatea: 0.2500

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: