Curcubeul Gravitației

Curcubeul Gravitației
339,00 MDL (84,75 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba engleza si note de Rares Moldovan
 
Premiul pentru traducere in limba romana in cadrul editiei 2011 a Premiilor USR
 
Considerat o capodopera a postmodernismului, Curcubeul gravitatiei este unul dintre marile romane ale literaturii americane, iar traducerea lui in limba romana reprezinta deopotriva un eveniment cultural si editorial.
 
Titlul romanului Curcubeul gravitatiei se refera la arcul de fum pe care il lasa in urma rachetele V2 si totodata – in viziune parodica, neagra – la semnul pe care i‑l trimite Dumnezeu lui Noe cind ii promite ca nu va mai distruge niciodata omenirea. Tyrone Slothrop, protagonistul, este militar in Londra anului 1944 si are o problema bizara: de cite ori se simte excitat, explodeaza o bomba. Superiorii sai din cadrul armatei il tin sub observatie, incercind sa gaseasca explicatia acestui straniu feno­men.
 
Dar asta este doar o piesa a marelui puzzle si, asa cum aflam curind, fiecare eveniment din intriga infinit de complicata a romanului, oricit de izolat ar parea, este conectat la o retea de dimensiuni colosale, telul suprem fiind acela de a arunca lumea in aer cu o ultima racheta devastatoare. Ca intotdeauna in cartile lui Pynchon, nu exista un singur fir narativ, o singura poveste, ci o proliferare de personaje si evenimente care tortureaza si fascineaza cititorul cu sugestii, referinte, calambururi si bancuri, punindu‑i la incercare puterea de intelegere.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall
 
Recenzii
 
„Pynchon a creat o vasta urzeala de eruditie si comic bulevardier, colorata cu un strop de paranoia si obsedata de entropie. Curcubeul gravitatiei – intitulat initial Placeri necugetate – a fost desemnat in unanimitate cistigator al Premiului Pulitzer, dar decizia juriului a fost anulata pe temeiul ca romanul este ilizibil si obscen. Se spune ca Pynchon, celebru pentru ermetismul sau, i-ar fi declarat unui amic: «Eram asa de varza cind am scris cartea asta, incit acum, recitind anumite pasaje, nici eu nu-mi dau seama ce naiba am vrut sa spun».”-- The Guardian
 
„Sentimentul pe care se intemeiaza literatura lui Pynchon nu este nostalgia nabokoviana, ci teama de vid, care transpare in redarea megalomaniei paranoide, in constructia adevaratelor si falselor intrigi, in inventarele epice, in simbolurile si metaforele unificatoare, debordanta energie verbala, descrierile detaliate ale unor decoruri naturale sau artificiale si subculturi de diverse tipuri, in umorul adolescentin si duritatea care duce la orgii agrementate cu alcool si droguri, perversiuni sexuale si inversiuni de roluri si, in sfirsit, in preocuparea obsesiva pentru convertirea sado-masochista a carnii in materie moarta. Pynchon nu creeaza personaje in sensul obisnuit al termenului, ci niste fapturi mecanice puse in miscare de o comica frenezie sau o angoasa nelamurita...” --The New York Times
 
„Un roman uluitor, comparabil ca valoare cu Moby Dick si Ulise, care-si poarta protagonistii intr-o cursa frenetica, presarata cu false indicii, deghizari, scenarii inspaimintatoare si contrascenarii comice, pentru aflarea codului de lansare a fatalei Rachete…” --Vogue 

”Ar fi o pierdere de vreme sâ încerci să faci aici un rezumat al acţiunii romanului Curcubeul gravitaţiei; ar fi ca şi cum a-i spune că Ulise este un roman care descrie o zi la Dublin din viaţa a doi bărbaţi. într-adevăr, romanul extraordinar al lui Pynchon este, deja, faimos (sau poate notoriu) pentru experimentele pe plan lingvistic, sistemele de cunoştinţe ezoterice şi modul în care, atât de vizibil, dezmembrează propriul său simţ al spaţiului şi timpului.

Totuşi, o mare parte a acţiunii romanului poate fi localizată în Europa, spre sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi în anii de pace fragilă ce au urmat. Tema centrală a romanului este racheta germană V-2, o armă pe care o auzi numai după ce îşi loveşte ţinta (racheta depăşeşte viteza sunetului). Bomba V-2 devine un obiect mistic, un text cabalic, un falus apocaliptic, o emblemă a „sinuciderii lumii". în culise, companii misterioase (deşi foarte reale), cum ar fi IG Farben şi Shell Oii, făuresc, în secret, o altfel de ordine mondială - ca şi cum întregul război ar fi fost înscenat în scopul folosirii tehnologiilor acestor companii şi extinderii pieţelor lor de desfacere.

Este aproape imposibil să rezumi scopul scrierii lui Pynchon în câteva cuvinte. Curcubeul gravitaţiei este o operă enciclopedică, ea proliferând, cu multiple puncte de intrare şi ieşire. Textul conţine literalmente mii de aluzii şi enigme, în care ai tendinţa să te pierzi: referiri la benzi desenate, filme de seria B, muzică populară şi clasică, droguri, magie şi ocult, inginerie, fizică, psihologie pavloviană, teorie economică - şi lista continuă.

Cartea rămâne o piatră de hotar în ficţiunea americană: o operă epică, extrem de ambiţioasă, cu un aer de carnaval, dar care urmăreşte realinierea puterii la nivel global prin intermediul teatrelor de război. Cu toată complexitatea şi scepticismul romanului, angajamentul lui Pynchon în favoarea celor oprimaţi şi tăcuţi, a justiţiei, parteneriatului şi comunităţii, este cel ce dă strălucire romanului pe tot parcursul său.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Thomas Pynchon (nascut in 1937 la New York) este unul dintre cei mai importanti scriitori americani contemporani. Alaturi de John Barth, Kurt Vonnegut si Donald Barthelme, se numara printre inte­meietorii postmodernismului literar.

Descendent al primului val de colonisti (stramosul sau, William Pynchon, a debarcat in America de Nord in 1630), este considerat o legenda vie a culturii americane, parte si din pricina misterului cu care a stiut sa‑si inconjoare existenta: nu apare in public, nu acorda interviuri, rupind doar arareori tacerea prin publicarea unei noi si surprinzatoare carti.

Traduse pretutindeni in lume, romanele sale – V. (1963; Polirom, 2006), Strigarea lotului 49 (1966; Polirom, 2006), Curcubeul gravitatiei (1973), Vineland (1990), Mason & Dixon (1997) – extind si fluidizeaza frontierele genului: in cadrul traditional al povestii politiste sau de spionaj sint inserate ele­mente apartinind unor domenii dintre cele mai variate (politica, fizica cuantica, matematica, muzica, istorie, teoria comunicarii).

Tradu­cerea in premiera a celui de‑al treilea roman al scriitorului american intentioneaza sa raspunda interesului tot mai pronuntat al cititorilor pentru una dintre cele mai remarcabile perso­nalitati ale literaturii contemporane.

Detaliile Produsului

Titlu Original: Gravity-s Rainbow
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 880
Editura: Polirom
Apariția: Iulie 2010
ISBN: 978-973-46-1723-4
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.9500

Pareri