Cum să te vindeci cu o poveste

Cum să te vindeci cu o poveste
91,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Psihoterapeut specializat in medicina psihosomatica, Paola Santagostino foloseste un tratament mai putin obisnuit, dar eficient: pacientii ei trebuie sa inventeze un basm, dand chip unor procese interioare profunde, care in viata de zi cu zi nu sunt constientizate.

Imaginarul si imaginatia devin astfel instrumente terapeutice si pot fi utilizate in vindecarea tulburarilor emotionale, dar si fizice. Terapeutului aceasta metoda ii permite sa inteleaga dinamica interioara a pacientului, iar acesta din urma invata sa descifreze realitatea nu doar conform schemei logice, ci si dintr-o perspectiva creativa.

Pe langa informatiile ce privesc psihanaliza, basmul si exemplele clinice, sunt oferite sugestii pentru folosirea povestii despre sine fara ajutorul unui specialist. O carte, asadar, cu miza dubla dubla: detasarea de schemele mentale rationale, care nu intotdeauna sunt productive, si gasirea unor solutii pe cale intuitiva.


Recenzii

Cum să te vindeci cu o poveste deschide o potecă înspre nemărginita lume a imaginarului. Este o hartă, o busolă, un ghid sintetic pentru un tărâm care sălăşluieşte în fiecare dintre noi, neîmblânzit şi adeseori tăcut, dar mereu acolo - inconştientul. Ideea de bază este că, scriind un basm, scoţi la lumină idei din inconştient, şi poţi astfel găsi soluţii la probleme ce păreau de nerezolvat doar cu ajutorul unei atente analize raţionale.

Cartea este împărţită în mai multe capitole: începutul este dedicat prezentării structurii şi personajelor basmului, urmând o serie de exemple de poveşti scrise chiar de pacienţii autoarei - de profesie psihoterapeut. Basmul începe cu o situaţie de echilibru aparent, din care izbucneşte o criză, pe care eroul trebuie să o depăşească, pentru a atinge un nou echilibru. Ca în viaţa de zi cu zi. Totuşi, scriind un basm, se pot găsi soluţii intuitive la situaţiile aparent imposibile din viaţa reală, tocmai fiindcă avem posibilitatea de a ieşi din schemele mentale folosite în mod obişnuit.

În basm, lucrurile sunt mult mai clare, fără nuanţe de gri: avem Binele de-o parte şi Răul de cealaltă. Eroul protagonist reprezintă imaginea reală sau ideală a autorului despre sine, eul conştient. Acum vine partea interesantă: antagonistul eroului este parte componentă tot a autorului, reprezentând aspectele de care acesta este mai puţin conştient sau pe care nu le poate recunoaşte drept ale sale - sau, în cuvintele domnului Jung: umbra. Astfel, unitatea individului din realitate este scindată, el despărţindu-se în plan fictiv de acele elemente nedorite, putând totodată să le observe cu detaşare în desfăşurarea lor plenară.

Mai mult: totul, de la decor până la personajele ajutătoare - fie ele animale, oameni sau fiinţe fantastice - pot spune ceva despre autor, deoarece basmul în sine este o unitate în mişcare, în care elementele constitutive se află în relaţii schimbătoare, reflectând felul în care autorul relaţionează cu problema sa - expusă simbolic cu ajutorul basmului - în viaţa de zi cu zi. Cu alte cuvinte, unitatea individului din realitate este reprezentată de unitatea tuturor personajelor basmului.

În cuvintele autoarei: În esenţă, basmul prezintă conflicte şi posibile soluţii ale acestor conflicte. A scrie o poveste poate fi un remediu mult mai plăcut şi eficace decât un medicament sau o bătaie de cap cu aceleaşi informaţii despre problema care ne sâcâie, şi îl recomand, aşadar, cu multă căldură.

-- Alexandra Popa, Bookblog.ro

 

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 172
Editura: Humanitas
Apariția: 2008
ISBN: 978-973-50-1886-3
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.2000

Pareri