Cultura modernă pe înţelesul oamenilor inteligenţi

Cultura modernă pe înţelesul oamenilor inteligenţi
114,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Începând încă din primii ani ai secolului trecut, câţiva filozofi şi istorici, câţiva eseişti şi antropologi au semnalat intrarea culturii occidentale într-un iremediabil declin. Astăzi, despre criza culturii se vorbeşte pe nenumărate voci şi pe toate meridianele. Dar înseamnă asta că înţelegem mai exact ce se întâmplă cu noi, că pătrundem mai adânc sensurile tradiţiei noastre culturale şi că vedem mai clar încotro se îndreaptă cultura contemporană?

Roger Scruton încearcă să dea un răspuns la aceste întrebări pornind de la rădăcinile religioase ale culturii înalte şi de la avatarurile suferite de ea odată cu „dezvrăjirea“ lumii petrecută în secolul Luminilor. Rând pe rând, romantismul, modernismul şi avangardele artistice au căutat să dea un răspuns consistent evacuării sacrului şi ritului din viaţa socială, apoi comercializării tot mai accentuate a artelor şi, în sfârşit, naufragiului lor deplin în ceea s-a numit kitsch. Cât priveşte speranţa într-o renaştere a culturii înalte, ea nu poate veni, crede Scruton, decât din regăsirea sensurilor originare, a acelor sensuri care ne pot purta către o participare reînnoită la viaţa etică a comunităţii.


Recenzii

Pornind de la concepte antagonice precum civilizație/ cultură, modernism/ postmodernism, cultură înaltă/ cultură populară (în sens academic, echivalentul culturii pop), Roger Scruton prezină în Cultura modernă o apologie a culturii înalte, bogate în sensuri profunde și spiritualitate, pentru a blama necrozarea valorilor în favoarea unui glam postmodern, lipsit de orice semnificație sau credință. Pentru a își susține teoria: Țelul meu în această carte a fost să exemplific această ignoranță ciudată – ignoranță nu a faptului de a nu cunoaște că sau a nu cunoaște cum, ci a faptului de a nu cunoaște ce.

Nu mai știm ce să facem sau ce să simțim; lipsa de sens a lumii noastre este o proiecție a paraliziei noastre în fața ei. , Scruton face o trecere în revistă a curentelor ideologice care au marcat schimbări majore la nivelul umanității, începând cu Iluminismul, punctul de cotitură pentru ”învingerea” spiritualului de către rațiune.

Așadar, teza conform căreia religia determină cultura înaltă, arta consistentă și că dă un răspuns nevoii de apartenență tipic omenești se susține până la un punct, dincolo de care Scruton deplânge, din punctul meu de vedere pe nedrept, pierderea totală a valorilor și ”plutirea” în neștiință. Cultura pop își are, în cele din urmă, locul în devenirea umană și chiar dacă religia, ca instituție, și-a pierdut din însemnătate și chiar dacă societatea tradițională este pe cale de dispariție, umanitatea simte, în continuare, nevoia de a se împlini spiritual, însă această căutare a devenit, în ziua de azi, cu atât mai personală, generând o artă la fel de personală, care este mai mult sau mai puțin valoroasă.

Așa cum fiecare curent nou apărut a fost considerat o intruziune și un nonsens, tot astfel pare să fie catalogată și cultura pop de către Roger Scruton, deși, din amestecul de forme fără fond, ies la iveală și ”operele” create, cu talent, pentru a își depăși condiția imediată, perisabilă.

Plusuri: Perspectivele din care abordează anumite concepte sunt inovative, cartea conține numeroase referințe critice

Minusuri: Limbajul încifrat, demonstrațiile încâlcit, ”extremismul” teoretic și expunerile care cad în subiectivism

Recomandari: Pentru pasionații de studii culturale, pentru cei care sunt interesați de disputa modernism/postmodernism

-- Alice Teodorescu, Bookblog.ro


Despre Autor

Filozof, scriitor, publicist, compozitor, realizator de emisiuni de televiziune, editor, Roger Scruton (n. 1944) este una dintre cele mai marcante şi mai originale personalităţi ale vieţii intelectuale britanice.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 224
Editura: Humanitas
Apariția: 2011
ISBN: 978-973-50-2920-3
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri