Cugetările unui (ne)cunoscut

Cugetările unui (ne)cunoscut
99,00 MDL

Disponibilitate: Stoc Limitat

Livrare prin Curier
  • În Chișinău: 24 de ore
  • În Moldova: 2-3 zile

Grăbește-te, produs cu stoc limitat!

Vă mai recomandăm:

Bifează produse pentru a le adăuga în coșul de cumpărături sau selecteaza toate

Produs disponibil în:

Librăriile Bestseller din or. Chișinău:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă GEMENI et. 1 bd. Ștefan cel Mare 136 068-455-811 Stoc limitat
Vezi pe hartă TORO CENTER et 1 str. Pantelimon Halippa 6 069-824-124 Stoc limitat
Vezi pe hartă CENTRU str. Pușkin 35 068-799-033 Stoc limitat
Vezi pe hartă BUIUCANI str. Nicolae Costin 56 (inters. str. Liviu Deleanu) 068-521-201 Stoc limitat
Vezi pe hartă BOTANICA Jumbo et 1 bd. Decebal 23/1 060-211-443 Stoc limitat
Vezi pe hartă CIOCANA bd. Mircea cel Bătrân 32 069-930-499 Stoc limitat
Vezi pe hartă TELECENTRU str. Drumul Viilor 36/1 069-003-400 Stoc limitat

Librăria Bestseller din or. Cricova:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă str. Chișinăului 80 068-422-447 Stoc limitat

Librăria Bestseller din or. Ialoveni:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă str. Alexandru cel Bun 30 nr.2 (lângă Linella și Brodețchi) 060-888-964 Stoc limitat

Descriere

O carte care te citește.

Această carte te invită la reflecții, la un scurt popas meditativ în fuga ta cotidiană.   

E o culegere de mici eseuri despre unele stări de-ale noastre, sociale sau existențiale, despre lucrurile care ne provoacă, ne fac traiul amar sau, din contra, ne dau sens vieții.

E o carte de ținut aproape de tine, în buzunar, în poșetă, pe noptieră.

Și e un bun cadou pentru oamenii dragi ție. 

„Rezumând, cred că aceasta este o carte de repere foarte şi foarte necesară la noi. O asemenea carte de învăţătură demult trebuia gândită şi scrisă. Pentru mine, chestiunea „filosofului nostru” începe să se destrame. El vine”. Valeriu Turea, diplomat.

 

Cuvânt-înainte

– Cine va citi cugetările unui necunoscut?, mă întrebase cu o doză de scepticism editorul, când i-am vorbit despre această lucrare. Încercarea lui să-mi circumscrie perspectivele editoriale ale cărții a avut însă un efect neașteptat. – Iată un titlu potrivit, l-am surprins cu replica mea. „Cugetările unui necunoscut” – o denumire care se va potrivi pentru o carte ca asta.

De bună seamă, dincolo de cercul relativ restrâns al celor care mă cunosc, în spațiul larg sunt un necunoscut. Prin urmare, o asemenea denumire a cărții e corectă, e sinceră. Și e liberatoare. Tocmai calitatea de a nu fi împovărat de un nume prea cunoscut mă scutește de necesitatea de a păstra niște rigori de brand sau de politețe închisă. Altfel zis, nu sunt confiscat de propria notorietate.

Pot păși peste limitări, cu directitate. Este exact ceea ce-mi convine, dacă țin seama de cuprinsul cărții, care conține destule „ardentia verba”. În plus, pe cineva necunoscut îl întâmpini cu mai puține preconcepții…

                                                      *    *    *                

Această carte e o culegere de reflecții, interogări și nelămuriri personale, pe care am decis să le așez pe hârtie. Sunt impresii și meditații critice și autocritice. Sunt obiecții față de unele stări de-ale noastre, sociale sau existențiale, în care mă regăsesc și eu. Externalizez niște reproșuri către cei din jur, dar și către mine însumi. E de fapt o invitație la reflecții, fiindcă această culegere nu are pretenția să dea note sau verdicte, nu trage concluzii absolute, ci incită, stimulează la raționamente în continuarea ideii, în completarea ei sau în contrapondere cu cele scrise. Atât îmi propun, să agit, să trezesc o reacție, să pun pe gânduri.

Noi știm să producem lucruri și întâmplări, să suportăm drame și să trăim evenimente, mai puțin să reflectăm asupra lor. Viața ne ia înainte cu dinamismul ei. Consideră deci că această culegere e o provocare la cugetare. Te invit la un scurt popas meditativ în fuga ta cotidiană. Se prea poate ca unele opinii să-ți pară cumva exagerate, prea inductive sau dihotomice, pe alocuri eclectice, dar am considerat că uneori o asemenea abordare îl determină pe om să reacționeze mai vioi, să reflecteze mai profund, să caute soluții alternative, să construiască propriile categorii.

În această carte eu nu vin în întâmpinarea cititorului, nu încerc să-i fiu pe plac sau să-i menajez confortul psihologic. Mai puțin îmi pasă dacă sfidez niște clișee ideologice sau tulbur vreo conștiință prea candidă. Nu există o singură măsură pentru toate lucrurile. Fiecare să ia din această carte ce i se potrivește.

Să se enerveze, dacă e cazul, și să rezoneze mai departe”. 

http://dorianfurtuna.com/cartile-mele/cuvant-inainte-la-cugetari

 

Despre Autor


Dorian Furtună este etolog, doctor în biologie. Cercetează instictele umane în societatea modernă. Este autorul cărții „Retorică în fața morții. Moartea oamenilor celebri (2007) și  „Homo aggressivus. De ce nu se opresc războaiele și violența” (2015).

Urmărește autorul pe Twitter și Facebook!

www.dorianfurtuna.com 

 

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 160
Brand: Litera
Apariția: Aprilie 2017
ISBN: 978-9975-74-895-7
Dimensiuni: 12 x 18 cm
Greutatea: 0.1420

Pareri

Părerile Clienților 1 item(s)

Micile eseuri vin să ne scoată din zona de confort, să ne macine un pic sufletele
Am început lectura cărții în Grădina Botanică din Chișinău și am finalizat-o la Cluj, în stația de transport public. A durat din septembrie și până în decembrie, răsfoind pe îndelete filele cărții – chiar nu se poate citi în grabă – pentru că citești două rânduri, te oprești să reflectezi și ții neapărat să notezi concluzii într-un carnet.

Micile eseuri vin să ne scoată din zona de confort, să ne macine un pic sufletele și să ne pună pe jar. La început eram ușor frustrată, iar apoi am înțeles că Dorian vorbește deschis despre stările noastre sociale, despre lucrurile ce ne înconjoară și despre existența cotidiană în care de facem maratonul.

Recomand să citești această carte într-o stare de calm și fără grabă, să-ți trimiți exagerările în vacanță și să abordezi cu reflecție asupra subiectele puse în discuție. Astfel, vei prelua din lectură exact stările ce ți se potrivesc.

Fragmente din carte:

„Nu vreau să fac un compliment gratuit, dar în țara asta (anume în țara asta), femeile sunt mai de calitate decât bărbații. Mai deschise la minte, mai hotărâte, mai rezistente și totodată mai sensibile. Ele în multe privințe sunt egale în aptitudini cu bărbații, iar în unele înzestrări sunt superioare lor.”

„Am văzut că există topuri cu tineri care au citit peste o sută de cărți timp de un an. Mă întreb, cât au reușit să asimileze din cele citite și cât de consistente, cât de dificile au fost, de fapt, lecturile. Asta îmi amintește de concursurile de mâncare la viteză a hamburgerilor. Când burta nu mai înțelege de ce a înnebunit gura.”

„Motivația lăuntrică stă la baza setei de cunoaștere, nu factorii externi. Scuza unora că nu au timp pentru carte este o scuză falsă. Timpul este distrubuit în mod egal, diferă doar cum și pentru ce îl consumăm.”
Evaluarea
Parerea lui Nika Capșa-Beșleaga / (Plasată la data 14.11.2019)