Cu Sînge Rece

Cu Sînge Rece
267,00 MDL (66,75 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba engleza de Constantin Popescu.
 
Cu singe rece este romanul cel mai cunoscut al lui Truman Capote, cu un succes imens atit la public, cit si la critica, lansind totodata la vremea sa un nou gen de roman, «de nonfictiune», cum l-a numit autorul.
 
Cartea prezinta intr-un stil elegant si bine calibrat o crima multipla ce a facut furori in ziarele de la sfirsitul anului 1959: patru membri ai unei familii prospere din Kansas au fost asasinati in casa lor, de doi escroci marunti, in cautarea unui seif inexistent. Capote reconsti­tuie minutios ultima zi din viata victimelor, trecutul si psihologia complicata a criminalilor, peripetiile si trans­formarile subtile prin care trec acestia dupa savirsirea crimei si pina cind sint prinsi, judecati si executati.

Capote patrunde cit se poate de adinc in mintea prota­gonistilor sai, dezvaluindu-le motivatiile, angoasele si iluziile, fara sa-si exprime direct nici o pozitie morala fata de criminali sau condamnarea lor la moarte. Autorul isi mascheaza prezenta prin adoptarea unei priviri ce analizeaza totul cu acelasi interes, construind un hibrid curios, roman realist cu o structura perfect echilibrata si reportaj ultrastilat, imaginativ in acelasi timp. Procesul de creatie a acestei carti constituie si subiectul filmului Capote (2005), cu Philip Seymour Hoffman in rolul scriito­rului.
 
„La prima sa editie, Cu singe rece a facut presa literara sa vuiasca. Ochiul reporterului despica evenimentele atit de adinc, iar intimplarile descrise si dialogurile pareau atit de reale, incit cititorul avea impresia ca se afla in mijlocul actiunii. Pentru a obtine acest efect, Capote a combinat o uriasa munca de documentare cu un simt narativ iesit din comun: rezultatul este una dintre cele mai fascinante povesti care au vazut vreodata lumina tiparului.” (Publishers Weekly)
 
Cu singe rece este cel mai bun reportaj al unei crime din America. Lectura ei iti ingheata singele in vine si iti pune mintea la lucru. Rar am citit o carte mai zguduitoare.” -- The New York Review of Books
 
„Iata o carte remarcabila, tensionanta, un adevarat reportaj scris cu mina de maestru.” -- The New York Times

Din punct de vedere literar, Capote s-a confruntat cu o problema cit se poate de serioasa: cum poate fi mentinut suspansul intr-o poveste despre o crima, din moment ce identitatea autorilor este dezvaluita inca de la inceput? Solutia gasita de scriitorul american a fost focalizarea atentiei pe „cum s-a intimplat”, si nu pe „ce s-a intimplat”. In plus, a folosit in mod abil informatiile de care dispunea si a evitat prezentarea evenimentelor in progresia lor cronologica, optind pentru o naratiune marcata de numeroase flashbackuri si schimbari de perspectiva.

Pe parcursul romanului, Capote incearca cu obstinatie sa pastreze o distanta auctoriala uniforma. El refuza sa se transforme in avocatul sau, dimpotriva, in acuzatorul celor doi criminali. Evita sa emita vreo apreciere personala asupra cazului, nu ii judeca pe cei doi, insa nici nu construieste vreun discurs acuzator la adresa lor, fapt care confera textului o aura de obiectivitate destul de credibila. -- Dragos ZETU, mai 2011, in Dilemateca nr. 60


Despre Autor

Truman Capote, pe adevaratul sau nume Truman Streckfus Persons, s-a nascut la 30 septembrie 1924 la New Orleans si, dupa divortul parintilor, a fost crescut de familia mamei sale, intr-un orasel din Alabama. Cind mama se recasatoreste cu un om de afaceri cubanez, Capote se muta la New York si adopta numele tatalui sau vitreg.

La 17 ani isi intrerupe studiile si se angajeaza la The New Yorker; curind, incepe sa-si publice povestirile in reviste literare de prestigiu, iar in 1948 ii apare romanul Alte glasuri, alte incaperi, care se bucura de un enorm succes si il impune in atentia criticilor ca pe una dintre cele mai mari sperante ale prozei americane.

Dintre cartile si piesele de teatru publicate ulterior (A Tree of Night and Other Stories, 1949, The Grass Harp, 1951, Breakfast at Tiffany’s, 1958, In Cold Blood, 1966, Music for Chameleons, 1980), multe sint obiectul unor ecranizari celebre si ii consolideaza definitiv reputatia si, totodata, stilul: o combinatie irezistibila de nonconformism, ironie, rafinament psihologic si complexitate stilistica. La Editura Polirom au mai aparut Muzica pentru cameleoni, Cu singe rece, Harfa de iarba. Arborele noptii si alte povestiri si recent, intr-o noua traducere, Mic dejun la Tiffany.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 408
Editura: Polirom
Apariția: Aprilie 2011
ISBN: 978-973-46-1897-2
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.4000

Pareri