Cu Jăraticul pe Buze

Cu Jăraticul pe Buze
84,00 MDL (16,88 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

"Cu Jăraticul pe Buze" este romanul "Altor amintiri..." E, în mare parte, un comentariu al unei biografii ce transpare in imagini vii, plasticizate sau conceptuale, pe care, poate, le-ar fi retălmăcit Creangă, dacă ar fi ajuns la asemenea clipe de reluare a firului meditaţiilor sale: "Stau câte odată şi-mi aduc aminte...".

Ion Iachim nu face altceva decât încearcă să intuiască, să prindă acest fir al eventualelor gânduri crengiene. Drept sprijin de nădejde îi servesc datele cronologice. Ele şi ne transpun cu siguranţă în timpul istoric. De aici şi intitulările capitolelor, care îmbină în sine datul cronologic propriu-zis şi traiectoria ficţiunii: "Aprilie 1859 sau dragoste în săptămâna patimilor", "Septembrie 1866 sau început de abecedar" etc., etc.

Ion Iachim, ca şi Zahei, fratele protagonistului, îl lasă pe Creangă să "bodogănească la masa cu foi", ca mai apoi, la o eventuală întrerupere a romanului, să poată continua povestea lui Creangă şi alţi împătimiţi "cu jăraticul pe buze" ca o datorie faţă de acela, "de la care luăm cu toţii, dar de întors rar cine întoarce". Vorba maestrului: "... ie pana în mână şi dă şi tu altceva mai bun la ivală căci eu atâta m-am priceput şi atâta am făcut". -- Timofei ROŞCA, doctor conferenţiar la catedra Literatura Română şi Comparată a Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă"

”E o carte inspirată, am citit-o cu adînc interes. Că o fi trudit autorul mult la ea, nu mă îndoiesc. Acum ca niciodată avem nevoie de cărţi bune care ar face lumină în sufletul cititorului. Din păcate, mai apar la noi cărţi scrise din fuga condeiului...

Ion lachim e un povestitor cu har de la Dumnezeu, un povestitor de care nu prea avem mulţi. Căci în faţa lui Ion Creangă nu poţi veni cu traista goală.”-- Spiridon Vangheli

Detaliile Produsului

Grupa de Vârstă: 13-18 ani
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 304
Editura: Pontos
Apariția: 2012
ISBN: 978-9975-51-538-6
Dimensiuni: 13 x 19,5 cm
Greutatea: 0.3480

Pareri