Cronica Ideilor Tulburătoare sau despre Lumea Contemporană ca Enigmă și Amărăciune

Cronica Ideilor Tulburătoare sau despre Lumea Contemporană ca Enigmă și Amărăciune
219,00 MDL (51,40 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Matei Visniec este unul dintre cei mai jucati dramaturgi contemporani. Piesele sale au fost montate in peste 25 de tari. Traieste in Franta din 1987, fiind revendicat atat de literatura romana, cat si de cea franceza.   
 
„Imaginati-va deci, dragi cititori tineri, urmatoarea situatie: sunteti cu parintii vostri intr-o masina si, evident, ei se afla la volan. Iar la un moment dat, dupa ce parintii vostri constata (fara sa inteleaga de ce) ca volanul s-a blocat si ca franele nu mai functioneaza si in timp ce masina se indreapta cu o viteza din ce in ce mai mare spre o prapastie, cei care v-au crescut si v-au educat (si care va iubesc, de altfel) va spun: ”Dragii nostri, acum e randul vostru sa conduceti, haideti sa va invatam cum trebuie facut, veniti sa preluati volanul…”.

Cronicile ideilor tulburatoare sunt nascute din prudenta si stupoarea cu care am invatat sa privesc actualitatea, dupa 20 de ani de exercitare a profesiei de jurnalist, mai intai in cadrul BBC la Londra si apoi in cadrul Radio France Internationale la Paris.

Personal, cred ca informatia a devenit o jungla oprimanta prin abundenta si aspectul ei spectacular si ca tinerii ar trebui sa cunoasca inca din scoala cateva reguli privind circulatia prin hatisul informatiei.“ -- Matei Visniec

Recenzie

Poetul Matei Vişniec este, probabil, după Eugen Ionescu, cel mai jucat şi mai cunoscut dramaturg român. Din 1987 trăieşte în două culturi, „cu rădăcinile în România şi cu aripile în Franţa".

Este fericit atunci când termină un text în prima jumătate a anului. Şi asta se întâmplă în fiecare an, el fiind unul dintre cei mai fecunzi scriitori români ai momentului. A apărut editorial cu romane, piese, poeme, eseuri.

„Cronicile ideilor tulburătoare sunt născute din prudenţa şi stupoarea cu care am învăţat să privesc actualitatea, după 20 de ani de exercitare a profesiei de jurnalist, mai întâi în cadrul BBC la Londra, şi apoi în cadrul Radio France Internationale la Paris."

în legătură cu exodul românilor săraci spre Italia prosperă şi atitudinea italienilor faţă de imigranţii români de la începutul secolului al XXI-lea, Matei Vişniec ne aduce aminte, cu o fineţe şi o bonomie pe care nu le prea găseşti în mass-media, despre exodul italienilor săraci din a doua jumătate a secolului al XIX-lea spre o Franţă industrializată şi prosperă.

Oamenii politici, după Vişniec, se împart în „regi" şi „bufoni". „Cum să le ceri însă oamenilor politici să înceteze mascarada atunci când nu au stofă nici de „rege", nici de „bufon" şi joacă prost ambele roluri?" Răspunsul îl dă un eveniment care a avut loc în Franţa, la Niort, şi pe care presa nu 1-a prea mediatizat. E vorba de Foarte Marele Consiliu Mondial al Clovnilor. Clovni din lumea întreagă s-au adunat pentru a discuta şi a pune la cale cele mai importante probleme ale umanităţii.

Ei s-au întâlnit într-un cadru solemn, aproape ca şi conducătorii de state din G8, şi au găsit soluţii: „naţionalizarea aerului, de exemplu, pentru vinderea sa la licitaţie şi achitarea datoriilor publice acumulate în numeroase ţări. Sau, ca măsură de luptă împotriva şomajului, au propus obligativitatea siestei pentru toată lumea la prânz...".

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 336
Editura: Polirom
Apariția: 2010
ISBN: 978-973-46-1658-9
Dimensiuni: 12 x 18,5 cm
Greutatea: 0.4500

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: