Criptă pentru Boris Davidovici

Mai multe poze

Criptă pentru Boris Davidovici

Preț de Listă: 156,00 MDL (39,00 RON)

Preț: 78,00 MDL (19,50 RON)

Economisești: 78,00 MDL (19,50 RON) (50%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Considerat una dintre capodoperele sale, Cripta pentru Boris Davidovici (Grobnica za Borisa Davidoviča, 1969) ii aduce lui Danilo Kis recunoasterea internationala. Alcatuit din sapte povestiri legate intre ele printr-o retea complexa si subtila de relatii, volumul se constituie ca o galerie de portrete de neuitat.

Proiectate pe fundalul sumbru al inchisorilor si celulelor de interogatoriu din timpul Revolutiei Ruse sau din perioada stalinista, povestirile lui Danilo Kis aduc in prim-plan personaje tragice si controversate, strivite de arbitrarul justitiei si silite sa comita cele mai josnice acte de tradare. Bazate pe evenimente istorice si marturii de o incontestabila veridicitate, aceste naratiuni de mica intindere reusesc sa transcenda, prin frumusetea si precizia stilului, contextul politic la care se refera, devenind adevarate opere de arta, demne de marea literatura.

„Fara sa-si renege partea proprie de evreitate, Danilo Kis o percepe mai mult ca pe o stare de fundal permanent, in care se amesteca o tristete irepresibila si constanta, angoasa, un ciudat sentiment al precaritatii si relativitatii, precum si ironia care decurge de aici. Se simte cel mai aproape de Borges (...) Ca toti postmodernii, nici Danilo Kis nu are incredere in marile metanaratiuni istorice obiective, atotcunoscatoare. I se par - si lui – aproape niste fictiuni. Drept pentru care considera perfect valida incercarea literaturii de a restitui istoria altfel, printr-o punere in scena...” (Adriana Babeti)

„Kis este unul dintre foarte putinii autori a caror valoare nu poate fi contestata de nimeni. Prin el, onoarea literaturii a fost salvata.” (Susan Sontag)

„Citesc mult. Iar lectura imi ofera mai multa substanta pentru visare decit orice alta experienta de viata. Imi place sa citesc mai ales carti facute din alte carti: este un sentiment linistitor pentru noi, cei care ne petrecem intreaga viata citind. Si mi se pare firesc nu doar sa visez despre ceea ce citesc, ci sa le fac loc acestor lecturi in viata si in cartile mele.” (Danilo Kis)

Recenzii

”Volumul e construit din sapte povestiri legate intre ele, iar textele descriu cu plasticitate o serie de portrete din inchisorile si celulele de interogatoriu din timpul Revolutie Ruse sau din perioada stalinista. Cartea se bazeaza pe evenimente istorice si marturii reale, asa ca descrie cu multa precizie contextul politic in care se desfasoara actiunea. Personajele sunt zugravite dramatic: ele sint strivite de arbitrarul justitiei si sint obligate sa comita acte grave de tradare.” - Elena Stancu, ianuarie 2010, in Marie Claire

”Intre scrierile lui Danilo Kis, Cripta pentru Boris Davidovici se remarca prin intentia, prezenta si in subtitle, de a recupera, din gramente, adevarul unei istorii complexe si intunecate. Sapte capitole ale uneia si aceleiasi istorii insumeaza aproape tot atitea incercari de a recupera, din severitatea discursului sitoric, din arhive si imaginarul colectiv, figurile incerte, recompuse prin propriile lor legende, ale revolutionarilor din deceniile al doilea si al treilea ale secolului XX. Atunci, teroarea stalinista expune, odios, marea iluzie careia i-au cazut prada toti inflacaratii – de la idealisti la atentatori. Lagarelen instaureaza o paradigma a ororii despre care martorii vorbesc tirziu, dupa ce milioane de anonimi au fost ucisi.” - Gabriela Blavan, ianuarie 2010, in Dilemateca

Despre Autor

Danilo Kis s-a nascut la 22 februarie 1935 la Subotica in Serbia. A absolvit Facultatea de Litere si Filosofie din Belgrad, specialitatea literatura comparata. Debuteaza in volum cu microromanele Mansarda si Psalm 44 (Mansarda/Psalm 44) in 1962.

A mai publicat: romanul Gradina, cenusa (Editura Univers, 2000); volumul de proza scurta Suferinte timpurii (1969, Rani jadi); romanul Clepsidra (1972, Pesaanik; Editura Univers, 1987; Premiul revistei NIN, 1973) si volumul de eseuri Po‑etica; romanul Cripta pentru Boris Davidovici (1976, Grobnica za Borisa Davidoviaa; Editura de Vest, 1992); volumul‑pamflet Lectia de anatomie (1978, Aas anatomije); In 1986 a fost distins cu titlul de Chevalier des Arts et des Lettres.

In 1988 i se confera Preis des Literaturmagazins, iar in Italia, la Roma, Premio di Tevere pentru eseistica. La 15 decembrie este ales membru corespondent al Academiei de Stiinte din Belgrad.
In 1989 primeste premiul Bruno Schulz. La 15 octombrie 1989 Danilo Kis moare la Paris dupa o lunga suferinta. Este inmormintat in orasul Belgrad.

Opera postuma: Viata, literatura (Zivot, litera­tura), Svjetlost, Sarajevo, 1990; Zatul amar al expe­rientei (Gorki talog iskustva), BIGZ, SKZ, Narodna knjga, Belgrad, 1990; Poezii si talmaciri (Pesme i prepevi), Prosveta, 1992; Lauta si cicatricea (Lauta i o iljci), BIGZ, Belgrad, 1994.Creatia lui Danilo Kis a fost tradusa in peste doua­zeci de limbi.

 

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 240
Editura: Polirom
Apariția: 2009
ISBN: 978-973-46-0799-0
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.4400

Pareri