Crimă și Pedeapsă

Crimă și Pedeapsă
402,00 MDL (100,50 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba rusa si note de Adriana Liciu.
 
Dupa 50 de ani, intr-o noua traducere, din limba rusa, de Adriana Liciu.
 
Publicat pentru prima oara sub forma de foileton in revista Russki Vestnik pe tot parcursul anului 1866, romanul Crima si pedeapsa este o analiza psihologica a crimei si a implicatiilor sale morale. „O fiinta superioara are oare dreptul sa savirseasca o crima daca aceasta este in folosul intregii umanitati?” – iata intrebarea care il macina necon­tenit pe Raskolnikov, un fost student idealist, excentric si mizantrop, in ceasurile lungi de meditatie din odaia sa strimta de la mansarda. Sub presiunea saraciei cumplite, a insingurarii si a sentimentului de zadarnicie a tuturor aspiratiilor sale, aceasta teorie indrazneata este pusa peste noapte in aplicare, ducind la un dublu asasinat de o salba­ticie care zguduie intreg orasul Sankt Petersburg.
 
Dostoievski anali­zeaza cu intuitia unui fin psiholog cauzele crimei, dilemele personajului sau, pendularile sale launtrice intre bine si rau, rational si irational, psihologia ucigasului si a anchetatorului, avansind in final posibili­tatea mintuirii prin iubire, umilinta si jertfa de sine. Original, fasci­nant si tulburator, romanul Crima si pedeapsa ilustreaza admi­rabil criza sociala si spirituala a epocii, avind o influenta profunda asupra fictiunii secolului XX.
 
„Un scriitor al carui interes se indreapta mai degraba catre conditia umana mizera, catre pacat, viciu si catre haurile poftei trupesti si ale patimii, decit catre nobletea sufletului si a trupului.”-- Thomas Mann
 
„Dostoievski este singurul psiholog de la care mai pot invata ceva.” -- Friedrich Nietzche
 
Crima si pedeapsa este povestea unei idei, pe care o intruchipeaza, pro si contra, toate personajele cartii, si nu doar Raskolnikov: ideea naturilor superioare infringind obstacolele, a luptei cu stupidele prejudecati umanitariste, a alesilor ce dispun in voie de inertul material uman, a conducatorilor cu drepturi nelimitate si subjugind pe temeiul unui plan calculat la rece milioane de sclavi, a fortei neinduratoare careia trebuie toti sa i se supuna fara sa cricneasca, ideea cezarismului, ideea napoleoniana, ideea supraomului.” (Ion Ianosi)
 
„Intotdeauna ne imaginam eternitatea ca pe ceva vast, nemasurat. Dar de ce tinem neaparat ca ea sa fie nemasurata? Ce-ar fi daca, in locul nemarginirii, am gasi o camaruta, o baie a unei case de tara, intunecata si trista, cu colturile pline de pinze de paianjen...?” -- F.M. Dostoievski
 

„Frumusetea este un lucru pe cit de misterios, pe atit de teribil, iar asta mi se pare greu de suportat. Dumnezeu si diavolul se cearta, si nu si-au ales alt teren de lupta decit omul.” -- F.M. Dostoievski


Recenzie

Crimă şi pedeapsă este o capodoperă a prozei ruseşti şi mondiale. Chiar în debutul romanului, protagonistul Raskolnikov comite, din motive neclare pentru el şi pentru cititor, două crime. Apoi, îşi petrece timpul hoinărind, plimbându-se fără ţel pe străzile din Sankt Petersburg, întrebându-se dacă crima sa - pe care nu prea o consideră o crimă - va fi descoperită. Lumea concretă din jurul său se dizolvă într-un vis.

Crimă şi pedeapsă este ades privit drept un studiu despre vină, dar această afirmaţie nu este foarte corectă. Raskolnikov nu simte vină, ci teroare şi o profundă înstră-nare faţă de restul omenirii. Deşi prietenii încearcă din -ăsputeri să îl ajute, el nu le poate accepta ajutorul. Raskolnikov nu poate nici măcar să înţeleagă sentimentele юг de dragoste şi simpatie, pentru că se consideră un proscris - capacitatea lui de a ucide este o întruchipare a acestei alienări şi nu cauza sau efectul său.

Cititorii pătrund în delirul unui om, simbol al neînţe.egerii căreia îi putem cădea pradă la studierea mai atentă 2 semenilor noştri. Crimă şi pedeapsă este marele D-redecesor al literaturii alienării din secolul XX a unor scriitori ca Beckett sau Camus.”

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall


Despre Autor

Feodor Mihailovici Dostoievski s-a nascut la 30 octombrie (11 noiembrie) 1821, la Moscova.

Debuteaza cu povestirea Oamenii sarmani (1846), fiind salutat ca un nou Gogol. In aprilie 1849 este arestat si condamnat la moarte, pedeapsa comutata in munca silnica, pentru apartenenta sa la un grup socotit ostil regimului. Anii de detentie dura (1850?1854) isi vor pune amprenta decisiv asupra vietii si personalitatii scriitorului.

Dupa Amintiri din Casa mortilor (1860?1865) si Insemnari din subterana (1864), Dostoievski scrie si publica, rand pe rand, marile sale romane, cele care vor face din el unul dintre cei mai mari scriitori ai lumii: Crima si pedeapsa (1866), Idiotul (1868), Posedatii (1871?1872), Fratii Karamazov (1880).

La 29 ianuarie (9 februarie) 1881, Dostoievski se stinge din viata, lasand in urma sa o opera nepereche.

Detaliile Produsului

Titlu Original: Преступление и наказание
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 568
Editura: Polirom
Apariția: Februarie 2011
ISBN: 978-973-46-1887-3
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.7500

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: