Crimă și Pedeapsă

F.M. Dostoievski

Vă mai recomandăm

Rațiune și Simțire

Jane Austen

151,00 MDL
Fraţii Karamazov. Vol. 1+2

Feodor Mihailovici Dostoievski

331,00 MDL
Departe de Lumea Dezlănțuită

Thomas Hardy

193,00 MDL

Descriere

Etalon al romanului dostoievskian, Crima si pedeapsa nu are nevoie de vreo recomandare speciala din partea criticului, el se recomanda singur ca o capodopera a literaturii ruse si universale, receptata ca atare pretutindeni, alaturi de Don Quijote, Hamlet, Faust, Rosu si Negru, Razboi si pace, Madame Bovary.

Prin problematica pe care o intruchipeaza, Raskolnikov a devenit arhetipul intelectualului inzestrat, protestatar ispitit de teoria supraomului, instrainat, in sensul modern al cuvantului, dar mai ales al celui care, savarsind o crima, isi asuma, pana la urma, si pedeapsa-ispasire.

Romanul - de o expresie artistica magistrala, captivanta prin suspansul actiunii, ca si prin mixajul de real, fantastic si exceptional - prezinta starea (conditia) tragica a lumii, prin care se intrezareste totusi lumina, poate chiar lumina vechiului vis de aur al omenirii. Mai putem crede, azi, macar atat cat a crezut si Dostoievski?

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

 

Recenzie


 

Crimă şi pedeapsă este o capodoperă a prozei ruseşti şi mondiale. Chiar în debutul romanului, protagonistul Raskolnikov comite, din motive neclare pentru el şi pentru cititor, două crime. Apoi, îşi petrece timpul hoinărind, plimbându-se fără ţel pe străzile din Sankt Petersburg, întrebându-se dacă crima sa - pe care nu prea o consideră o crimă - va fi descoperită. Lumea concretă din jurul său se dizolvă într-un vis.

Crimă şi pedeapsă este ades privit drept un studiu despre vină, dar această afirmaţie nu este foarte corectă. Raskolnikov nu simte vină, ci teroare şi o profundă înstră-nare faţă de restul omenirii. Deşi prietenii încearcă din -ăsputeri să îl ajute, el nu le poate accepta ajutorul. Raskolnikov nu poate nici măcar să înţeleagă sentimentele юг de dragoste şi simpatie, pentru că se consideră un proscris - capacitatea lui de a ucide este o întruchipare a acestei alienări şi nu cauza sau efectul său.

Cititorii pătrund în delirul unui om, simbol al neînţe.egerii căreia îi putem cădea pradă la studierea mai atentă 2 semenilor noştri. Crimă şi pedeapsă este marele D-redecesor al literaturii alienării din secolul XX a unor scriitori ca Beckett sau Camus.”

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

 

Despre Autor


 

Feodor Mihailovici Dostoievski s-a nascut la 30 octombrie (11 noiembrie) 1821, la Moscova.

Debuteaza cu povestirea Oamenii sarmani (1846), fiind salutat ca ?un nou Gogol?. In aprilie 1849 este arestat si condamnat la moarte, pedeapsa comutata in munca silnica, pentru apartenenta sa la un grup socotit ostil regimului. Anii de detentie dura (1850?1854) isi vor pune amprenta decisiv asupra vietii si personalitatii scriitorului.

Dupa Amintiri din Casa mortilor (1860?1865) si Insemnari din subterana (1864), Dostoievski scrie si publica, rand pe rand, marile sale romane, cele care vor face din el unul dintre cei mai mari scriitori ai lumii: Crima si pedeapsa (1866), Idiotul (1868), Posedatii (1871?1872), Fratii Karamazov (1880).

La 29 ianuarie (9 februarie) 1881, Dostoievski se stinge din viata, lasand in urma sa o opera nepereche.

Mai multe informații

Limba: Română
Pagini: 592
Apariția: Iulie 2013
Coperta: Copertă moale
Dimensiuni: 13 x 20 cm
ISBN: 978-606-936-895-4