Credințe și Superstiții Românești [Carte Electronică]

Credințe și Superstiții Românești [Carte Electronică]

Preț de Listă: 80,99 MDL (20,25 RON)

Preț: 55,89 MDL (13,97 RON)

Economisești: 25,10 MDL (6,28 RON) (30%)

Downloadează Gratuit un Fragment
Ediția Print

Preț de Listă: 80,99 MDL (20,25 RON)

Preț: 55,89 MDL (13,97 RON)

Economisești: 25,10 MDL (6,28 RON) (30%)

Acceptăm plata cu LiberCard de la MAIB - plăți în 3 rate cu 0% dobândă!

Descriere

Unii ar spune că sîntem un popor marcat de „fatalitate“...

Oare aşa să fie? Ideea de „superstiţie“ este veche, prin superstitio romanii înţelegînd la vremea lor un obicei religios de prisos, necerut de ritual. Cert este că, în toate culturile, superstiţia se exprimă sub forma unor credinţe sau practici, iar aceste credinţe pot fi colective sau individuale, personale. Psihologii spun că superstiţia este o credinţă iraţională în faptul că viitorul e influenţat de comportament.

Pe de altă parte, sociologii cred că prezenţa mitului şi a magiei în viaţa omului contemporan vine din nevoia unei gestionări atît ideologice, cît şi practice a legăturii imaginare cu lumea. Nevoia de iraţional e un compromis pe care spiritul uman îl face cu propriile fantasme, propria dezordine, propriile contradicţii...

Cartea de faţă pune împreuna aproape 5000 de mostre de astfel de credinţe din folclorul românilor. Dincolo de informaţia inestimabilă ca valoare pentru o imagine cuprinzătoare a lumii satului românesc, găsim aici o lume stranie, bogată în înţelesuri şi, mai ales, plină de poezie: păsări, fluturi, cărbuni, şerpi, purici, draci, îngeri, apă, comori, mădulare ale trupului, vînt, cer, cercei...(Carmen Mihalache)

In 1908, intr-o sedinta a Sectiunii literare a Academiei Romane, se hotaraste initierea unei serii de publicatii intitulate „Din viata poporului roman“, urmarind valorificarea culegerilor de folclor si a cercetarilor etnografice, pentru a da o imagine cuprinzatoare a lumii satului. Succesul seriei (39 de volume aparute intre anii 1908 si 1931) sta inainte de toate in punerea in circulatie a unor informatii de valoare inestimabila.
Cartea de fata combina materialul aparut in doua dintre lucrarile acestei serii (Credinti si superstitii ale poporului roman, de Artur Gorovei, si Superstitiile poporului roman in asemanare cu ale altor popoare vechi si noua, de Gh. F. Ciausanu), reproducand aproape 5000 de etnotexte care tin de cultura traditionala a romanilor, etnotexte anuntate prin cuvinte-cheie ce usureaza orientarea cititorului.

Dincolo de importanta etnografica, volumul are o mare valoare poetica: pasari, fluturi, carbuni, serpi, purici, draci, ingeri, apa, comori, madulare ale trupului, vant, cer, cercei – toate compun o lume stranie, a carei generozitate spontana de sensuri si gesturi te face sa intelegi ca nu esti cu nimic mai bogat decat stramosii tai.


Recenzii

Iniţial a fost o şedinţă a Secţiunii literare a Academiei Române, unde s-a hotărât iniţierea unei serii de publicaţii intitulate Din viaţa poporului român. S-a întâmplat la 13 martie 1908. Până în 1931 au apărut 40 de volume. Actuala ediţie se vrea una populară şi preia prescurtat volumele lui Gorovei şi Ciauşanu, apărute în seria Din viaţa poporului român. Editorii, după ce au umplut piaţa cu filosofii ale vieţii din Japonia sau China (vedeţi rafturile de cărţi cu feng-shui), s-au aplecat şi asupra celor româneşti.

„Cel care suferă de guturai să sărute pe altul în spate, care va avea ceva roşu la dânsul, şi-i va trece", zice o credinţă românească. Dar puteţi consulta şi medicul. Nu e bai.

Altfel, cele mai multe superstiţii şi credinţe la români le găsim la moarte, naştere, bubă, drac, lup, noroc, deochi, broască, boală, şarpe, păr, vacă, vrajă.

La carte sunt patru superstiţii.

Începe cu „nu mânca cu cartea deschisă, că uiţi ce-ai învăţat". Şi se încheie cu una care ar merge şi la domeniul cusutului: „Nu e bine să coşi pe tine (haina cu care eşti îmbrăcat), că uiţi cartea". Pe care o găsim şi la minte: „Să nu cârpeşti pe cineva, că-i cârpeşti minţile".

„Nu e bine să mergi cu spatele înainte şi cu faţa îndărăt, că cică Dumnezeu plânge şi dracu râde."

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Editura: Humanitas
Apariția: 2012
ISBN: 978-973-50-3825-0
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android
Pagini Ediție Print: 326

Pareri