Cosmetica Dusmanului

Mai multe poze

Cosmetica Dusmanului
166,00 MDL (41,50 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Romanul este construit sub forma unui dialog neintrerupt: blocat intr-un aeroport din cauza unor intirzieri neprevazute, omul de afaceri Jerome Angust se vede obligat sa suporte logoreea interminabila a unui individ necunoscut.

Aparent fara nici un motiv, Textor Texel se apuca sa-si povesteasca viata, insistind peste masura sa fie ascultat. Dialogul dintre cei doi capata treptat o turnura neasteptata: Angust este uluit de ororile aberante pe care le aude si sub nici o forma nu poate scapa de acest individ cit se poate de ciudat. Mai mult decit atit, necunoscutul pare sa cunoasca detalii din viata sa, iar intilnirea dintre cei doi se dovedeste in cele din urma a nu fi intimplatoare. Dar de aici si pina la amploarea pe care o capata subiectul romanului este un pas urias, surprinzator, pe care-l facem hipnotizati, constrinsi de intensitatea maladiva a unui joc la limitele absurdului, in cautarea unei certitudini.

Recenzii

”Nu trebuie sa fii fan al scriitoarei belgiene si sa-i fi citit toate cartile, pentru a-ti da seama de reteta cea buna. Romane in general scurte, cu dezvoltare epica maxima pe unul sau doua planuri maximum, cu atmosfera suprarealista si constructie bazata pe climax. La fel este Cosmetica dusmanului, un roman negru, cu o miza mai mult logica decit literara. intr-un aeroport aglomerat, un pasager este acostat de catre un personaj dubios, de a carui logoree nu mai scapa ore bune. Misteriosul guraliv povesteste ceva odios. Si anume ca a iubit o femeie pe care a violat-o si a omorit-o. Interlocutorul realizeaza tirziu ca este vorba despre defuncta sotie, iar dialogul evolueaza precipitat catre deznodamint: criminalul vrea sa fie ucis de catre cel caruia i-a omorit femeia, acesta refuza; in final, provocat pina la limita insuportabilitatii, cedeaza si il da pe ucigas cu capul de pereti.

Dar rezervele de surpriza ale autoarei nu s-au epuizat: in ultimele rinduri ale cartii aflam ca victima si calaul sint unul si acelasi. Povestioara se dovedeste, paroxistic, o perfecta, silogistica dezvoltare a nebuniei culminate cu suicid. Pentru ca, intr-adevar, cartea are dimensiunile si structura unei nuvele, iar meritul uimitor este putinta de concentrare maxima. Impresia cea mai puternica ramasa dupa lectura este ca oroarea are o «maieutica» proprie, tesuta dialogic perfect, iar cartea pare niscuta dintr-o transa. Fara sa fie facila, cartea se citeste rapid. Fara sa caute adincimi metafizice, cartulia are pe alocuri pasaje eseistice geniale. De citit la metrou, la birou si la... cosmetica.” - Iulia Alexa, decembrie 2006, Dilemateca

Despre Autor

Amelie Nothomb s-a nascut in 1967 la Kobe (Japonia). Isi petrece primii trei ani de viata in Japonia, dupa care urmeaza China, SUA, Bangladesh, Birmania, Laos.

Igiena asasinului (1992, Prix Rene-Fallet si Prix Alain-Fournier), prima ei carte, s-a vin­dut in sute de mii de exemplare. I-au urmat Sabotaj din iubire (1993), Combustibilii (1994), Catilinarele (1995), Peplum (1996), Atentat (1997), Mercur (1998), Uimire si cutremur (1999, distins cu Marele Premiu pentru roman decernat de Academia Franceza si ecra­nizat de Alain Corneau), Metafizica tuburilor (2000), Cosmetica dusmanului (2001), Dictionar Robert de nume proprii (2002), Antichrista (2003), Biografia foamei (2004), Acid sulfuric (2005), Jurnalul Rindunicii (2006), In necunostinta de cauza (2007, caruia i s-a decernat Prix de Flore), Drept de viata si de moarte (2008).

 

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 144
Editura: Polirom
Apariția: 2006
ISBN: 973-46-0301-9
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri