Coșmar în Balcani. Un sas transilvănean în cel de-al Doilea Război Mondial

Mai multe poze

Coșmar în Balcani. Un sas transilvănean în cel de-al Doilea Război Mondial
223,00 MDL (55,75 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

„Dar iată, miracolul mai este posibil, în încrucişarea dintre realitate, destin, document, literatură, microistorie, istorie şi postistorie.

În cazul nostru, el se numeşte Coşmar în Balcani. Un sas transilvănean în cel de-al Doilea Război Mondial. Fred Umbrich s-a destăinuit doamnei dr. Anna M. Wittmann, o distinsă autoare canadiană, cercetătoare a fenomenului coloniilor penitenciare, de la Auschwitz la Gulag, inclusiv în extensiile lor din istoria recentă.

Miracolul acesta este în primul rând realitate, spuneam. Un tânăr sas din Belleschdorf, Idiciu în limba română, de lângă Mediaş, este recrutat în 1943 în Waffen SS, Divizia de Vânători de Munte „Prinz Eugen”. În acest corp de armată de sumbră rezonanţă au luptat şi mai ales au murit, în Balcani, în luptele împotriva partizanilor iugoslavi, îndeosebi saşi şi şvabi din Transilvania, Banatul românesc, Ungaria şi Serbia.

Dacă partizanii lui Tito au avut parte de o istoriografie eroică şi eroizantă, soldaţilor români de origine germană din Divizia „Prinz Eugen” nu li s-a acordat probabil niciodată – dincolo de oprobriul pauşal – mai multă şi mai intensă atenţie până la cartea lui Fred Umbrich. (...)

Avem de-a face cu o carte postmodernă şi postistorică. Pentru că ea este scrisă de omul supus vremurilor, după decenii, împreună cu un istoric şi antropolog al suferinţelor războaielor şi universului concentraţionar care le însoţeşte.” -- Emil Hurezeanu

 

Despre Autor


 

Anna M. Wittmann i-a luat doctoratul în literatură comparată (cu specializare în literaturile engleză, franceză și germană) la Universitatea din Alberta (Edmonton, Canada) în anul 1984, urmat de un stagiu post-doctoral de doi ani în calitate de cadru asociat specializat în cercetare la

Universitatea din Stanford, California. Din 1991 predă în cadrul Catedrei de limba engleză și studii cinematografice a Universităţii din Alberta, precum și la Universitatea Concordia din Alberta, cursurile acoperind teme diverse, de la Shakespeare până la istoria secolului al XX-lea.

Primele sale lucrări publicate au fost rodul preocupărilor în domeniul literaturii, în special al literaturii secolului al XVIII-lea și al XIX-lea. În ultimii cincisprezece ani Anna M.Wittmann s-a axat mai mult pe studiul istoriei, în mod particular al istoriei Europei de Est. Coşmar în Balcani (publicată în anul 2000 la Columbia University Press/East European

Monographs) a fost prima lucrare importantă scoasă de autoare în acest domeniu. De atunci i-au apărut și alte lucrări, în special din domeniul istoriei militare. De asemenea, a participat în calitate de expert în domeniul cinematografiei și al literaturii la elaborarea unei serii de enciclopedii publicate de CLIO/Oxford, care acoperă diverse perioade, începând de la Războiul de Independenţă
și până la conf licte actuale.

Interesul autoarei faţă de România s-a manifestat în mod constant și după apariţia volumului Coşmar în Balcani. De exemplu, dr. Anna M. Wittmann a scris majoritatea articolelor cu privire la diferite personalităţi originare din România și la evenimentele ce au avut loc între cel de-al Doilea Război Mondial și anul 1989, publicate în Encyclopedia of the Cold War (ed. Spencer Tucker, CLIO, 2007), o lucrare premiată, în cinci volume.

În anul 2003 dr. Anna M. Wittmann a tipărit un articol intitulat „Gheorghiu’s Twenty-fifth Hour and Shifting Swabian Identities” („Romanul  Ora 25 al lui Gheorghiu și identităţile în schimbare ale șvabilor”) în Refractions of Germany in Canada (ed. J. Considine et al., De Gruyter), în care analizează romanul Ora 25 al lui Constantin Virgil Gheorghiu, scoţând în evidenţă în mod special, prin intermediul unor materiale de arhivă, diferitele „identităţi” atribuite etnicilor germani din Europa de Est. De asemenea, în manieră postmodernistă, depășind cadrul strict al romanului lui Constantin Virgil Gheorghiu, autoarea se întreabă care ar fi astăzi „identitatea” personajului fictiv Johann Moritz dacă acesta ar fi emigrat în Canada.

O nouă carte a dr. Anna M. Wittmann, Talking Conflict: The Twisted Language of War, Genocide and Terror, urmează să apară la Editura Praeger la începutul anului 2016.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 448
Editura: Cartier
Apariția: Ianuarie 2015
ISBN: 978-9975-86-030-7
Dimensiuni: 13 x 19,5 cm
Greutatea: 0.5800

Pareri