Cortina de Ceață

Cortina de Ceață
187,00 MDL (46,75 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Volumul constituie a patra secventa a dialogurilor purtate de cei doi bine-cunoscuti analisti ai fenomenului politic si social din Romania. Dupa Balul mascat, Incet, spre Europa si Schelete in dulap, acest nou demers se constituie in una dintre cele mai originale incercari de a intelege istoria Romaniei de dupa caderea regimului ceausist.

Un loc central il ocupa analiza perioadei postiliesciene si a convulsiilor politice suscitate de condamnarea oficiala a doctrinei comuniste in Romania. Adaugindu-se celor sapte sute de pagini de analiza anterioare, volumul rotunjeste o intreprindere masiva, poate cea mai buna analiza a dilemelor Romaniei in drumul sau spre Europa.

„Cred ca in urmatorii trei-patru ani – sau poate chiar mai mult – se va configura tot mai clar o actiune de recuperare a memoriei si de opozitie deschisa, cit se poate de lipsita de ambiguitati, in raport cu tendintele negationiste si revizioniste care au explodat furibund in sedinta Parlamentului din 18 decembrie 2006. S-a initiat in sfirsit un veritabil dialog public despre catastrofa comunista, s-a produs asumarea unui trecut traumatic si o deschidere spre o purificare a constiintei publice care a fost prea mult aminata.” (Vladimir Tismaneanu)

„Imaginea Romaniei in lume a fost puternic zdruncinata si nu cred ca se va reface prea curind. Toate aceste lucruri le datoram setei de putere, urii, resentimentului unui grup de personaje care vin din directii relativ diferite, dar sint ghidate de acelasi tip de ambitii. Pentru acestia, modernitatea este un dusman personal, iar a fi european inseamna doar oportunitati suplimentare de a deturna banii publici.” (Mircea Mihaies)

Recenzii

”Conceputa sub forma unui dialog, paginile acestui volum ne vorbesc despre realitatea politica din Romania ultimelor doua decenii, asezata sub lentila prezentului. Cu pasi marunti, dar siguri, analizele autorilor incearca sa ne ofere un peisaj al politicii romanesti ce se afla in continua schimbare. Tonul este deseori alert, se lucreaza la rece, astfel incit nu trebuie sa ne miram atunci cind citim, chiar de la inceput, afirmatii ce au forta unor sentinte.” - Oleg Bernaz, septembrie 2008, in Contrafort

”Poate cea mai amuzanta, utila si surprinzatoare maniera de a sonda legaturile profunde din elita politica a tranzitiei este jocul genealogic (si identificarea relatiilor si legaturilor dintre familii) in care intra cu delicii Vladimir Tismaneanu de cite ori i se da ocazia. Sint lucruri pe care putini le stiu si pe care istoricul le fotografiaza si le pune cap la cap cu maxima agilitate. Cortina de ceata m-a intrigat, m-a informat, m-a facut sa rid. Cred ca e de ajuns pentru o carte de dialoguri relaxate.” - Costi Rogozanu, 19-25 ianurie 2008, in Suplimentul de cultura

Despre Autor

Vladimir Tismaneanu este profesor de stiinte politice la University of Maryland, College Park, SUA, director al Center for the Study of Post-Communist Societies al aceleiasi universitati si editorul revistei East European Politics and Societies. Printre cele mai recente lucrari ale sale se numara „Between Past and Future: The Revolutions of 1989 and Their Aftermath” (coordonata impreuna cu Sorin Antohi; Central European University Press), „Fantasies of Salvation: Democracy, Nationalism and Myth in Post-Communist Europe” (1998; in traducere romaneasca, „Fantasmele salvarii. Democratie, nationalism si mit in Europa post-comunista”, Polirom, 1999).

Articolele si studiile sale au aparut in numeroase ziare si reviste, printre care New York Times, Washington Post, Common Knowledge, The New Republic, Partisan Review, Gazeta Wyborcza, Sfera Politicii, 22. Volumul „Revolutiile din 1989. Intre trecut si viitor” (Polirom, 1999) a primit premiul revistei Sfera politicii pentru cea mai buna traducere romaneasca din domeniu. Premiul Fundatiei Culturale Romane (2001) si premiul „Ion I.C. Bratianu” (2001) pentru contributii la promovarea ideilor liberale.

Alte lucrari publicate la Editura Polirom: „Balul mascat. Un dialog cu Mircea Mihaies” (1996), „Mizeria utopiei. Criza ideologiei marxiste in Europa rasariteana” (1997), „Reinventarea politicului. Europa rasariteana de la Stalin la Havel” (1997, editia a II-a 2007), „Vecinii lui Franz Kafka/The Neighbors of Franz Kafka” (editie bilingva, impreuna cu Mircea Mihaies; 1998), „Incet spre Europa. Vladimir Tismaneanu in dialog cu Mircea Mihaies” (2000), „Spectrele Europei Centrale” (2001) „Scrisori din Washington” (2002), „Ghilotina de scrum” (2002), „Schelete in dulap” (in dialog cu Mircea Mihaies, 2004),  „Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc” (2005) si Cortina de ceata. Vladimir Tismaneanu in dialog cu Mircea Mihaies (2007).

 

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 312
Editura: Polirom
Apariția: 2007
ISBN: 978-973-46-0908-6
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri