Corecții (Ediția 2011)

Mai multe poze

Corecții (Ediția 2011)
196,00 MDL (49,00 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

O noua editie, extrem de asteptata de cititorii autohtoni, a romanului Corectii, cea de-a treia carte a lui Jonathan Franzen, adevarata revelatie a literaturii americane din ultimii ani si una dintre figurile marcante ale literaturii contemporane. Romanul a fost recompensat cu prestigiosul National Book Award.

Corectii este o capodopera tragicomica despre o familie care se farimiteaza, intr-o epoca a satisfactiilor facile. Intinzindu-se din Midwest-ul de la jumatatea secolului trecut pina pe Wall Street si in Europa rasariteana de astazi, Corectii aşaza lumea demodata a virtutilor civice si a inhibitiilor sexuale intr-un contrast violent cu vremea locuintelor supravegheate electronic, a educatiei liberale, a ingrijirilor de sanatate mentala facute din carti de popularizare si a lacomiei globalizate.

De un realism bogat, un umor intunecat si un umanism profund, cartea il confirma pe Jonathan Franzen ca pe unul dintre cei mai fini comentatori ai societatii si spiritului american.Dupa aproape cincizeci de ani de cind este sotie si mama, Enid Lambert doreste putina relaxare. Desi Alfred, sotul ei, este pe cale de a pierde batalia cu boala Parkinson, iar copiii au plecat de mult de acasa, fiecare esuind intr-un fel sau in altul, Enid si-a stabilit un tel aproape imposibil de atins: reunirea intregii familii pentru un ultim Craciun petrecut in casa parinteasca.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall
 
„Corectii sta alaturi de Casa Buddenbrook a lui Thomas Mann… O opera desavirsita.”-- Michael Cunningham, autorul romanului Orele
 
„Corectii este romanul pe care-l asteptam cu totii. O uluitoare anatomie a unei familii disfunctionale. O carte facuta sa dureze.”-- Esquire
 
„In cazul lui Jonathan Franzen, a fost nevoie de zece ani de corecturi pentru a scrie romanul, opt ani de privatiuni, de rigori autoimpuse si de truda. Daca America l-a ratat pe Fitzgerald, n-avea sa-l mai rateze si pe Franzen, reincarnarea hiper-romantica a tinarului autor «blestemat».”-- Les Inrockuptibles
 
„Cel mai important, mai curajos si mai ambitios roman pe care
l-am citit in ultimii ani.”-- Pat Conroy
 
„Deopotriva comica si coroziva, amenintatoare si emotionanta, Corectii ne infatiseaza zbaterea unei familii americane timp de doua generatii.”-- The New York Times

Recenzii

”Corectii – o creatie de prim-rang (recompensata, in 2001, cu National Book Award) – a fost reeditata, iar Libertate publicata, anul acesta, in excelente versiuni romanesti, la Polirom.
Corectii e un roman al transformarilor memorabile. Intr-un anumit sens, putem vedea scrierea fostului bursier Fulbright in Europa (Franzen a predat la Berlin sub auspiciile celebrului program de schimb academic) drept radiografia farimitarii graduale a „Americii profunde”, datorate influentei tot mai insistente a „Americii (post)moderne”.” - Codrin Liviu Cutitaru, 22 octombrie 2011, in Suplimentul de cultura, nr. 329

”O carte masiva. Asta-mi vine in minte cind ma apuc sa vorbesc despre Corectii, romanul americanului Jonathan Franzen. Ideea principala pare a fi aceea ca destinul colectiv nu poate fi modificat, chiar daca cei care-l traiesc recunosc gaunosenia lui. Si nu, nu e o critica la adresa societatii americane ci, mai degraba, un mod de a sublinia efectele nevazute ale acestei evolutii. Deriva fiecarui personaj reprezinta strigatul de neputinta al individului pus fata in fata cu lumea care asteapta de la el tot ce e mai bun.
Bine scris, cu forta, cu atentie crescuta pentru detalii, fara o morala facila si lesinata, romanul lui Franzen e o mica bucurie livresca.” - Dan Liviu Boeriu, 22 ianuarie 2012, pe danboeriu.wordpress.com

”Ambiţia este cea care face din a treia carte a lui Jonathan Franzen un roman important. Scopul său este de a fi important, de a afirma fără rezerve şi adesea agresiv că însuşi romanul, literatura cu toată gloria ei subtilă, este importantă.

Pentru Franzen semnificaţia romanului rezidă nu în povestirile pe care le spune, ci în faptul că el poate spune absolut orice povestire, câ romanul, ca formă, permite relevarea acelui flux de legături şi armonii care formează viaţa, în timp ce viaţa însăşi, burduşită de confuzii şi slăbită din cauza uitării, ascunde nouă zecimi sau mai mult din opera care o creează şi o susţine.

Corecţii cere tot atât de mult de la cititorii săi, cât cere şi de la el însuşi. Ambiţia care îl determină să topească şi să unească relaţiile conexe, carierele şi nebunia unei familii de vârstă mijlocie din Midwest este o ambiţie pe care cititorul trebuie să şi-o asume, dacă doreşte să parcurgă pagini care au simultan forma cognitivă a unei mahmureli sau a unei intoxicaţii cu stupefiante.

Ritmul Corecţiilor este frenetic pentru că aşa trebuie să fie: este enciclopedic, detaliat, meticulos, în ce priveşte viaţa în America, pe care o aduce sub lupă. Acestea sunt atât de numeroase, semnificaţia lor este atât de diversă şi, totuşi, atât de incontestabilă, încât romanul creează ceva asemănător unei polifonii multicolore a însăşi istoriei.

Publicat în America la o lună după atrocităţile din 11 septembrie, când teroriştii au izbit cu două avioane World Trade Center, producând uriaşe pierderi de vieţi omeneşti - sunt multe aspecte în acest roman care susţin opinia că America are tendinţa de a „dansa cu moartea". Aria de cuprindere şi apetitul exuberant al romanului Corecţii pentru lume fac, totuşi, din el un roman pozitiv şi chiar plăcut.”

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Jonathan Franzen (n. 1959) a crescut in Webster Groves, Missouri, o suburbie a oraşului St. Louis. Studiaza la Swarthmore College, apoi la Freie Universität din Berlin, ca bursier Fulbright, pentru a lucra ulterior in laboratorul de seismologie din cadrul Departamentului de Fizica Pamintului şi Ştiinte Planetare de la Harvard.

Este autorul a patru romane – Al 27-lea oraş (1988; Polirom, 2007), Strong Motions (1992), Corectii (2001; Polirom, 2004, 2011), distins cu prestigiosul National Book Award,şi Libertate (2010); a mai scris un volum de eseuri, How to Be Alone (2002), şi altul de amintiri, The Discomfort Zone (2006). A primit Whiting Writers Award in 1988, o bursa Guggenheim in 1996, Premiul Berlin al Academei Americane in 2000 şi New York Times Best Books of the Year in 2001.Adevarata revelatie a literaturii americane din ultimii ani.

Detaliile Produsului

Titlu Original: The Corrections
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 552
Editura: Polirom
Apariția: 2011
ISBN: 978-973-46-2178-1
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: