Copiii Arborelui de Jacaranda

Copiii Arborelui de Jacaranda
196,00 MDL (43,94 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba engleza de Miruna Voiculescu.
 
Copiii arborelui de jacaranda, tradusa deja in UK, Italia, Grecia si Muntenegru, va aparea in 75 de tari, in 27 de limbi.
 
Romanul de debut al scriitoarei Sahar Delijani urmareste destinele a trei generatii de iranieni prin prisma arestarilor si incarcerarilor din Teheran, in anii care au urmat Revolutiei din 1979 si victoriei fundamentalismului islamic. Temporalitati si perspective multiple ale parintilor si copiilor se intrepatrund, dind nastere unui model complex de cauze si consecinte, secrete si marturisiri, povesti de dragoste si sacrificiu.

Din acest model se disting citeva motive centrale, mereu aceleasi: zidurile inchisorii Evin, simbol al regimului opresiv, strazile si traficul haotic al Teheranului – spatiu public al fricii si vulnerabilizarii, dar si al expresiei politice, sau spatiul intim si sigur al caselor si curtilor interioare, in care memoria se pastreaza la umbra nelipsitelor flori ale arborelui de jacaranda.
 
Copiii arborelui de jacaranda este un portret evocator a trei generatii de barbati si femei, inspirati de dragoste si poezie, animati de idealism si aspiratii de dreptate si libertate. Romanul prinde tocmai detaliile mai putin cunoscute ale unei tari in care istoria a lasat urme in toate formele pulsind de viata ori lipsite de stralucirea ei.
 

„Vreau ca cititorii mei sa vada ca istoria arata la fel in toata lumea. Vrem cu totii aceleasi lucruri. Fiecare tara si-a avut razboaiele ei, luptele ei pentru democratie, pentru libertate. Fie ca aceste lupte au loc in Siria, Argentina, Birmania, Iran sau oriunde altundeva, ele sint la fel si poarta acelasi mesaj: oamenii vor sa traiasca liberi... sintem cu totii la fel.” -- Sahar Delijani

Recenzii
 
”Sumbru, violent, socant chiar pe alocuri, insa in aceeasi masura debordind de iubire si nostalgie pentru oameni si locuri aparte (pina la urma, iubirea e mai puternica decit frica si ura la un loc), romanul lui Sahar Delijani convinge de la prima pina la ultima pagina, e viu, autentic, revoltat si face din autoarea lui un nume de care cu siguranta vom mai auzi.
 
Copiii arborelui de jacaranda [...] este romanul unei mari deziluzii care se intinde pe o perioada de treizeci de ani, formind un arc peste doua generatii, a tinerilor iranieni din anii ’80 si a copiilor lor, din prezent.” -- Florin IRMIA, 13 iulie 2013, in Suplimentul de cultura, nr. 407

”Despre viata care invinge moartea este vorba si in romanul de debut al unei tinere scriitoare iraniene, Sahar Delijani: Copiii arborelui de jacaranda (Editura Polirom, 2013, traducerea din limba engleza de Miruna Voiculescu).
 
Cu marturisite accente autobiografice, dar si cu o emotionanta disponibilitate de captare a unor fine emotii si unor gingase stari omenesti-prea omenesti – intr-o lume dezumanizata de violenta si de persecutii politice, de intolerantele regimului imperial al sahinsahului Pahlavi Ariarmer si de tot ceea ce a urmat dupa ce teocratia islamica a ayatollahului Khomeini a ajuns la putere –, romanul parcurge istoria a trei generatii ale aceleiasi familii.” -- Cristina MANOLE, 18 octombrie 2013, in Observator cultural nr. 695 

Despre Autor

Sahar Delijani s-a nascut la Teheran; studiile superioare le-a absolvit la University of California, Berkeley, unde si-a luat licenta in domeniul literaturii comparate.

A publicat in variate reviste si jurnale culturale, printre care se numara: The Battered Suitcase, Tryst, Slice Magazine, Perigee, Prick of the Spindel, Border Hopping, The Beginning Literary Magazine, Berkeley Poetry Review si Sangam Review.

In 2010 si in 2011, Sahar Delijani a fost nominalizata la Pushcart Prize; publica regulat in revista cu specific cultural-politic Iran-Emrooz (Iranul azi). Traieste alaturi de sotul ei in Italia, la Torino.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 272
Editura: Polirom
Apariția: Iunie 2013
ISBN: 978-973-46-3246-6
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.2700

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: