Controlul Cărții. Cenzura Literaturii în Regimul Comunist din România

Controlul Cărții. Cenzura Literaturii în Regimul Comunist din România
224,00 MDL (45,02 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

„Controlul cartii” a fost o sectie a Directiei Literatura in cadrul institutiei cenzurii (Directia Generala a Presei si Tipariturilor). Cuvintul „cenzura” urma sa dispara treptat din vocabular (oficial, nu exista cenzura in regimurile comuniste), fiind inlocuit cu un sinonim neutru: „control”. De fapt, „controlul cartii” presupunea activitatea unui mecanism complex, sofisticat si ramificat de cenzurare a tuturor publicatiilor.
 
Spatiul cel mai generos din acest studiu este dedicat activitatii DGPT, incepind cu structura acesteia, directiile si serviciile care se ocupau de controlul cartii, etapele de lucru, regimul vizelor, tipologia interventiilor cenzoriale, relatia cenzurii cu literatura minoritatilor nationale si cu sistemul de aparare a secretului de stat si terminind cu asa-zisa „desfiintare” a cenzurii.
 
Studiul de fata reuseste, pe de-o parte, sa recupereze fondul inca necunoscut al institutiei cenzurii si, pe de alta, sa prezinte fenomenul cenzurii ca pe un sistem ierarhic, care a actionat cu aceeasi eficacitate si in perioade anterioare sau ulterioare activitatii DGPT, care s-a infiintat in 1949 si s-a desfiintat in 1977. Si inainte, si dupa acest interval de timp, cenzura a existat si a avut o activitate deosebit de intensa; Cenzura Militara, Comisia Aliata de Control, Ministerul Propagandei, dar si Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste, editurile, Uniunea Scriitorilor, Sectia de Propaganda si Agitatie a Partidului Comunist, Securitatea sint structuri implicate, mai mult sau mai putin, in exercitarea cenzurii. 

Controlul cartii. Cenzura literaturii in regimul comunist din Romania a rezultat in urma investigatiilor facute de Liliana Corobca in fondul recent desecretizat al DGPT. Cartea este o ampla prezentare, in cele mai mici detalii, a mecanis-melor acestei structuri secrete care, invaluita in mister si implacabila, a decis soarta literelor romanesti timp de mai bine de 50 de ani.


Despre Autor

Liliana Corobca s-a nascut la 10 octombrie 1975, in satul Saseni, raionul Calarasi, Republica Moldova. Este absolventa a Facultatii de Litere din cadrul Universitatii de Stat din Moldova (1992-1997) si doctor in litere la Universitatea din Bucuresti (2001); a fost cercetator stiintific la Institutul de Istorie si Teorie Literara „G. Calinescu” din Bucuresti (2002-2011).

A debutat cu romanul Negrissimo (Editura Arc, Chisinau, 2003; Premiul „Prometheus” pentru debut al revistei Romania literara, Premiul pentru debut in proza al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova) si cu Personajul in romanul romanesc interbelic (teza de doctorat, Editura Universitatii din Bucuresti, 2003). A editat volumele: Alexandru Busuioceanu. Un roman epistolar al exilului romanesc. Corespondenta (1942-1961) (2 vol., Editura Jurnalul literar, Bucuresti, 2003, 2004); Poezia romaneasca din exil (antologie, prefata si note, Institutul Cultural Roman, Bucuresti, 2006); Golgota romaneasca. Marturiile bucovinenilor deportati in Siberia (in colaborare, Editura Saeculum I.O., Bucuresti, 2009); Epurarea cartilor in Romania. Documente (1944-1964) (Editura Tritonic, Bucuresti, 2010).

La Editura Cartea Romaneasca a publicat romanele Un an in Paradis(2005; tradus in italiana in 2009 si in germana in 2011) si Kinderland (2013; bestsellerul editurii la Bookfest 2013).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 376
Editura: Cartea Românească
Apariția: Iulie 2014
ISBN: 978-973-23-3064-7
Dimensiuni: 15 x 23,5 cm
Greutatea: 0.4000

Pareri