Contabilitatea Întreprinderii

Contabilitatea Întreprinderii
399,00 MDL (93,65 RON)

Disponibilitate: În Stoc

sau

Descriere

Contabilitatea întreprinderii este disciplina de dezvoltare a cunoştinţelor in domeniul ştiinţific al contabilităţii prin care, gradat şi metodic, se ia cunoştinţă de constatarea, evaluarea şi înregistrarea patrimoniului entităţii, folosite pentru obţinerea, valorificarea şi conservarea informaţiilor cu privire la situaţia şi poziţia financiară, precum şi la performanţele financiare ale unei entităţi.

Caracterul universal al contabilităţii motivează prezenţa disciplinei de contabilitate a întreprinderii ca un obiect principal de studiu în toate specializările şi facultăţile cu profil economic, precum şi în programele de învăţămînt ale facultăţilor de alt profil: drept, inginerie, agronomie, informatică şi altele.

Importanţa rolului şi a valorii contabilităţii devine evidentă pentru fiecare manager de întreprindere, indiferent de mărimea ei, care doreşte, să-şi gestioneze corect şi bine afacerea.

Contabilitatea este mereu o importantă sursă de informare. Ea reprezintă istoria stării economice a societăţii, scrisă în limbajul sec, dar deosebit de relevant al cifrelor, o radiografie a performanţelor realizate în domeniu.

Lucrarea „Contabilitatea întreprinderii" reprezintă un prim curs de contabilitate, elaborat în conformitate cu programa analitică a disciplinei „Contabilitatea întreprinderii," destinat studenţilor care posedă studii anterioare de contabilitate (bazele contabilităţii). Această lucrare este un proiect dedicat atît specializărilor cu profil contabil, cît şi celor cu profil economic general.

Am elaborat această lucrare din dorinţa de a pune la îndemîna studenţilor, dornici de a-şi consolida şi îmbogăţi cunoştinţele, un instrument util de lucru, dar şi în scopul dezvoltării şi perfecţionării abilităţilor generale privind organizarea contabilităţii şi utilizarea informaţiilor financiare relevante în luarea deciziilor. -- Autorii

Recenzie

”Arta ţinerii socotelilor", aşa cum o percepem azi, a apărut cu vreo 500 de ani în urmă. După modelul matematic elaborat de Luca Pa-ciolo di Borgo. Era şi firesc să fie un italian din oraşele-republici. Unde comerţul era cel mai dezvoltat.

Primele evidenţe contabile au apărut odată cu scrisul. La sumerieni. Scribul scria pe placa de argilă umedă obligaţiile asumate, iar părţile implicate în negoţ confirmau prin semnătură că însemnările sunt corecte.

Utilizarea monedelor de către greci, cu 600 de ani î.Hr., a dinamizat comerţul. Şi evidenţa contabilă.

Până la papa Silvestru al II-lea (anii 999-1003), în Europa se utiliza greoiul sistem numeric roman. Răspândirea sistemului numeric arab a simplificat contabilitatea şi a făcut-o mai laxă.

Mult timp contabilii italieni ţineau ascunse deprinderile „artei ţinerii socotelilor". Era invocat „secretul afacerilor". Dar era mai degrabă o protejare a castei celor aleşi pentru cifre.

După apariţia creditului, în registrele contabile, în afară de mişcările de bani şi de mărfuri, au intrat şi datoriile şi creanţele. Ceea ce a dus la apariţia conturilor. Erau aşezate unul după altul: debitul şi creditul. Apoi s-a ajuns la forma clasică. Debitul la stânga şi creditul - la dreapta.

Contabilitatea se făcea pentru negustori. Organele fiscale, investitorii şi raiderii au apărut mult mai târziu.

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 632
Editura: Cartier
Apariția: 2017
ISBN: 978-9975-86-139-7
Dimensiuni: 16,5 x 23,5 cm
Greutatea: 1.1500

Pareri