Constituțiile Statelor Lumii (abordare rezumativă)

Constituțiile Statelor Lumii (abordare rezumativă)
412,00 MDL (103,00 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

La originea constitutiei, ca lege fundamentala, stau o serie de factori, definiti conventional radacini istorice si politice ale constitutiei. Influenta acestor factori in fiecare stat este diferita, dar in ansamblu constitue acel fundament pe care s-a format constitutia moderna, determinata de participarea omului la viata sociala in corelatie cu mediul natural.

Astfel, in calitatea sa de izvor fundamental de drept, constitutia este influentabila de: factorul natural – conditia fireasca in care se dezvolta fiinta umana, care este constituit din factori geografici, biologici, fiziologici si demografici; factorii politici, deoarece statul, reprezentat prin autoritatile publice centrale (parlament, seful statului, guvern etc.), partidele politice, grupurile de presiune au un rol important in evolutia constitutiei; factorul economic, intrucât un anumit tip de organizare economica a unui stat isi lasa amprenta si asupra normelor constitutionale existente.

În afara de aceste circumstante, asupra continutului constitutiei influenteaza si procesele de integrare a statelor, nivelul de dezvoltare economica, culturala si morala. În fiecare stat aparte constitutia era si este ca si cum suprapusa pe aceasta matrice, adaptând elementele preluate la dreptul, cerintele si viziunile societatii si ale statului.

Fragment:

"    Venezuela

 Denumirea oficiaa Republica Bolivariana Venezuela

Capitala: Caracas. Limba spaniola. Suprafata: 912.050 km2. Locuitori: 28.121.000 (2008). Religia: catolicism 93%, protestantism 5%, nereligiosi 1% s.a.

Populatia este compusa din metisi 64%, albi 20%, negri 10%, ame-rindieni 1,3% s.a.
 
Constitutia Republicii Bolivariene Venezuela. A fost elaborate de Adunarea Constitutionala Nationale, fiind adoptata prin referendum la 15 decembrie 1999. A intrat in vigoare la 30 decembrie 1999. Este a 26-a Constitutie a tarii. Aceasta Constitutie a fost elaborate la initiativa Presedintelui Venezuelei Hugo Chavez, care a fixat reformele sale orientate social.

Din punct de vedere structural, este alcatuita din preambul, 9 parti (350 de articole), dispozitii tranzitorii si finale665. Fixeaza noua denumire a tarii - Republica Bolivariana Venezuela.

In proprietatea statului intra petrolul si alte ramuri de importanta strategica si Compania „Petroleos de Venezuela". Un capitol aparte dedica populatiei bastinase, care are dreptul la teritoriul pe care locuieste si garantia de a fi reprezentata in Parlament.

Preambulul invoca increderea in Dumnezeu si exemplul „Liberatorului Simon Bolivar", eroismul si sacrificiul predecesorilor aborigeni si ale fondato-rilor unei natiuni libere si suverane, precum si alte valori. in aceeasi ordine de idei, se mentioneaza pledarea Venezuelei pentru valorile democratice, drepturile omului, cooperarea intre natiuni, continuarea si consolidarea integrarii latino-americane (preambul).

Constitutia interzice extradarea venezuelenilor, garantând dreptul de azil si refugiu altor cetateni. Practic o treime din textul Constitutiei este dedicat institutiei drepturilor fundamentale, ele fiind reglementate detaliat, iar un element specific regasit tine de reglementarea categori-ilor de drepturi in mod separat (drepturi culturale, drepturi economice, drepturi de mediu etc.). In plus, este inclusa o noua categorie de drepturi - drepturi ale popoarelor native.

Art. 1 statueaza ca Republica Bolivariana Venezuela este irevocabil libera, independenta, bazându-se pe proprietatea morala si valorile libertatii, egalitatii, justitiei si pacii internationale, pe doctrina lui Simon Bolivar. Independenta, libertatea, suveranitatea, imunitatea, integritatea teritoriala, autodeterminarea nationala reprezinta drepturi irenuntabile ale natiunii.

Venezuela se constituie ca stat democratic si social bazat pe domnia legii si justitiei care ofera prioritate drepturilor omului, eticii si pluralismului politic. Aceasta este un stat federal descentralizat si este guvernata de principiul integritatii teritoriale, cooperarii, solidaritatii, participarii si responsabilitatii...”

 

Despre Autor


 

Ion Guceac, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, doctor habilitat în drept, profesor universitar. Absolvent al Universităţii de Stat din Moldova, Facultatea de Drept, diplomă de menţiune (1989). Doctor în drept, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, Bucureşti (1996). Conferenţiar universitar, Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare”, Chişinău (1998).

Doctor habilitat în drept, Institutul de Filosofie, Sociologie şi Drept al AŞM (2003). Profesor universitar, Universitatea de Stat din Moldova (2005). Membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova (2013). În prezent exercită funcţia de vicepreşedinte al AŞM.

Este recunoscut ca fondator al direcţiei ştiinţifice „Democratizarea sistemului constituţional din Republica Moldova – parte integrantă a constituţionalismului european”, ce ţine de cercetarea multilaterală a constituţionalismului autohton şi impactul acestuia asupra construcţiei statale.

Este autorul unui număr considerabil de articole şi lucrări ştiinţifice, inclusiv monografii şi manuale pentru universităţi, dintre care, pornind de la conţinut şi valoarea ştiinţifică, un rol deosebit reprezintă: Statul şi poliţi(monografie), Cartier, Chişinău, 1997; Evoluţia constituţionalismului în Republica Moldova, Chişinău, 2000; Curs elementar de drept constituţional(vol. I), Chişinău, 2001, (vol. II), Chişinău, 2004; Evoluţia constituţionalismului şi a organizării de stat în Republica Moldova/ Fenomenul constituţionalismului în evoluţia Republicii Moldova spre statul de drept, Tipografia Centrală, Chişinău, 2003; Drept electoral, Tipografia Centrală, Chişinău, 2005; Dicţionar juridic: Drepturile omului pe înţelesul tuturor, Editura Ştiinţa, Chişinău, 2010; Dreptul de a întemeia şi de a se afilia la un sindicat în condiţiile societăţii civile contemporane (în colab.), Constanţa, Editura Ex Ponto, 2011; Constituţia la răscruce de mileniu, Tipografia Centrală, Chişinău, 2013.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 908
Editura: Cartier
Apariția: Ianuarie 2016
ISBN: 978-9975-86-040-6
Dimensiuni: 17 x 24,5 cm
Greutatea: 1.7500

Pareri