Condiția Romă și Schimbarea Discursului

Condiția Romă și Schimbarea Discursului
204,00 MDL (51,00 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Vazuti ca o familie extinsa, ca un grup solidar sau ca un popor care nu si-a gasit deocamdata locul din punct de vedere geografic si social, romii fac obiectul multor studii din diverse domenii.

Mentalitatea generalizata cu privire la neintegrarea romilor in societatile in care traiesc a caracterizat multa vreme si mediul stiintific romanesc, problematica acestei minoritati nefiind inca pe deplin explorata. In incercarea de a defini elementele caracteristice identitatii romilor si de a explica modul in care ceilalti se raporteaza la ei, mai multi antropologi au efectuat cercetari in comunitatile rome din Romania si din alte tari. Rezultatele acestor cercetari sint reunite intr-unul din primele volume de antropologie recenta a culturii si societatii rome din literatura autohtona.

Povestile de viata relatate, completate de descrierea traditiilor si obiceiurilor, a portului si muzicii, de la cea a vechilor lautari pina la manele, contureaza o imagine realista a acestei etnii, precum si noi perspective si directii de analiza.


Despre Autor


 

Vintila Mihailescu este profesor de antropologie la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative din Bucuresti. A absolvit Facultatea de Psihologie a Universitatii din Bucuresti, unde si‑a sustinut si un doctorat de etnopsihologie despre diferentele culturale si psihologice dintre „paminteni” si „ungureni”. S‑a specializat in antropologie lucrind ca cercetator la Centrul de Cercetari Antropologice „Francis Rainer” incepind din anul 1979.

A efectuat numeroase cercetari de teren cu deosebire in mediul rural din Rominia, majoritatea fiind centrate pe problematica identitatilor colective. Intre 2010 si 2014 a condus proiectul „Constructia si implementarea unui program doctoral inovator interdisciplinar cu privire la problematica romilor”, POSDRU/107/1.5/ S/82729. De acelasi autor, la Editura Polirom au mai aparut:Socio‑hai‑hui prin Arhipelagul Romania (2006), Antropologie. Cinci introduceri (ed. I, 2007; ed. a II‑a, 2009), Etnografii urbane. Cotidianul vazut de aproape (coord., 2009) si Scutecele natiunii si hainele imparatului. Note de antropologie publica (ed. I‑II, 2013).

Petre Matei este cercetator postdoctoral la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative din Bucuresti (cu proiectul „Romii in comunism intre 1977‑1989. Politicile statului roman si coagularea miscarii rome”), doctor in istorie al Universitatii din Bucuresti cu o teza despre istoria romilor din Romania in secolul XX, bursier DAAD (2005‑2006) si Tziporah Wiesel fellow la United States Holocaust Memorial Museum (2011‑2012).

Arii de cercetare: istoria romilor, istoria si memoria Holocaustului, istorie orala, antropologie istorica. Este autor al mai multor articole stiintifice, coeditor al volumului colectiv Robia, miscarea abolitionista si emanciparea tiganilor in Principatele Romane. Secolul al XIX‑lea, membru al unor proiecte de cercetare derulate de Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Societatea Academica Romana, Institutul pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Nationale.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 224
Editura: Polirom
Apariția: Octombrie 2014
ISBN: 978-973-46-4591-6
Dimensiuni: 16 x 23,5 cm
Greutatea: 0.2500

Pareri