Comunicarea Defectuoasă. Abordarea Eficientă a Discuţiilor

Comunicarea Defectuoasă. Abordarea Eficientă a Discuţiilor
146,00 MDL (32,73 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Indiferent de domeniul in care lucram, cu totii trebuie sa stim sa comunicam eficient. Aceasta carte ne deschide ochii asupra lucrurilor ce ne ingreuneaza uneori comunicarea si ne fac sa fim reticenti la a purta discutii sau incapabili in a le gestiona cum se cuvine.

Comunicarea defectuoasa se refera la orice problema despre care nu vrem sa discutam, de la a cere o marire de salariu pana la a-ti atentiona vecinul sa-si potoleasca intr-un fel cainele ce latra intruna. Oamenii se feresc, in general, de aceste discutii de teama consecintelor. Iar cand isi fac curaj si incep totusi conversatia, interlocutorii simt si gandesc mai mult decat lasa sa se vada.

Fiecare interactiune verbala defectuoasa este alcatuita, de fapt, din trei discutii: una centrata pe intrebarea „ce s-a intamplat?“, alta pe sentimente si o a treia axata pe identitate. Prima discutie are in centru dezacordul partilor cu privire la cele intamplate intre ei si problema vinovatului. A doua discutie se refera la sentimentele pe care le au interlocutorii si la autenticitatea lor. Iar a treia discutie este una interioara, pe care o purtam in sinea noastra, incercand sa intelegem cum ne transformam si cum ne purtam in situatia data.

Pentru o buna intelegere si o comunicare eficienta, trebuie sa recunoastem cele trei planuri ale unei conversatii, sa evitam greselile comune si sa transformam discutia problematica intr-una cu rol de informare. Cateva dintre greselile pe care le facem des sunt: sa consideram ca numai punctul nostru de vedere este corect si ca interlocutorul se insala amarnic, sa ne imaginam ca stim care sunt intentiile celuilalt si, fireste, sa dam vina pe el, refuzand sa intelegem ca avem si noi partea noastra de vina. Pentru solutionarea acestor situatii, autorii ne propun sa incercam sa aflam ce gandeste interlocutorul, sa-l intrebam punctual care sunt intentiile lui, respectiv sa cartografiem contributia fiecaruia la problema cu care ne confruntam.

Pentru a reusi sa gestionam o discutie ce pare sa nu duca nicaieri, intrucat ambele parti sunt convinse si preocupate sa demonstreze ca au dreptate, autorii ne sfatuiesc sa-l ascultam cu atentie pe celalalt, sa punem intrebari, sa-i cerem cat mai multe detalii concrete si sa discutam deschis. In majoritatea situatiilor, aceste tehnici functioneaza. Iar atunci cand pare ca nu avem sanse sa ne intelegem, e recomandabil sa trecem peste episodul respectiv. E o atitudine inteleapta.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 352
Editura: Curtea Veche
Apariția: 2012
ISBN: 9786065881488
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.4000

Pareri