Colonelului n-are Cine să-i Scrie

Colonelului n-are Cine să-i Scrie
220,00 MDL (51,63 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Scrisă între 1956 şi 1957 şi publicată pentru prima dată în 1961, „Colonelului n-are cine să-i scrie“ este povestea unui veteran scăpătat al Războiului de O Mie de Zile. Acesta încă nădăjduieşte că-şi va primi pensia care i-a fost promisă cu cincisprezece ani în urmă şi, prin urmare, în fiecare vineri, merge la poştă.

Acţiunea se petrece în perioada „Violenţei“, când în Columbia fusese institută legea marţială. Colonelul şi soţia sa astmatică trăiesc în sărăcie , şi-au pierdut fiul în timpul represiunii politice, nutrind speranţa că vor putea vinde cocoşul de lupte rămas de la fiul lor.

Câteva teme importante ale marilor romane ale lui Marquez se regăsesc în această bijuterie literară din perioada de început a carierei sale de scriitor.

 

Recenzii


 

”Marquez te surprinde un pic în această nuvelă. Nu mai ai nicio supapă fantastică şi nicio pârtie prin care să luneci afară din realitatea istorică. E locul unde trebuie să ţii piept făţiş lumii şi dezamăgirilor ei, un loc al aşteptării nesfârşite şi umile, locul unde recunoşti pojgiţa subţire şi crăpată a mândriei capitulând în faţa timpului şi a speranţei peticite.

Cumva, toată amărăciunea şi încăpăţânarea din celelalte opere ale lui s-au concentrat aici, în aceste rânduri despre ultimele lupte ale unui colonel cu mecanismul colectiv al uitării. Marquez construieşte pe scheletul unui fantomatic Macondo şi al spectrului lui Aureliano Buendia spre a marca sfârşitul recunoştinţei şi îngroparea treptată a eroismului în ordinea nedreaptă a lumii.” -- Roxana Covaliu 

„Colonelului n-are cine să-i scrie” este un micro-roman al cărui personaj principal este un bătrân colonel, fost luptător în războiul civil al celor „o mie de zile”, care, în urma morții fiului său, este lăsat fără vreo sursă de venit. El locuiește împreună cu soția sa și după mulți ani de așteptări încă mai speră că își va primi în cele din urmă pensia de veteran care i-a fost promisă la încheierea serviciului militar. Cu fiecare săptămână care trece situația celor doi devine din ce în ce mai disperată iar singura salvare pare a fi cocoșul folosit de fiul lor în luptele ilegale de cocoși.

Situația nu este însă una ușoară colonelul având de ales între a vinde cocoșul și a aștepta până când acesta poate participa la lupte unde ar putea câștiga mult mai mulți bani. Până va reuși să ajungă în ring pasărea nu reprezintă însă decât o gură ce trebuie hrănită lucru care, în situația actuală a colonelului, nu face decât să nască certuri între el și soția sa.” -- Andrei Chirilă

 

Despre Autor


 

Gabriel García Márquez (6 martie 1927, Aracataca, Columbia - 17 aprilie 2014, Ciudad de Mexico, Mexico) a fost un redactor și scriitor columbian, laurea al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1982 pentru nuvelă și scurte istorii, unde fantasticul și realul sunt combinate într-o lume liniștită de bogată imaginație, reflectând viața și conflictele unui continent

Cel mai cunoscut roman al său este Un veac de singurătate. O altă lucrare remarcabilă a autorului este Dragoste în vremea holerei.

Literatura sa se încadrează în paradigma realismului magic. 

Detaliile Produsului

Titlu Original: El coronel no tiene quien le escriba
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 128
Editura: Rao
Apariția: Octombrie 2015
ISBN: 978-606-609-961-5
Dimensiuni: 11,5 x 18,5 cm
Greutatea: 0.2500

Pareri