Coliba unchiului Tom (Ediție ilustrată)

Coliba unchiului Tom (Ediție ilustrată)
50,00 MDL (12,50 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Coliba unchiului Tom este un roman anti-sclavie scris de autoarea americană Harriet Beecher Stowe.

Publicat în 1852, romanul a avut un profund efect asupra atitudinilor față de afroamericani și față de sclavie în SUA, intensificând și conflictele sociale care au condus la declanșarea războiului civil american. Stowe, o predicatoare de la Hartford Female Academy, născută în Connecticut și activistă aboliționistă, a concentrat romanul pe personajul Unchiul Tom, un sclav negru în jurul căruia se dezvoltă poveștile celorlaltor personaje — sclavi și stăpâni de sclavi. Romanul sentimental descrie realitatea sclaviei, enunțând că iubirea creștinească poate depăși ceva atât de distructiv ca înrobirea oamenilor.

Coliba unchiului Tom a fost cel mai bine vândut roman al secolului al XIX-lea  și a doua cea mai bine vândută carte a secolului, după Biblie. Cartea a ajutat la alimentarea cauzei aboliționiste în anii 1850. În primul an după publicare, s-au vândut 300.000 de copii doar în Statele Unite. Impactul său a fost atât de mare, încât atunci când Abraham Lincoln s-a întâlnit cu Stowe la începutul războiului civil, Lincoln ar fi declarat: „Deci aceasta este mica doamnă care a pornit acest mare război.”

Cartea, împreună cu piesele de teatru pe care le-a inspirat, au ajutat la crearea mai multor stereotipuri despre negri, dintre care multe mai dăinuie și astăzi. Printre acestea se numără cel al mamei negre iubitoare („mammy”), stereotipul „pickaninny” pentru copiii negri  și unchiul Tom, servitorul conștiincios, stoic, credincios stăpânilor săi albi. Spre sfârșitul secolului al XX-lea, asocierile negative cu Coliba unchiului Tom au umbrit într-o oarecare măsură impactul istoric al cărții ca „unealtă vitală anti-sclavie”.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 265
Editura: Regis
Apariția: Iulie 2014
ISBN: 9789739869836
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.2000

Pareri